Z170 Sisteme Geçiş... ProZ Rev 3.0
1 1

Bu konuda 61 mesaj var

@@Erwin Z170 ile P67 chipsetten bu yana süregelen LGA 115x soketinde ebat olarak bir değişiklik yok. O yüzden soğutucuların takıldığı delikler aynı. Eski soğutucunu kullanabilirsin.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@T800, 140'lık değil ama tahmin ettiğin gibi :)  ikisi de EK-Coolstrem PE serisi radyatörler. Biri 360'lık, diğeri 120'lik. Tabi bunları sisteme eklemek başlı başına iş oldu. Kasa da zaten mevcut olan 140'lık single monsta(80mm) ve 360'lık triple Alphacool (35mm) radyatörler dışında radyatör ekleyecek yer yoktu. Bir tek önceden düşündüğüm gibi PE 120'yi egzoz fanının oraya koyabilirdim. Öyle de yaptım zaten. Ancak PE 360 için kasa dışı bir çözüm üretmem gerekiyordu. Onu da kasanın tavanının üzerine güzelce yerleştirdim. Fena da olmadı. Zaten 11-12 yıl önce kullandığım Thermaltake Armor kasada da aynı uygulamayı yapmıştım.

 

Neden böyle birşey yaptım? Çünkü i7 6700k işlemcili sistemimde aida64 stress testleri yaparken(gpu stress ile birlikte) 4600mhz'den itibaren çekirdek sıcaklıklarım çok rahat 75-80 derecelere ulaşıyordu. Gerçi oyunlarda 10 derece daha düşük sıcaklıklar oluyordu ama yine de bu nedenle ne olur ne olmaz diye günlük kullanım için 4500mhz tercih ediyordum. Sistemin potansiyeli olmasına rağmen daha yüksek değerlere gönül rahatlığıyla çıkamamak canımı biraz sıkıyordu. Bu nedenle sisteme daha fazla radyatör eklemeye karar verdim.

 

Nihayetinde bu akşam radyatörlerin ve haliyle yeni düzen için akrilik boruların montajını bitirdim ve şu an sistemin havasını alıyorum. 

 

Yeni düzende döngü şöyle;

 

Rezervuar--->1. Pompa--->360 Alphacool Radyatör--->2.Pompa--->Aquaero 6XT blok--->140 Monsta Radyatör--->Gpu Blok--->120 EK Rad.--->360 EK Rad.--->Cpu blok--->Ram Blok--->Rezervuar.

 

Şuan daha kasa üstündeki 360'lık radyatörün fanlarını daha takmadığım halde bile farketti. Ama uzun bir stress testi yapamadım henüz. Sistemin havasını aldıktan sonra fanları da takıp teslere başlayacağım bakalım. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

80 falan baya çokmuş gerçekten, kolay gelsin bakalım. :)

 

CPU bloğu olarak da EK yine en iyisi gördüğüm kadarıyla, EK'nın hatta ucuz versiyonu da sabitleme mekanizmasının değişik olması nedeniyle EVO kadar iyi neredeyse, bak bakalım Korhan olmadı bir de bloğa bakarsın.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sistem salt soğutma performansı yaklaşık 15 derecelik düşüşle epey artmış oldu. Normalde kasanın içinde görünen LCD'lerden hep sıvının sıcaklığını takip ederim. Radyatörler eklenmeden önce soğutma sıvısının sıcaklığı uzun stress  testlerinde 45-49 dereceleri bulmaktaydı. İki gündür sistemi ne kadar zorladıysam da soğutma sıvısının sıcaklığı LCD'lerde 30 dereceyi geçmedi. Idle durumda zaten oda sıcaklığını gösterir oldular. Daha önce oda sıcaklığından 4-5 derece daha fazla gösterirlerdi. 

 

Salt performans dışında işlemci sıcaklıkları üzerinden gidersek radyatörler eklenmeden önce 4500mhz'de yakaladığım ideal sıcaklıkları, 4700mhz'de yakaladım. Şuan sistem 7/24 4700mhz günlük kullanıma hazır. 3 saatlik aida64 stress test, 12 saatlik intel xtu stress test ve 2 saatlik prime95 testerinden sonra çekirdek sıcaklıkları en yüksek 70 dereceyi gösterdi. 70 dereceyi de aida64 testinde gördü. Intel xtu ve prime95'de çok daha düşük sıcaklıklar elde ediliyor. Bu yüzden stabilite için aida64 stress testi öneriyorum. Bu testler yapılırken radyatör üzerindeki fanlar 800rpm civarındaydılar.  

 

4700mhz'de siege ve battlefield oynarken (ekran kartı da 180mhz oc'lu iken) ekran kartının 40'ı geçtiğini zor gördüm, işlemcilerde 60 derece civarında kaldılar. 

 

Skylake'in zaten yeni bir işlemci olması ve gigabayte biosuna da yabancı olmam nedeniyle 4600mhz ve 4700mhz'e yoğunlaşmıştım. Bu mhz değerlerinde en uygun adaptive voltajları belirlemek ve diğer ince ayarlar ile uğraşmak epey zamanımı aldı. Bu yüzden henüz daha ilerisi ile uğraşmadım. Ancak soğutma performansı ve 4700mhz'de ulaştığım sıcaklık değerleri düşünüldüğünde 4800mhz'de günlük kullanım belki mümkün olabilir.

 

Ayrıca özellikle intel xtu testleri ve 3d mark testlerinde skylake ile ilgili olarak birşey farkettim. Mümkün olan en düşük voltajla yüksek mhz değerlerine ulaşmak için uğraşırken stabilite yakalansa bile işlemci performansının düşük kaldığı durumlar oldu. Bu benim bios ayarlarından kaynaklı oluyor muhtemelen. Ama uzun süreli stress testlerinden geçmiş olması işemci çakılmasa bile performansının iyi olduğu anlamına gelmiyor. En azından işlemcinin performansı ulaşılan mhz değerinin karşılığı olmuyor. Bunu haftalardır çeşitli ayarlar kurcalarken yaşadım. Throttle falan da olmuyor, farklı bir durum bu.

 

Mesela yeni radyatörleri eklemeden önce 4500mhz'de o anki bios ayarlarıyla xtu benchmarkta 1500 puan alan işlemci, aynı aralıklardaki voltaj değerlerinde fakat farklı bios ayarlarında aida64 vs stress testlerinde stabilliğini kanıtlamış olmasına rağmen 600 puan alıyordu. Hatta 4600mhz'de bile stabil gözüken işlemci 4500mhz'le alınan skordan çok fazla düşük puan alıyordu. Yine ayarlarını iyi oturttuğum 4500mhz'de yaptığım 3DMark testi sonucu, aynı gpu ayarlarıyla fakat işlemci 4600mhz'de iken yapılan testten epey daha yüksek çıktığı oldu. Öyle 10-50 puan değil yaklaşık 200-300 puan daha düşük sonuçlar aldım. 4600mhz'de de işlemci stabildi oysa. Eğer bu benim ankarttan kaynaklı ya da biosla alakalı bir durum değilse skylake kullanan arkadaşlar işlemcilerinin performansını da gözden geçirsinler. Çünkü eski işlemcilerdeki gibi stabil görünüp voltaj düşüklüğünden kaynaklanan performans düşüşü gibi bir durum değil. Daha yüksek voltajda daha düşük performanstan da bahsediyorum. Ivy bridge, Haswell'de falan benzer durum var mıydı, kullanmadığım için bilmiyorum. Ama skylake'te ben böyle birşey gözlemledim.(Dediğim gibi benim ankart ya da bios ile alakalı bir durum da olabilir, beta bios kullanıyorum) 

 

İşlemci ömrü açısından intel speed step, eist vs. ile güce gerek olmadığında güç tasarrufu yapmak istediğim için işlemciye direk voltaj vermek yerine, Adaptive veya offset modunu kullanarak iyi voltaj aralıklarını tutturmaya çalışıyorum. Böyle olunca çok daha fazla detayda ayarlarla uğraşılmak durumunda kalınıyor. Neyseki şuan biosu biraz daha kavradım. Son yaptığım ayarlarla yük durumunda 1,24-1,27 v. aralıklarında 4500mhz, 1,32-1,34v. aralıklarında 4600mhz, 1,35-1,38v. aralıklarında 4700mhz değerlerini bahsettiğim performans düşüşleri olmadan kullanabiliyorum. 

 

Ama bir ara 4800mhz ve yukarısı için ayrıca uğraşacağım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

"Mesela yeni radyatörleri eklemeden önce 4500mhz'de o anki bios ayarlarıyla xtu benchmarkta 1500 puan alan işlemci, aynı aralıklardaki voltaj değerlerinde fakat farklı bios ayarlarında aida64 vs stress testlerinde stabilliğini kanıtlamış olmasına rağmen 600 puan alıyordu."

 

Korhan bu kısmı anlayamadım, eski haliyle Intel Extreme Tuning Utility testinde 4500MHz ile 1500 puan(bu puan da baya fazla geldi bana, 4700MHz i7 4790K ile 1100 küsur alınıyor buradan, yanlışlık olmasın) alıyordu diye anlıyorum, sonra bir de 600 puan gibi son derece düşük bir skor var. Arasında ne gibi ilişki var bu skorların, voltajı değiştirdiğin halde işlemci de stabil olmasına rağmen böyle korkunç bir uçurum mu çıkıyordu ortaya? Böyle idiyse de yeni düzenle de alakası muallakta yine.

 

Sıcaklık nedeniyle throttling olur skor da berbat olur da voltaj ile alakalı böyle bir durum duymamıştım. Burası anlaşılmıyor o kısmı açarsan iyi olur.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir ikincisi Gigabyte anakart maalesef iki Z97 anakartı da yüzüme gözüme bulaştı, bir de iki GTX 980Ti olayım var, yurduna uğramam desem yeridir. Senin anakart bir de aşırı aşırı pahalı bir model, bloğu olsun falan diye aldın da almasan iyiymiş. Diğer gereksiz bin tane ıvır kıvırı saymıyorum ama yararlı diyebileceğim PLX nedeniyle dörtlü SLI yapılabilmesi falan gibi özellikleriyle de işin olmaz, bu meseleler anakart kaynaklı ise ki anlattıklarından yanlış anlamadıysam o seni yüz üstü bıraktı gibi.:(

 

Senin işine yarayan kısmı sadece bloğu zannediyorum, Recon 3D falan da kullanmazsın, bu durumda X99 anakart, EK anakart bloğu ve bir 5820K ile daha iyi olurdu bence.:(

 

Bu anakarttan kurtulmaya bak bence, Skylake ile artık uğraşma da Kaby Lake olmadı Cannonlake ile başka platforma geç.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de 4700MHz genelde sınır bir değer gördüğüm kadarıyla Skylake için, 4800MHz yapabilenler de var ama sınır 4700MHz gibi genel olarak. Hatta çok kötü örnekleri var 1.44V ile 4600MHz falan gibi.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@T800 i7 6700k için konuşursak aynen dediğin gibi çok kötü örnekler de var, iyi voltaj değerlerinde 4800mhz kullananlar da var. Benim sisteme bakarsak şuan günlük olarak 4700mhz'de kullanacağım gibi görünüyor. 4700mhz için ayarları iyi tutturdum gibi.

 

Ama şuan ki ayarlarla yaşamadığım fakat çeşitli mhz değerlerinde oc denemelerinde karşılaştığım performans düşüşü sanırım işlemcinin power limitleri ile alakalı bir durum. Yani düşük voltaj ile uğraşacağım derken yapılan ince ayarlar işlemcinin bir şekilde power limitlerini değiştiriyor ve bu durum performansı düşürebiliyor. İşlemci istediği kadar stabil olsun. Örnek verdiğim 1500'lük xtu puanı üzerinden daha detaylı açıklayayım;

 

4500mhz'de voltaj vs. biosta çoğu ayar auto şekilde 1507 puan aldığım stabil bir işlemci sonucu var. Tabi anakart kontrolünde çoğu şey otomatik olduğu için gereğinden fazla voltaj verme durumları oluyor. Bunu engellemek için ince ayarlar ile uğraştığım zaman(LLC vs.) atıyorum 1,28-1,30 vcore ile stabil göründüğü halde, test sonucu 600 çıkan durumlar oldu. Ama bios'tan yine offset(adaptive) voltaj ayarları ile denemeler yapıp daha düşük voltaj aralığında(1,24-1,28v) yine 1519 puan alabildim. Yani max 1,28v. ile 1519 puan alabildiğim 4500mhz'de, 1,30v ile 600puan da aldığım bir durum söz konusu. Hatta düşük skor alan ayarlarda voltajı elle 1,35 verdiğimde bile sonuç değişmemişti. Sonuçları daha dikkatli incelediğimde şunu farkettim. 

 

1519 puan aldığım 4500mhz ayarlarda işlemci 100watt gibi tdp değerlerine çıkarken, 600 puan aldığım ayarlarda işlemcinin max 60w civarına kadar çıktığını farkettim. Vcore falan ne kadar voltaj artırsam da işlemci tdp değeri olarak fazla güç harcamıyor gözüküyordu. Buna da yaptığım ayarlar neden oluyordu. Ama sorun şu ki buna hangi ayar veya ayar kombinasyonu neden oluyor onu henüz tam olarak belirleyemedim. Çünkü biosta çok fazla değişken ayar var.

 

Bu olaydan sonra tdp değeri, bir nevi sistemin performansının ne durumda olduğunun sağlaması gibi görünüyor. Cpu TDP değeri stress testlerde 100watt'lara çıkıyor ve stabil de oluyorsa işlemci gerçek performansında ve istenen durumda oluyor. Ama tdp değeri düşük kalırsa işlemci stabil olsa da performansı düşük oluyor. Bu demek oluyor ki, atıyorum 4600mhz'de stabil olan bir işlemci kullanıyorum derken aslında sistemi 4500mhz'de alabileceğin performanstan daha düşük performansta çalışıtırıyor olabilirsin. Çoğu kullanıcı da bu durumu farketmeyebilir. O yüzden skylake sahipleri benchmark ve stress testlerinde mutlaka işlemci tdp değerini kontrol etmeliler. Özellikle XTU puanının düşüklüğünde hemen tdp değerine göz atmakta fayda var.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Korhan şimdi şöyle bir bakınca Intel'in sponsoru olduğu bir overclock testinde i7 6700K için günlük kullanımda 1.4V altında kalın, 1.42V değerini de geçmeyin denmiş.

 

Bu durumda yine çok iyi bir çip denk gelmezse sınır biz faniler için 4700MHz olarak görülüyor gibi, gerçi Devil's Canyon da bu civarlarda kalıyor ama 4800MHz Devil's Canyon ile daha kolay gibi geldi bana Skylake'ten ziyade.

 

Devil's Canyon'da bu kadar iyi çipe gerek yok 4800MHz için. Diğer yönden de 4700MHz Skylake 4800MHz Devil's Canyon'ı ezer orası da ayrı tabii. Ama daha eforsuz bir işlemci olsa overclock için tabii daha iyiymiş bizim için.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim de amacım zaten max. 1,38 civarı voltajda mümkün olan en iyi mhz. değerine çıkıp günlük kullanabilmek. Şuan için 4700mhz limit gibi görünüyor. 1.40v. 4800 için yeterli olmadı.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Uzun bir zaman geçti @ZvAnA , @T800 ve @Najaz sizlere hatırlatmak istedim sadece, ne zaman "hard tubing" hakkında rehber yayınlayacaksınız. Açıkcası bekliyorum ses soluk çıkmadı sizlerden. DHW rehberinde ben yoktum şöle yeni başlayacaklar için bir rehber hazırlığına başlasanız çok iyi olacak boş vaktinizde. Tabi sizden istediğim birde overclocklar hakkında bilgiler içeren bir girişim GPU ve CPU için normlar ve extremleri kapsayıcı. Ben overclocking'de örneklere bakarak yapıyorum lakin işin inceliği nedir usta olanlar anlatsınlar. Mesela @Najaz ekran kartına soğutucu kit takmış nasıl yaptığını paylaşabilir bizlerle. @T800 monitorler hakkında bilgili ama sıkıldımı forumdan vakitmi bulamıyor pek yorumunu göremiyoruz. Şu "hard tubing" önemli ilk ona bir girişin lütfen. Forumda bilgi açısından sizlerden yararlanalım bu tarz konularda.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Açıkçası kendi deneyimlerimden ve onca sene takip ettiğim bir konu olduğu için bir rehber hazırlamak isterim. Ancak şu dönemde yapmam çok zor. Babam prostat kanseri ve kanser omuriliğe de metastaz yapmış durumda, şuan yürüyemiyor, hatta yardımsız doğrulamıyor. Kardeşlerimle birlikte ona bakmaya çalışıyoruz. Bir de babamı kaldırıp indirmekten kasık fıtığı oluştu onun tedavisi için koşturuyorum. Ameliyat olacağım, gün bekliyorum. O yüzden böyle birşeye eskisi gibi zaman ayırmam çok zor. Ama forumda konuyla ilgili açılan konu olursa her zaman yardımcı olmaya çalışırım. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok