Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026)
0

Bu konuda 267 mesaj var

Onunda projesi hazır...

BJsYFytCMAA_C2W.jpg

Bu arada bu kartlar ne kadar uçsalar da kaçsalarda AI işi işe uğraşıp veya GPGPU da daha hassas işler yapmaya çalışan FP64 ihtiyacı olan kişiler için GV100 kadar dahi iş yapamıyorlar. FP64 fena halde kırpık durumda. Turing 1/32 idi (2060Super kartım 4060ti den daha yüksek FP64 performansına sahip lol :D). Ampere ve ADA 1/64 dü. Bunlarda da herhalde en az 1/64 oranında kırpık olur. GV100 ün gözünü seviyor millet. FP64 1/2 performansta ve HBM li 32 gb model varsa elde hala canavar gibi AI işi çıkartıyor yüksek hassasiyetli işlerde. 

Şunu diyebilir herkes FP64 ün ne işi var AI ile uğraşanın ama bazı bazı iş çıkıyor. Bir diğer yandan FP64 performansı için nvidia hala grace tarzı kendi çözümü GPUları öne sürüyor. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

5090'ın 3dmark testleri sızmış deniyor:

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5090-3dmark-performance-leaks-out

Steel Nomad 4K sonucu doğruysa, Nvidia yine yapıştırıp geçmiş demektir. %50 üzerinde fark var. Aynı üretim geometrisinde bu kadar fark en son Maxwell ile görülmüştü.

Ayrıca en gerçekçi sonuç da Steel Nomad 4K testi. En güncel test ve 4K performansını gösteren sonuç bu. 4090 çıktığı zaman da oyun motorlarının kartı yeterince zorlayamadığı, gerçek performansının anca 4K ve rt açıkken görülebildiği şeklinde yorumlar vardı. Fire Strike ve Time Spy gibi eski sayılabilecek testler artık bu seviyedeki kartlar için pek fazla anlam ifade etmiyor. Hele bir de 4K altındaki çözünürlükler iyice anlamsızlaşıyor.

Haberde 3 tane ray tracing testinin (2 tanesi 2K) sonucunun ortalaması %46 denmiş. Hepsi 4K olsa, ortalaması %50 olacaktı muhtemelen. Beklentiye göre gayet iyi sayılır.

Bu arada kartın kutu açılışı videoları geldi, ben tasarımı tuttum:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-founders-edition-unboxing/3.html

Oldukça güzel. Hayvani boyutlarda değil. Yeterli soğutma performansı da sağlanmıştır diye düşünüyorum. Bu seviyede güç tüketimi olup da iki fanlı ve 2 slot yer kaplayan soğutucu ile bu hayvanat gpuyu soğutmayı başardıysa, Nvidia'yı tebrik etmek gerek. Ama eski fan tasarımına dönülmüş olması da gülümsetiyor.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
44 minutes ago, mamad said:

5090'ın 3dmark testleri sızmış deniyor:

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5090-3dmark-performance-leaks-out

Steel Nomad 4K sonucu doğruysa, Nvidia yine yapıştırıp geçmiş demektir. %50 üzerinde fark var. Aynı üretim geometrisinde bu kadar fark en son Maxwell ile görülmüştü.

Ayrıca en gerçekçi sonuç da Steel Nomad 4K testi. En güncel test ve 4K performansını gösteren sonuç bu. 4090 çıktığı zaman da oyun motorlarının kartı yeterince zorlayamadığı, gerçek performansının anca 4K ve rt açıkken görülebildiği şeklinde yorumlar vardı. Fire Strike ve Time Spy gibi eski sayılabilecek testler artık bu seviyedeki kartlar için pek fazla anlam ifade etmiyor. Hele bir de 4K altındaki çözünürlükler iyice anlamsızlaşıyor.

Haberde 3 tane ray tracing testinin (2 tanesi 2K) sonucunun ortalaması %46 denmiş. Hepsi 4K olsa, ortalaması %50 olacaktı muhtemelen. Beklentiye göre gayet iyi sayılır.

Bu arada kartın kutu açılışı videoları geldi, ben tasarımı tuttum:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-founders-edition-unboxing/3.html

Oldukça güzel. Hayvani boyutlarda değil. Yeterli soğutma performansı da sağlanmıştır diye düşünüyorum. Bu seviyede güç tüketimi olup da iki fanlı ve 2 slot yer kaplayan soğutucu ile bu hayvanat gpuyu soğutmayı başardıysa, Nvidia'yı tebrik etmek gerek. Ama eski fan tasarımına dönülmüş olması da gülümsetiyor.

Bu testler doğruysa -ki doğru gibi duruyorlar- benim düz 4080'in temiz iki katı performans veriyor 5090. Geçiş yapmak tamamen çıkış fiyatına bağlı. Stoklar yeteri kadar olur da karaborsaya düşmezse yakın zamanda dengeye gelir diye tahmin ediyorum. Bakarız o zaman duruma ama hala "ihtiyaç yok ki ya ne gerek var. Küçük pipili seniii" düşünceleri de geçmiyor değil aklımdan:lol: (5090 alanlarınki %50 büyüyecekmiş diyorlar:icon_dance:)

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

rtx 5090'ın hayvani güç tüketimi ve büyük boyu beni durduran 2 etmen. bunlar dert olmasa çok fena kıçımı kaşındırıyor. evi barkı satıp alabilirdim :lol: 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Evi barkı satacaksınız ne olacakki. Bir bilemedin 2 sene sonra 6090 çıkacak o kıç kaşıntısı tavana vuracak yine. 4090 sahibi olsanız farklı mı olurdu hayır. Olmazdı yine olmayacak. Artık böyle bir kölelik modeli var. Hayatınızı ipotek ettirecek hamlelerle 3 kuruş kazancınıza çökmeyi hedefliyorlar. Başarılı da oluyorlar. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, TiesTorN said:

rtx 5090'ın hayvani güç tüketimi ve büyük boyu beni durduran 2 etmen. bunlar dert olmasa çok fena kıçımı kaşındırıyor. evi barkı satıp alabilirdim :lol: 

5080 ile 5090 boyutları aynı olacak. En azından ASUS da aynı. MSI da aynı. diğer markaları bilemiyeceğim. ama mevcutta da 4080 4090 aynı boyutta. 
örneğin benim 4080 ile 4090 Strix aynı kasa. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

5070 ortaya çıksın da onu bi görelim, fiyat performans elle tutulur olursa 3080'e yol veririz. Evi, barkı basmaya gerek yok.

Olmadı bi çay içeriz... :baba:

SkyWarrior beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

5070ti işte.  Sweetspot. Alacaksın kafan rahat takılacaksın 2 3 sene bir sonraki nesil gelene kadar

o zamana kadar tüm oyunları zaten 2K da full detay oynayacaksın en kötü DLSS 4.0 balanced vs. Sonra 6070 gelecek onunla yola devam edeceksin DLSS 5 ile. 

SEP beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

evi barkı satmak işin makarası tabi ki öyle bir şey yok, alacak gücüm olmasa konuşuyor olmam zaten :lol:

nvidia nın en üst serileri genelde en karlısı oluyor uzun vadede. 2.5-3 senede bir yeni seri çıktığı düşünülürse 1 kere alıyorsun kafan rahat oluyor bir daha düşünmene gerek kalmıyor. (5090 ti çıkarsa yine üzer tabi o ayrı :P )

@jackjoker

FE kartlar aslında kısa oluyor, 30cm boyları var. diğer firmalar öküz gibi uzatıyorlar dertleri neyse. FE ile aynı boya sahip bir marka olursa alınabilir.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
26 minutes ago, TiesTorN said:

nvidia nın en üst serileri genelde en karlısı oluyor uzun vadede.

4090'dan önce bu olay pek öyle değildi yalnız. 3090'dan, 3080'den %15 mi daha hızlıydı sadece.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, wazzap said:

4090'dan önce bu olay pek öyle değildi yalnız. 3090'dan, 3080'den %15 mi daha hızlıydı sadece.

O kadar bile değildi. Şimdilerde 4K'da bellek yetersizliği sebebiyle 3090 farkı açmıştır, o kadar.

relative-performance-rt-3840-2160.png

Bu arada önceki mesajımdaki testlere göre 5090'ın 4K + RT sonuçları, 4090'dan ortalama %33-40 civarı yüksek olmalı. Hatta Path Tracing kullanan oyunlarda (yavaş yavaş ortaya çıkıyorlar) daha fazlası da beklenir. Yukarıdaki tabloya göre düşünürsek, en az 4080 ile 4090 arasındaki farkın bir benzerini görmemiz gerekir.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir önceki mesajda vermeyi unuttum, 5070Ti 20 Şubat'ta çıkabilir denmiş:

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5070-ti-may-launch-on-february-20-according-to-major-european-retailer

Şöyle bir haber düşmüş:

https://videocardz.com/newz/nvidia-finally-shows-off-its-quad-slot-triple-fan-rtx-40-titan-prototype-with-rotated-pcb

Founders Edition tasarlama süreçleri anlatılan bir video yayınlamış Nvidia. Videonun ortasında altın renkli 30-40 serisi bir soğutucu tasarımı görünüyor. Nvidia muhtemelen 30 veya 40 serisi için bir Titan hazırlayacak olmuş, ama vazgeçmiş.

Daha enteresan olan, bir de 3 fanlı bir tasarım düşünülmüş olması. O da prototip olarak kalmış görünüyor.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok