Belli bir hizdan sonra olusan vibrasyon
1 1

Bu konuda 19 mesaj var

benim eski arabada 135 km/h'dan sonra titreme olmaya basliyor. lastik balans sorunu mudur?

lastikler araci sifir aldigimda (2017) ustunde olan yazlik, 2015 uretimi michelin energy saver green-x. gozle gorulur kusurlari yok (catlama vb.) ve iz derinlikleri iyi.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Fren disklerine de baktır. Eğilme vs olabilir. Hız arttıkça eğilme yapan disk daha fazla titreme yapmaya başlar. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
11 minutes ago, SkyWarrior said:

Fren disklerine de baktır. Eğilme vs olabilir. Hız arttıkça eğilme yapan disk daha fazla titreme yapmaya başlar. 

fren diski kendini belli eder zaten, 80-100 arası frene basarken titreme yoksa hiç kafa yormaya bile gerek yok çünkü ondan değildir :)

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Genelde belli bir hızdan sonra ortaya çıkan titreme lastik balansı yüzünden olur.
Yamuk fren diski, yamuk jant, yamuk şaft, patlak süspansiyon, burçlardaki boşluk vs vs bunların her biri titreme yapabilir. Kısaca dönen her bir parçadaki balans bozukluğu titreme yapar. Süspansiyon patlak ise belli bir hızın üstünde teker basketbol topu gibi sekmeye başlar, o da titreme gibi hissedilir.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
36 minutes ago, Whooosh said:

Genelde belli bir hızdan sonra ortaya çıkan titreme lastik balansı yüzünden olur.

belli bir yaşın üstündeki araçlar için geçerli değil bu.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Geçenlerde 110km üzeri bu titreme durumu bende de oldu (2021 Tucson). Lastikçi daha önce abi bir ara önlerle arkaları değiştirelim demişti. Dün hem  lastikleri değiştirttim hem de havalarını kontrol ettirdim. Hepsi tamam abi dedi. Bugün lastik havaları önler 38-37 arkalar 36-34. Adam elinde basıç ölçerli kompresörle nasıl hepsini farklı yapabildi anlamadım valla. :icon_think:

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

belli bir hızın üzerinde oluşan titreme genelde lastik balansı ile ilgilidir... iyi bi lastikçide balans kontrolü yaptırmak sorunu çözecektir... frenleme sırasında titreşim oluyorsa disk yamulmuştur ya da aşınma uniform olmamıştır...düşük süratte bile titreşim varsa muhtemelen lastikte balon olmuştur... 

diye yorumlarım ben genelde :)

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

tabi ki bu durumda yapılması gereken ilk iş balans yaptırmaktır, ama eski ve yıpranmış araçlarda bu "genelde" sorunu çözmez. belli bir hızın üstünde oluşan titremenin genellikle lastik balansı olduğunu söyleyen arkadaşların hayatlarında 150-200k km üstünde bir araç sürdüğünü düşünmüyorum :lol:

bu arada ben bu konuda yorum yaparken @infestor'un balans yaptırmayı zaten denemiş olduğunu varsayarak konuşuyorum, yaptırmadıysa ilk yapması gereken iş zaten o. sonrasında diğer şüpheliler hakkında konuşulur.

Forgotten beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@TiesTorN 159 şu an 270K'da :) bakımlarını titizlikle yaptırıp en ufak bir şey hissettiğimde kontrol ettirdiğim için titreşim sorunum pek yok... sadece motor takozu değiştirmem lazım rölantideki titreşimi azaltmak için ama yurtdışı dahil bulunamıyor sağ/sol motor takozu 159 için :( 

TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 9/1/2024 at 07:53, Whooosh said:

Büyük ihtimal bu teori doğru. Google search de  aynısını söylüyor, lastik ve rot balansı

High-Speed Shake Is Often Due to Wheel and Tire ImbalanceIf your wheels are not balanced correctly, you could feel a vibration at higher speeds. The shaking might only be between certain speeds — 50 to 60 mph, for example — but it's important to heed this warning sign.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

70-80 gibi hızlar ile giderken akslar da titremeye neden olabilir. Fakat 100 üzerinde ilk bakılması gereken şey balans. Benim araçta bir ay öncesine kadar ikisi birden vardı. 70'ten 90'a ve 120 üzerinde titreme yapıyordu. 120'ye çıkmıyordum. Ustama son gidişimde iyice kontrol etti, akslardan da değil dedi, artık iyice eskimiş olan torsiyon burçlarını değiştirdim. Yandaki lastikçiye girdim, ona da anlattım. Komple rot-balans yaptılar "balansın aşırı bozuktu" dedi. Sonrasında 180 civarına kadar denedim hiç sıkıntı yok. Daha önceden gittiğim yakın lastikçiye bir daha gitmeme kararı aldım. Sözde "üstünde balans en iyisi abi" diyordu. E tamam iyisi öyle ama yapamamışsın işte.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün Antalya eski sanayideki en iyi rot balansçılardan birine gittim. Tüm lastiklerde balans bozukluğu vardı, hatta bir tanesi aşırı bozuktu. Hepsini halletti bir de rot ayarı yaptı. Hızlanacak yol yoktu ama bir kere 100'ü geçebildim oradada yağ gibi gitti. Haftasonu denerim artık.

Forgotten beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Böyle bir problemi Nissan Qashqai 9 yada 10 yaşına geldiğinde yaşamıştım. Aks körükleri patlamış .vs bir kaç parça değişince araba başka bir hale dönmüştü. Sonra 10 yaşını doldurunca daha 100 bin km bile olmadan sattım.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 9/5/2024 at 11:21 PM, CandleGarden said:

Bugün Antalya eski sanayideki en iyi rot balansçılardan birine gittim. Tüm lastiklerde balans bozukluğu vardı, hatta bir tanesi aşırı bozuktu. Hepsini halletti bir de rot ayarı yaptı. Hızlanacak yol yoktu ama bir kere 100'ü geçebildim oradada yağ gibi gitti. Haftasonu denerim artık.

Kimmiş hocam o? :)

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, wazzap said:

Kimmiş hocam o? :)

Engin usta :) Yaşı var ve çok titiz olduğu için yanında çırak durmuyormuş :D 

Bu arada gittim geldim, kuzey marmara otoyolunda 180-190'a çıktım, sıfır titreşim.

Mono beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 hours ago, CandleGarden said:

Engin usta :) Yaşı var ve çok titiz olduğu için yanında çırak durmuyormuş :D 

Bu arada gittim geldim, kuzey marmara otoyolunda 180-190'a çıktım, sıfır titreşim.

Konum vereydin iyiydi. :D

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
1 1

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok