Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 Çoook eskiden dhde bir analiz yazısı gibi bir şey okumuştum. 4800 serisinin çıkışından 1 yıl kadar sonraydı galiba. 4800'lerin piyasayı nasıl dağıttığını hatırlarız hepimiz. Hem de Nvidia'nın yeni serisine karşı çıktığında, 2 haftalık kartların fiyatını 150-200 dolar indirime zorlamıştı. Hatta nvidia kırk takla atmıştı, 216cc 260'lar, 9800gtx+'lar, 55nm'ye geçme çabaları, 295 üretme uğraşı vs. Sonuçta bizim gözümüzde Amd kral olmuştu. Ordan yüklüce para kaldırdığını falan da düşünmüştük. Ama işte o analizde o dönemin pazar payları, firmaların gpu bölümlerinin yaptığı karlar falan paylaşılmıştı ve Amd'nin pazar payını yalnızca kartların çıktığı çeyrekte (veya sonraki çeyrekte) bir miktar artırdığı, sonra tekrar nvidia'nın durumu eski haline çevirdiği, Amd'nin karlılığında da bir şeyin değişmediği ve kısmi bir kardan sonra tekrar zarar etmeye devam ettiği yazıyordu. Yani 4800'ler bile durumu pek değiştirememişti. Açıkçası şimdi ben o ışığı da görmüyorum. Ha belki şuana kadar duyduğumuz gördüğümüz tüm sonuçlar yalandır, Amd cidden kendinden beklenmeyecek performans gösteren kartlarla gelir, o zaman yine dengeler değişir. Ama kartları görenler de öyle demiyor. O yüzden de pazar payları değişse de çok da büyük sonuçlar vermeyecektir. Ha ama Amd tekrar %30'ün üzerine çıkarsa fena olmaz. Hatta %35 seviyesine yeniden ulaşmak zorunda. Çünkü Nvidia'nın eli çok güçlü. Gelecek yıl tesla tabanlı volta mimarili kartların kullanıma sunulması söz konusu. Yani Nvidia durmayacak. Şuan bize pascal diye sunduğu gp104, maxxwell'in biraz geliştirilmişi, o kadar. Volta'lı teslalar 1,5 yıl içinde sunulacaksa, esas pascalların da çok uzun süre bekletmeyeceği açık. Zaten 2 yıl sonra da oyun kartlarında voltayı görmeye başlarız. O yüzden önümüzdeki 1 yıl içinde esas pascalları da göreceğimiz belli. Amd şuan sözde pascallarla rekabet edecek güce bile sahip değil. Benzeri 2014/2015'te kepler-maxwell geçişinde de oldu. Amd keplerle kör topal anca mücadele ederken Nvidia maxwell'i patlattı, pazar payı, karlılığı rekor düzeye ulaştı. İnşallah Amd bu sefer hesabını iyi yapmıştır. Volta'yı da o hesaba katmıştır. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 @@T800 benim nacizhane bir tespitimi de sizin yaziniza eklemek isterim. Cevremde benim yaslarimda donanima eskiden beri merakli arkadaslarimda gordugum bir durum var. Nvidia dan sıkılma durumu ve değişik bir seyler arama istegi. Bunun yaninda belki de yasin getirdigi yorgunluklarla ve eskisi kadar oyunlara zaman ayiramama dolayisiyla high end kartlara sahip olma istegi azalmis durumda. Bendeki 980ti in sahibi olan arkadasimda sanirim ayni karttan 3 tane vardi. Gecen yaz denedigim yine kendisinin Titan X leri vesaire derken ciddi bir yatirim soz konusu ve hep ayni seyleri duyuyorum, neredeyse bikkinlik veya sıkılma soz konusu. Boyle 4 5 kisi var çevremde. Belki yas ile alakalidir bilemiyorum.. Hos bende eski bir donanim meraklisi olarak ve bu alana ciddi bir para dokmusken zaman icerisinde imkanlarimda herhangi azalma olmamasına ragmen bilgisayar donanimina ciddi masraflar yapmaktan vazgecmistim... Oyuna yeterince zaman ayiramamak ve harcamalarimi daha keyif aldigim alanlara kanalize etmistim. Eimdeki karti tek bir kere bile OC yapmadım. Hatta bilabedel Titan sahibi olabilecek iken o sinir bozucu fan sesinden dolayi nasil kurtulacagimi bilememistim... Neyse.... Amd nin bu yeni atilimi herkeste heyecan yaratmis gözüküyor. Belki uygun fiyata fena olmayan bir performans elde etme istegi belki gecmiste anilarda Amd nin iyi hatiralar birakmasi bilemiyorum cevremde hemen herkes dort gozle bu yeni kartlari bekliyor. @@mamad hem bu konuda hemde Nvidia konusunda yazdıklarınızı buyuk keyifle takip ediyorum. Kaleminize saglik... mamad beğendi Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 199 USD fiyata(4GB olanı ve çıkışta bulunmayacağı yazılıyor, 8GB custom olanı ise 260 USD gibi gördüğüm kadarıyla) daha şurada bir, iki ay öncesinde iki, iki buçuk katı fiyattan satılan GTX 980 performansında olacağı beklentisi, bir karta hiçbir zaman bu paraları vermek istemeyen veya veremeyen geniş bir kitlenin heyecan duymasına yol açtı ve de böyle gidecek bu öyle görünüyor. Ben mi konuyu iyi bilmediğimden yanlış anlıyorum acaba? Benim yukardaki benchmarkta gördüğüm, 390X 'ün biraz gerisinde. Yani R290, R290X arası bir gpu değil mi bu? 980'e yaklaşıyor ama belli oyunlarda R290,290X 'de yaklaşıyordu. R290 şu anda 200-240usd arasına alınabiliyor zaten. Tabii güç tüketimi avantajı var. Nvidia'da olduğu gibi yeni bir iki teknoloji olsaydı , o zaman ilgilenebilirdim. Ne biliyim , fazla takılacak bir kart gibi görünmedi bana. Bunu bekleyen şu anda R290 alsa kaybı fazla değil. 1440p için gerekli min gpu hangisi? Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 17, 2016 980Ti altı üzer 1440p'de. 60 ve üstü fps için yazıyorum. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 18, 2016 Ben mi konuyu iyi bilmediğimden yanlış anlıyorum acaba? Benim yukardaki benchmarkta gördüğüm, 390X 'ün biraz gerisinde. Yani R290, R290X arası bir gpu değil mi bu? 980'e yaklaşıyor ama belli oyunlarda R290,290X 'de yaklaşıyordu. R290 şu anda 200-240usd arasına alınabiliyor zaten. Tabii güç tüketimi avantajı var. Nvidia'da olduğu gibi yeni bir iki teknoloji olsaydı , o zaman ilgilenebilirdim. Ne biliyim , fazla takılacak bir kart gibi görünmedi bana. Bunu bekleyen şu anda R290 alsa kaybı fazla değil. 1440p için gerekli min gpu hangisi? Konuyu bilmek ile ilgisi yok meselenin, neden bu "hype" dedin onu izah ettim, genel havayı anlattım, yukarıdaki test ile ilgili değil benim bahsettiklerim. Artı olarak R9 290 bu saatten sonra alınmaz, aman diyim, salt performans olarak bakma resme. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 18, 2016 Ben 480 performasına göre 290'ı değişebilirim. Kart iyi hoş güzel de hem çok güç çekiyor hem de sıcak. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 18, 2016 Ben direkt değiştireceğim elimdeki iki adet R9 290 kartı, kullanılamıyor artık, kartlar felaket hız kesiyor ve felaket ısınıyor, aynı performansı verse bile değişecek direkt, bunu da anlatmaya çalışıyorum zaten. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 19, 2016 480 'in CF avantajı var tabii, güç tüketimi düşük olduğundan iki tanesi nerdeyse 290 kadar çekiyor . Sapphire 1.5ghz 480 duyurmuş. Referanstan %20 kadar daha hızlı diyorlar. Bir testleri görmek lazım, fiyatı düşük olursa R290 dan bile geçmek mantıklı olabilir. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 19, 2016 O tarz kartların fiyatı 300 USD civarı olabilir, bakalım... Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 19, 2016 Ben 480 performasına göre 290'ı değişebilirim. Kart iyi hoş güzel de hem çok güç çekiyor hem de sıcak. 290 üzerine sunacağı performans farkının çok büyük olmayacağı belli oluyor. Ama bazı oyunlarda ciddi farklar sunabilir. Çünkü güncellenmiş gcn mimarisi gerçekten dikkat çekici sonuçlar verebiliyor (bkz: gcn1.2 Bioshock Infinite performansı). Onun haricinde 290'dan öyle aman aman hızlı olacak bir kart olacağa benzemiyor. Ortalamada en fazla %20 fark olur gibi. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 21, 2016 Reddit'de halen devam eden bir konuda AMD'nin Polonya Facebook sitesinde 8 GB olan versiyonun 229 USD fiyata sahip olacağına dair bir mesaj yayınlandığına dair haber var. https://m.reddit.com/r/Amd/comments/4p0n3i/rx_480_8gb_msrp_is_229_usd/?utm_source=mweb_redirect&compact=true Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 21, 2016 @@T800 Çok zor bence Tolga abi. Olmasını ister miyim? Büyük bir şevkle tabiki de olma ihtimali düşük diye tahmin ediyorum. Ayrıca Türkiye'ye geldiği zaman fiyatı bile en az 1100-1200 TL civarlarında olur diye tahmin ediyorum. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 21, 2016 Şurada verdiğim haberlere ilişkin önemli bir nokta paylaşayım, bir haber linki verdiğimde bu oradaki görüşleri paylaştığım anlamına gelmiyor, bu tarz cevaplar verilebiliyor çünkü, internette bulduğum bu tarz şeyleri böyle birşey olmuş bilginiz olsun şeklinde buraya da yansıtıyorum sadece, durum bundan ibarettir. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 21, 2016 @@T800 Çok zor bence Tolga abi. Olmasını ister miyim? Büyük bir şevkle tabiki de olma ihtimali düşük diye tahmin ediyorum. Ayrıca Türkiye'ye geldiği zaman fiyatı bile en az 1100-1200 TL civarlarında olur diye tahmin ediyorum. Zaten 3 haftadır söylenen şey, kartın 200 dolardan başlayacağı, bu fiyatın 4 gb bellekli referans tasarım olacağı, 8 gb bellekli referans tasarım içinse 230 dolar olacağı şeklinde. Özel tasarımlar için tabi daha yüksek fiyatlar söyleniyor, hatta bazı uç seviye oc modellerinin 300 dolar olacağını konuşanlar var. O zaman önemini yitirebilir biraz ama 230 dolar gibi fiyatlar hayal değil. Tabi Türkiye için durum ne olur bilemiyoruz. Bu arada kartla ilgili baya bir haber gelmiş ama neredeyse yeni olan hiçbir şey yok. Crimson'da yeni oc yazılımı bulunuyormuş. Çinli'nin biri kartın canlı önincelemesini yapmış: http://videocardz.com/61275/amd-radeon-rx-480-review-live-stream Oc yazılımı için çok yüksek olmayan değerlere izin verdiği söylenmiş. Bazı yeni görüntüler de altta linkte: http://videocardz.com/61293/amd-radeon-rx-480-rumors-part-3 Geçen ay sonu yapılmış olan tanıtımda çekilmiş görüntüler. 470 ve 460'ı da orada göstermiş diyorlar. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 22, 2016 Performans hakkında bilgi içeren tabloları sildim. Fakemiş. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 23, 2016 480'in Overwatch videosu: https://www.youtube.com/watch?v=5amDuBHloqk Buraya göre 290x'in biraz üzerinde, 970'le benzer, 390x ve 980'in biraz gerisinde kalmış görünüyor. Tabi aynı ayarlar mı, aynı sahne mi, sürücüler nedir, bilemiyoruz. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 23, 2016 Amd gpularından sorumlu olan Raja Koduri, Vega hakkında konuşmaya başlamış: http://videocardz.com/61361/amd-confirms-vega-10-gpu-reaching-development-milestone Heralde gpu tape-out oldu ya da ilk örnek ellerine ulaştı. Tape-out durumu varsa kartın bu yıl içinde çıkması imkansız gibi bir şey. Anca 2017 ilk çeyrek. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 23, 2016 Bazı oyunların videoları kaydedilmiş ancak şuan bir kesinliği olmadığı için fazla paylaşmıyorum. Gpu-z görüntüsü gelmiş. Tabi ya da hatalı görüntü olabilir. Bunlar dışında 1080 bulamayanlara çare Amd olacak gibi: Çifter çifter alıp cf yapın diyor Amd. Stok sorunu olmayacak deniyor. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 23, 2016 Cf de, kullanılmadığı zamanlarda ikinci kart tamamen kapanabiliyor mu? Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 23, 2016 AMD'nin ULPS sistemi açıksa kapalı kalıyor kullanılmadığında ancak ULPS kapatılmazsa crossfire ile sorun yaşamak olası. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 23, 2016 Cf sli gibi çözümleri pek sevmem ama fena fikir değil gibi. Benchmarklar ne zaman yayınlanacak? Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 23, 2016 Yarın Robert Hallock, /r/pcmasterrace'te AMA yapacakmış. Aynı zamanda 14 tane 8gb referans tasarım rx480 çekilişi olacakmış. Yarın değilmiş 29'daymış sanırım. https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/4phz39/amd_will_be_making_reddit_history_next_week/ Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 24, 2016 Bu da yeni hızaşırtma aracı: http://videocardz.com/61396/new-amd-rx-480-crossfire-benchmarks-hit-the-web-exclusive-first-look-at-new-overclocking-tool Videocardz.com editörü kartın oc durumuyla ilgili olarak şöyle bir yorum yapmış haberin altında: "I heard from reviewers the average OC is around 1330-1350 MHz. The highest clock I'm aware of is 1379 MHz. Of course all reference cards." Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş
Mesaj tarihi: Haziran 24, 2016 Nasıl bu CF sonuçları 1080'e göre? Tabii CF ile 1080 'e yaklaşsa da işin bir de VR yönü var. Orda Nvidia ciddi fark atıyor. AMD 'de de birşeyler vardır umarım . ısı sorunu biraz var CF de. Alır deli gibi OC yaparım denmiyor bu versiyon. Bu mesajı paylaş Bu mesajın linki Sosyal ağlarda paylaş