AMD Zen5 cpuları hakkında
0

Bu konuda 23 mesaj var

Evet kimseye sktir çekilmeyecek isterse burada tepinsin birşey yapılmayacak bir başlıkla karşınızdayım. Başlık hepimizin. İnsan gibi kullanmak elimizde. Kötüyse kötü iyiyse iyi diyelim. Kötüyse de inadına alan varsa da niye aldın diye de uyaralım. 

AMD nin gerizekalı PR çalışması sayesinde kimsenin elinde olmayan bir bench ortamında sadece cherry-picked oyun benchleri ile hazırladığı (Sanki başkaları yapmıyor o da ayrı mesele) tanıtım nedeniyle CPUlar için olağanüstü bir beklenti oldu ama CPUların yenilenen mimarisini kullanabilecek doğru mikrokod doğru mitigasyon doğru scheduler kombinasyonuna sahip tek ortam Linux iken windows'un 23H2 güncellenmiş retail sürümünde işlemciler malesef Zen4lerin üzerine birşey veremiyor gibi göründü. 

Sonrasında bir sürü yayın kanalı bunun nedenini araştırırken Phoronix çıktı ve linux altında sonuçları koyunca hassikomeeee kıvamında bir tepki oluştu tüm camiada ve görüldü ki windows 23H2 bu iş için uygun ortam değil ve zaten AMD de bu ortamda yapmamış testlerini. 

Zen5 Zen4 ve öncesine göre daha geniş bir pipeline ve daha rafine yollar içeriyor. AVX-512 performansında bile 8 çekirdek Zen5 16 çekirdek Zen4 leri tokatlayabiliyor üstelik intel gibi throttle olmadan. 65 watt TDP de PBO kapalıyken 9700X son windows yamaları olan bir ortamda oyun performansı olarak 7800X ve hatta 7800X3D kıvamında performansı verebiliyor. Tabi fiyatlandırma şu an sıkıntı. CPU uzun ömürlü olacak belli. Bir dezavantaj da daha ortada 800 serisi anakart yok. Varsa yoksa ilk jenerasyon AM5 anakartlar üzerinde çalışıyor cpular. Yeni nesil AM5lerde muhtemelen VRMler mikro kod ve çipsetin getirileri ile cpuların önü açılacaktır. AMD X3D varyantları hemen sunacak gibi durmuyor ama Core Ultra serisi çıksın yapıştırır eli kulağındadır. 

Hadi bakalım kullanan kullanmayan herkesin insan gibi yazacağı göte göt diyebileceğimiz bir başlık olması dileğiyle. 

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ben almayı düşünüyordum ama günlük kullanımda 5800x'in üzerine kaydadeğer bir şey koyacağını düşünmediğim için vazgeçtim.

ilk testler açıkçası biraz üzmüştü ama sonradan 24h2 ile yapılan testler biraz yüz güldürdü. gelişmeleri merakla takip ediyoruz...

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Aşağı yukarı tatil sezonu gibi taşlar yerine oturur gibi bu mimaride. Bir refresh gelecektir mobil çipleri ile birlikte. Mayıs haziran  gibi de ben bir güncelleme atabilirim gibi. 5700X şu an işimi fazlasıyla görüyor. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tech Yes sadece AMD özelinde olmamakla birlikte yine odakta AMD Zen5 olan bir video yayınlamış. Windows 10 vs 11. Core isolation açık kapalı deneyler. Core isolationu kapatsanız da windows 11 çöp gibi anlaşılan.

Windows 10 IoT Enterprise LTSC yi övenler var sağda solda. Açıkçası R5 windows 11 sistemi buna çeksem mi diye düşünmedim değil. 2032 ye kadar güncelleme desteği de var. Yaptığım zaten nispeten biraz kodlama biraz oyun biraz da çocukların eğlencesi. Esas işim bu sistemle olmadığından düşündürdü resmen. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

zen5 fos çıktı gibi, zen6'yı bekleyeceğiz.

zen 5'de sadece güç verimliliği üzerine çalışılmış gibi. masaüstü işlemcide kimsenin 20-30w'a takıldığını düşünmüyorum yani bu kadar kasmanıza gerek yoktu. 30w fazla çeksin performansı fazla olsun.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Olay güç verimliliği ama bir taraftan da genişleyen yollar. Zen5 kötü bir işlemci değil. Windows 11 malesef çöp. Linux tarafında zen5 hiç böyle değil. Hatta 7800X3D aldığınıza pişman eder yakın zamanda. Oyun olsun işlem olsun performans harika. Windows 10 altında da zen5 harika. windows 11 malesef çöp. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sky mudurum  siz niye boyle bilimsiz bilimsiz konusuyorsunuz. Bir sey Ties'te yoksa yoktur, ona olmuyorsa olamiyordur. 

Biblical zamanlarda yoktu boyle bir imkan. Adamlar perisan olmuslar yuzyillarca. Manitu var mi, cennet nerde falan. Olsa bi Tiesleri bakip halledecekler. Ties manitu mu? Degil. Demek ki yok. Olabilemez. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 hours ago, TiesTorN said:

yaw ne alakası var :lol:

win10'da da aynı durum, farklı değil.

Ties, allah aşkına bilmediğin şey hakkında iddialı konuşma. adamlar sırf bu thread scheduling olayı için microsoft'a baskı yapıp yamayı erken çıkardılar. 2739187 tane video var.

https://www.youtube.com/watch?v=rlfTHCzBnnQ

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

siz benim ne demek istediğimi arka tarafınızdan anlayıp da yorum yapmazsanız daha iyi olacak bence.

ben win 11 ile win 10 performansı aynı demedim, win11'de yama ile performansı arttı evet, ama sadece 9x serisinin performansı artmadı, 7x serisinin de arttı. ben de diyorum ki 9x hala daha iyi bir işlemci değil, win10'da da daha iyi değil. evet iki işlemcinin de performansı win11'e kıyasla win10'da daha iyi olabilir, ama birbiriyle kıyaslandığında fark hala neredeyse aynı. 9xxx sadece verimlilik düşünülerek çıkarılmış gibi bir sonuç çıkıyor burda ortaya.

tek cümle yazdığım için belki yanlış anladınız ama ben konuyu zaten verimlilik olarak başlattım, thread schedule'dan bahsetmedim. thread schedule hakkında benim de daha önce bir yorumum olmuştu zaten, o kadar cahil değiliz heralde.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 hours ago, TiesTorN said:

ben de diyorum ki 9x hala daha iyi bir işlemci değil

Senin dunyanda oyle. Kullandigin os, yazilim, oyun vb icin oyle. Veya degil. Tartisilir.

Disarida kocaman bir evren var. Ve orada oyle degil.

Kendi dunyandan mi bahsediyorsun yoksa evrenden mi belli olmuyor bazen. Sirodingerin ties'i ayni anda hem hakli hem haksiz oluyor.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, wazzap said:

@TiesTorNsıfırdan alan biri için 9x iyi bir işlemci demek, abesle işgal. 7800X3D'in vardır, o zaman dersin.

burda sıfırdan alan veya almayan olarak tartışmıyoruz, 7x serisinin üstüne ne koyabildi onu tartışıyoruz :cici:

sıfırdan topluyor olsam ben de tabi ki gider 9x serisi alırım yani 7x alacak halim yok.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
19 hours ago, TiesTorN said:

zen5 fos çıktı gibi, zen6'yı bekleyeceğiz.

zen 5'de sadece güç verimliliği üzerine çalışılmış gibi. masaüstü işlemcide kimsenin 20-30w'a takıldığını düşünmüyorum yani bu kadar kasmanıza gerek yoktu. 30w fazla çeksin performansı fazla olsun.

Sen burada onu mu tartışıyorsun? Kıvırma Ties. Beğenmek zorunda da değilsin tabi, keyif senin.

On 29.08.2024 at 10:02 PM, TiesTorN said:

ben almayı düşünüyordum ama günlük kullanımda 5800x'in üzerine kaydadeğer bir şey koyacağını düşünmediğim için vazgeçtim.

ilk testler açıkçası biraz üzmüştü ama sonradan 24h2 ile yapılan testler biraz yüz güldürdü. gelişmeleri merakla takip ediyoruz...

Bak bu da senin mesajın 7x serisi ile ilgili bir şey yazmamışsın.

5x serisinin üzerine koıymadığını ve beğenmediğini düşünmüşsün ki gayet normal bir şey.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
Just now, wazzap said:

Sen burada onu mu tartışıyorsun? Kıvırma Ties. Beğenmek zorunda da değilsin tabi, keyif senin.

evet, kendim upgrade düşündüğüm için öyle bir yorum yaptım, neyi kıvıracağım?

amd babanızın firması mı hayırdır ne bu canla başla savunma isteği?

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
47 minutes ago, TiesTorN said:

amd babanızın firması mı hayırdır ne bu canla başla savunma isteği?

peki :D

daha yazmıyorum.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

hem suçlu hem güçlü :lol: bana ettiğiniz onca laftan sonra şu söylediğim laf mı zoruna gitti? :cici:

neyse, ben de uzatmak istemiyorum konu kapansın.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Kapatmayın hüleayn daha ..ktir çekmedik :D 

Şaka şaka ..ktir yok kimseye. Ties beğenmedi tartışma bitebilir :kayik:

Fiyat konumlanması mevzuu malesef leş 9000 serisinin şu anda ama intel core ultraları çıkartmadıktan sonra bir indirime gideceğini sanmıyorum AMD nin. NVIDIA ya yapamadığını intele yapıyor AMD :lol:

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, ceymskramer said:

ÖZel teşebbüs kar üretir, hizmet üretir, ilkemde yargı üretiyor. Cellat cursedçiler itibar suikasti yapıyor

bir de düzgün bir klavye üretseymiş. 

Peregrine beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok