Ryzen 5 3600 ve VDDP voltage sorunsalı
0

Bu konuda 16 mesaj var

Selamlar. Ufak bir problemle karşı karşıyayım ve tam  olarak çözüme ulaşabildiğimi sanmıyorum. Çocukların bilgisayarı (Ryzen 5 3600 (wazzap) Gigabyte A520M H 32GB Kingston OEM RAM veya 16GB DDR4 dual 3200 kit GSKILL (wazzap), Nvidia Geforce 2060 Super, 1000W LC-Power Psu Tiesden alınma. PSU comnet e döndü derseniz bilemem :D ) Kerbal Space Program oynarken ya sisteme reset atıyor veya tamamen ekran ve ses kapanıyor ancak kasa ışıkları yanık halde kilitlenip kalıyordu. İşletim sistemi taze kuruldu Windows 11 24H2 ve herhangi bir başka ortalığı karıştıracak yazılım yok. Driverlar son versiyon. Bunun sonrasında OEM Kingston ramları çıkarttım çünkü bir tanesi dual rank diğeri ise single rank stick olarak geldi bana idareten bir sıkıntısı yoktu hatta ben bu sistemle kendi kullanımımda hiç sorun yaşamadım ancak çocuklar oyun sırasında birkaç kez bu sorunu yaşadılar. Ramları çıkartıp Gskill 16gb dual kiti taktım ve XMP profili aktif hale getirdim. A520 anakart overclock a izin vermiyor ancak XMP açmaya da sıkıntı çıkartmıyor. Buraya kadar herşey ok. 

Gskill kitleri taktıktan sonra da sorunlar devam etti ve hatta daha sıklaştı. 3 saat içerisinde 2 kere sistem kilitlendi ve bir seferinde de PSU yu kapatıp açmadan sistemi yeniden açamadım.

XMP den şüphe ettim ve ayarlara girdiğimde VDDP voltage control değerinin Manual ve 1000mV olarak ayarlandığını gördüm. Normalde bu benim yaptığım bir ayar değildi. Auto ya geri çektim ancak her restarttan sonra tekrar manual ve 1000mV ye geri geldiğini gördüm. Kendi kullandığım B550 anakarta baktım. XMP açık ancak VDDP voltage ayarının autoda sorunsuz çalıştığını gördüm. 2 Sistem arasındaki en önemli fark biri Zen2 diğeri Zen3. 

Çocukların bilgisayarına Memtest uyguladım. Türlü benchmarkları GPU/CPU farkemeksizin uyguladım ama herhangi bir şekilde bu çökmeyi yeniden yaşatamadım. Sorularım şunlar

1- Bu sorunun acaba sadece bu salak oyuna has olduğunu düşünsem hata etmiş olur muyum?

2- VDDP Voltage ayarı için okuduğum tüm kaynaklar Zen2 için 1.1V ye kadar sorun yok diyor. Bu manual 1000mV ayarını böyle bırakmamda bir sorun var mıdır?

3- Başka tavsiyesi olan var mıdır Zen2 ve bellek ayarları hakkında.

Son kez de XMP yi tamamen kapatıp bellekleri 2133 de bıraktım default. Biraz böyle kullanmalarını isteyeceğim KSP ile. Yine de göçerse deneyebileceğim bir şey de taze Ubuntu 24.04 üzerinde Linux KSP client ile oynamalarını sağlamak. Şayet onda sorun hiç olmazsa diyecem ki Windows11 in ruhuna fatiha. 

Hadi bakalım varsa öneriler açığım.

Teşekkürler şimdiden. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Benim sistem durup dururken mavi ekran verip resetleniyodu, cpu veya gpu yük altında değilken de oluyordu, rastgele yani. En son bir baktım boot ssd si görünmüyor biosda, eyvah dedim ssd gitti, sonra biosun ana ekranında alt köşede bulunan voltaj değerlerinin olduğu kısımı farkettim, 3.3v kırmızı şekilde alarm veriyordu, 1 küsür volt görünüyordu, hemen elimdeki yedekte duran psu ile değiştirdim ve sorun çözüldü. Sizdeki sorun da benzer bir durumdan mıdır bilmiyorum ama psu nun bütün raillerinin normal seviyede olup olmadığını bir kontrol edin.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Xmp kapalıyken de aynı hatayı yaptı olay ram filan değil cpuda da sorun olacağını sanmam windowsta bir genel koruma hatası mesajı bile yok sadece güç kaybi diyor ve sistem birkaç saatlik oyundan sonra reset atıyor kendine. Psuyu değiştireyim ben. Bir de öyle bakayım.

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

PSU değişiminden sonra 2. gün oldu test ediyorum henüz bir sıkıntı olmadı. Önceki PSU 4 tane ayrı 36A rail taşıyordu. Şimdikinde bir tane 54A 12V rail var. Acaba ek kabloları kullanmadan taktığımdan tek rail e mi yüklendi sistem diye düşünüyorum. Testlere devam ediyorum. Her türlü stress testi en az 1 2 saat açık bırakılacak şekilde işliyor 2 gündür. Biraz daha sıkıntı çıkmadan giderse sorun PSU deyip geçeceğim. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, SkyWarrior said:

Hocam bildiğin birşey varsa söyle indirme bir yerimize :icon_eek:

İşlemci voltajı/hızı ile alakalı diye düşünüyorum. Belki ufak bir ayar ile giderilebilir. Ben [email protected]'da kullanıyordum ve hiç sıkıntı çıkarmamıştı. Özellikle de bu derece kapanma vs hiç olmadı.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Anakart A520 çipset ve default ayarların sorun yapmaması lazım. 

Şu konuda çok net çizgilerim var. Bir üreticinin biosundaki ayarların o üreticinin işlemcisi için sıkıntı olmaması lazım.

Bu arada işlemci yeterli voltaj alamasa vs bir genel koruma hatası olur. Ben mavi ekran bile görmüyorum restart etmeme şeklinde ayarlandığı halde. Yani sistem aslında mavi ekran vermiyor bildiğin çat diye güç kaybediyor. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu son yazdığına bakarak PSU sıkıntılı gibi gözüküyor ama normalde resetlenme vb sorunlar AMD'de işlemci kararsızlığına bağlandığı için ben de o şekilde düşünmüştüm. Belki de PSU'ya bir test yapmak lazım da o da öyle yazılım ile test edilebilen bir şey değil diye biliyorum.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok