Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026)
0

Bu konuda 252 mesaj var

Çünkü 512bit bus çipin her tarafını sarmış vaziyette. PCB layer sayısını arttırıp diğer hatları geçirmek lazım bu sefer de heat dissipation sorun olacak. Çipi arkalı önlü soğutmak ve bunu minimum alanda yapmak adına bence mantıklı bir tasarım. 

MilesTeg beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Son olarak şunu da ekleyeyim; ben yapay zeka üzerinden görüntü oluşturmanın bazı güzel tarafları da olacağını düşünüyorum. Mesela script şeklinde değil de tamamen doğaçlama şeklinde gelişecek fizik etkileşim, tahribat, nesnelerin ve materyallerin birbirini etkilemesi, karışması, bulaşması, yıkılma, dökülme gibi efektler... Sayısız örnek verilebilir. Bunlar olduğunda şimdiye kadar grafik işlemciye hesaplatmanın çok zor olduğu bir sürü hadise yapılabilir olacak ve bence çok da güzel olacak. Tabi sorunsuzlaştıkça güzel olur. Zamanında PhysX'in verdiği hissiyatı ben oyunlarda hala arıyorum. Yapay zeka işi bunun çok daha kapsamlısını, çok daha kolay ve geliştirilebilir şekilde mümkün kılabilir.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bize yazılım mı satıyorlar diyorlar ya. Evet yazılım satıyorlar. Ve bu yazılımı en iyi çalıştıran donanımla birlikte satıyorlar bkz Apple bkz Sony PS serisi ve bunu takip eden yeni nesil yazılımcı NVIDIA. NVIDIA MFG yi 4 serisine getirebilir miydi. Getirirdi. Ama donanımın kaldırmayacağını söylüyor. Bunu söylerken yalan söylediğini düşünebilirsiniz. Ama yalan olduğunu düşünmüyorum. Adam 4 kat daha fazla compute gücü gerekiyor diyor bunun olması için ve oldurmak için tensor coreları daha güçlü hale getiriyor. Bir önceki jenerasyona 500 tane koyduğu corelar bunun altından tek başına kalkamıyor. Yeni nesil 180 tanesi kalkabiliyor çünkü daha derin yolakları var daha geniş hatları var ve daha hassas hesap yetenekleri var. AMD Ryzen 7000 den sonra 9000 i çıkarınca aaaa ama bu aynı farklı bişi yok kieaaa diye zırıldayan çok oldu. Ne dedik bu cpu yeni mimari. Daha geniş yolakları var daha derin hatları var. Onları kulanınca görün bakın dedik ve gerçekten öyle de oluyor şu anda. 9800X3D ve 9950X3D ortalığın dibine dibine veriyorlar performans olarak. 4 serisi ve öncesini yine görmezden gelmiyor. VRAM kullanımınını azaltıyorum ve daha yeni DLSS modellerini getiriyorum görüntü kalitesini arttırıyorum diyor. Turing kartlarda da oldu. İlk DLSS çöp gibiydi ki o zamanki görüşlerden tevellüt hala Abi 1080ti 2080 i dövüyor muhabbetlerinin tekrarı oluyor. Yaw oyun yapımcıları bile ancak farkına vardı olayın. Konsollar AI ve DL kullanarak upscaling e geçiyorlar demekki olay artık budur. PhysX bir yazılımdı aslında. O kodun optimize çalıştığı bir basit MIPS parallel işlemciyi çaktılar PCI karta bize PPU diye sattılar. Kötü mü oldu evet çünkü devamı gelmedi donanım elde patladı. Ama ne oldu NVIDIA aldı onu CUDA üzerinde çalışır hale getirdi ve genel kullanıcıya yaydı. Arkham Asylum vs oynarken açtı NVIDIA kartı olan herkes fizik ayarlarını köküne kadar. NVIDIA artık herşeyi ama herşeyi CUDA ve benzeri compute ortamlarında hızlandırarak verecek karşımıza. Yeni nesil kartları da bu işleri daha hızlı yapar olarak satacak. 4090 yapar yeaaa diye konuştuğumuz konuları 4090 ve 5080 veya 5070 in ML ve CUDA performans testleri karşımıza düştüğünde de konuşalım çünkü genelde o testler yalan söylemiyor. Varsa fark zaten göreceğiz. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hangi ayarlar bilemiyoruz tabii ama RTX5090 icin Black Myth Wukong icerisinden soyle bir gorsel geldi;

Black-Myth-Wukong-RTX-5090.jpg

Oyunun cok optimize olmadigi biliniyor ama DLSS kapaliyken de 29 FPS 5090'a yakismamis... DLSS4'u acinca 248 FPS olmasi da ilginc, developer tayfasini tembellige de itebilir... 

Gerci oyunda ayni bolumu 4090 ile acan birisi 21FPS almis, ona bakinca da %40 performans artisi var da denebilir ama tabii islemci vs etkenler de bilinmiyor... 

Oyunun konusunda benchmark yapmistik, DLSS4 ciksin bakalim tekrar bir deneriz... 

JardeL tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
47 minutes ago, JardeL said:

Hangi ayarlar bilemiyoruz tabii ama RTX5090 icin Black Myth Wukong icerisinden soyle bir gorsel geldi;

Black-Myth-Wukong-RTX-5090.jpg

Oyunun cok optimize olmadigi biliniyor ama DLSS kapaliyken de 29 FPS 5090'a yakismamis... DLSS4'u acinca 248 FPS olmasi da ilginc, developer tayfasini tembellige de itebilir... 

Gerci oyunda ayni bolumu 4090 ile acan birisi 21FPS almis, ona bakinca da %40 performans artisi var da denebilir ama tabii islemci vs etkenler de bilinmiyor... 

Oyunun konusunda benchmark yapmistik, DLSS4 ciksin bakalim tekrar bir deneriz... 

Bu oyunu geliştiren ekip DLSS olmadan bu bölümü nasıl tasarlayabiliyor da hangi kartta akıcı görüntü alabiliyor ben onu da anlamıyorum... 8x4090 falan takıp öyle mi bölüm hazırlanıyor, nasıl bi teknolojidir bu? Bilmemkaç bin dolara kamyon kadar 5090 alıp geçen sene çıkan oyunu nispeten akıcı oynamak için illa ki yapay zekaya mı güvenilecek? Ben bırakıyorum bu PC işini, yaşlandım artık... :baba: :mrgreen:

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Oyunu oynamadım ama Mesut Çevik bununla ilgili normal şartlar altında oyunun DLSS'i kapatmaya izin vermediği ama yapay bir şekilde kapatıldığında bu sonucun ortaya çıktığını söyledi bir yayında. Yani adamlar bu oyunu hiç DLSS olmadan çalışacak şekilde yapmamışlar.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ham güç kavramı artık tarihe karıştı. Yapay zeka, hayatımızın her alanına nüfuz etmiş durumda; hatta, sıçtığımız bokun rengine kadar karışır duruma geldi. Bundan kaçmak mümkün değil. Dolayısıyla, artık saf güç değil, yapay zekayı nasıl daha verimli ve hızlı çalıştırabileceğimiz önemli hale geldi. Oyunlardan izlediğimiz içeriklere kadar her şey bu değişimin bir parçası olacak. RTX 6X serisi piyasaya çıktığında, muhtemelen DLSS 5.0 ile birlikte tanıtılacak ve buna da "Multi Tutti Frutti Frame Generation" gibi isim verecekler. Bu gelişimi engellemenin ya da itiraz etmenin artık bir anlamı yok.
DLSS özelliği varsa açacaksınız bu kadar basit. Hatta öyle bir noktaya gelecek ki kapatmanın yolu olmayacak. Ben ham görüntü seviyorum, gecikme sevmiyorum gibi söylemleri ciddiye almıyorum. Öyle ya da böyle alışın bu duruma. 

jackjoker tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu haberi özellikle Nvidia başlığında paylaşıyorum ki Nvidia'ya hep birlikte sövelim:

https://www.pcgameshardware.de/Grafikkarten-Grafikkarte-97980/Tests/8-GB-VRAM-2025-ausreichend-16-GB-VRAM-Radeon-1462969/

https://videocardz.com/newz/pcgh-demonstrates-why-8gb-gpus-are-simply-not-good-enough-for-2025

PCGH sitesinin incelemesine göre bu yıldan itibaren ekran kartları için 8 gb bellek yetersiz olacak. Hele ray tracing açıldığında 8 gb iyice maymun olacak demişler. Zamanında ilk ray tracing destekli kartları sunarken bellek miktarını azaltan Nvidia (bkz: 1080Ti vs 2080), daha sonra bellek miktarını arttırmamakta direnmişti, hatta belleği iyice azaltmıştı (bkz: 2080Ti vs 3070/3080). Yeni nesilde yine direndiğini görüyoruz (bkz: 4070 vs 5070). Şimdi ise 3070 ve hatta 3080 gibi günümüz için hala güçlü diyebileceğimiz kartlar, bellekleri sebebiyle yalan oluyorlar. Amd tarafında henüz böyle bir durum yok sanıyorum. Çünkü bellekten yana sorun yaşayacak pek bir model olmadı. Intel tarafını henüz konuşamıyoruz bile. Yeni nesilden itibaren konuşuruz. Ama onun da bellek miktarı konusunda pek bir sıkıntısı yok gibi.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

k73r06t.jpg

Frame Gen also gets updated on 40 and 50 series with a new AI model that is faster and uses less VRAM

40 ve 50 serileri icin Frame Gen'de daha dusuk RAM kullanimi ile %10 civari performans artisi da geliyormus...

JardeL tarafından düzenlendi
TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Normalde çoğu modelin bellek miktarı mevcudun 2 katı olmalıyken bunu yapmak yerine "çok acayip bişi bişi yaptık, bellek kullanımını 0,4 gb düşürdük, sonucunda da çok acayip performans kazanımı elde ettik" demeleri komik geliyor.

Bu arada bellek miktarı azaltılmaya başlandığından beri (bkz: RTX 20 serisi) kart fiyatları fezaya çıkmış durumda. Hani maliyeti artırıyor goygoyu yapacaksa firma, boşuna dinlemeyelim.

Edit: Şunu da ekleyeyim, Nvidia'ya bellek konusunda ne kadar sallasak da adam gibi rt ve ai istiyorsak el mahkum gidip Nvidia kart almak zorundayız. Artık path tracing destekli oyun sayısı da artıyor ve gördüğüm kadarıyla ciddi şekilde fark ediyor. Hatta RT on/off durumundan çok daha belirgin farklar path tracing ile ortaya çıkıyor. Orada da şuan tek seçenek Nvidia. Amd'nin yeni kartları bir nebze iyileştirilmişse ne mutlu. Tabi path tracing ile bellek kullanımı nedir ve Nvidia kartların bellek miktarı ne kadar yeterlidir, ona da ayrıca bakmak gerek.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Nvidia'nın editörlere yönelik Blackwell sunumu yayınlanmış:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-50-technical-deep-dive/

Baya bir şey var. 5080 ve 5070'lerin de selefleri ile karşılaştırmaları yer alıyor. Sunum tablolarından hareketle yeni nesildeki performans artışı da gün yüzüne çıkmış görünüyor:

https://videocardz.com/newz/nvidia-official-geforce-rtx-50-vs-rtx-40-benchmarks-15-to-33-performance-uplift-without-dlss-multi-frame-generation

%15-33 arası denmiş. En fazla fark en üst modelde. En az ise 5080 vs 4080 arasında. İlgi çekici olan 5070 vs 4070 karşılaştırması. Shader sayısındaki fark en düşük olmasına rağmen performans gayet iyi görünüyor. 5070Ti'a neden en mantıklı model dediğim de burada daha iyi anlaşılıyor sanırım. Shader sayısında artış anlamlı görünüyor, bellek miktarı mantıklı, tüm yeni özellikleri barındırıyor.

Ayrıca yeni fan tasarımının nasıl çalıştığına dair de bilgiler gelmiş:

https://videocardz.com/newz/nvidia-explains-geforce-rtx-50-double-flow-through-founders-edition-cooler-design

Son olarak yeni sürücü ailesine geçiliyor:

https://videocardz.com/pixel/nvidia-preparing-geforce-game-ready-570-drivers-for-rtx-50-launch

Bu standart bir şey. Hatta Nvidia app de yenilenecek.

achfighter beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

GB202 gpusuna dair bazı detaylar ortaya çıkmış:

https://videocardz.com/newz/nvidia-reveals-die-sizes-for-gb200-blackwell-gpus-gb202-is-750mm²-features-92-2b-transistors

750mm^2 denmiş. Tahmin ediliyordu zaten. 4nm ile üretildiği de bilinen bir şey. Transistör sayısına bakıldığında mm^2 başına düşen transistörde AD102 gpusundan geride görünüyormuş. O da 4nm ile üretilmişti. Performans artışının da sınırlı kalacağı bilinen bir şey. Ancak transistör yoğunluğunun azalmış olması enteresan. Özellikle de aradan 2 yıldan fazla zaman geçmişken.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 15.01.2025 at 23:21, mamad said:

Nvidia'nın editörlere yönelik Blackwell sunumu yayınlanmış:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-50-technical-deep-dive/

Baya bir şey var. 5080 ve 5070'lerin de selefleri ile karşılaştırmaları yer alıyor. Sunum tablolarından hareketle yeni nesildeki performans artışı da gün yüzüne çıkmış görünüyor:

https://videocardz.com/newz/nvidia-official-geforce-rtx-50-vs-rtx-40-benchmarks-15-to-33-performance-uplift-without-dlss-multi-frame-generation

%15-33 arası denmiş. En fazla fark en üst modelde. En az ise 5080 vs 4080 arasında. İlgi çekici olan 5070 vs 4070 karşılaştırması. Shader sayısına göre en yüksek fark bu iki model arasında görünüyor. 5070Ti'a neden en mantıklı model dediğim de burada daha iyi anlaşılıyor sanırım. Shader sayısında artış anlamlı görünüyor, bellek miktarı mantıklı, tüm yeni özellikleri barındırıyor.

Ayrıca yeni fan tasarımının nasıl çalıştığına dair de bilgiler gelmiş:

https://videocardz.com/newz/nvidia-explains-geforce-rtx-50-double-flow-through-founders-edition-cooler-design

Son olarak yeni sürücü ailesine geçiliyor:

https://videocardz.com/pixel/nvidia-preparing-geforce-game-ready-570-drivers-for-rtx-50-launch

Bu standart bir şey. Hatta Nvidia app de yenilenecek.

Videocardz sitesinde gördüm ben de, 5080 ile 4080 arası fark kötü bu şekilde bir ortalama olursa, bu kadar DLSS frame generation üzerine gitmesi Nvidia’nın bunu düşündürmüştü.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kartların seleflerine göre sundukları fark genel olarak fazla değil. Farkın fazla olmamasında gpuların 4nm ile üretilmiş olması temel sebeplerden biri. Ama 5080 ve 5070 belirgin bir zayıflık var. Kasıtlı olarak güdük bırakmış Nvidia.

5080, kesinlikle 4090'la yarışabilir görünmüyor. 4080'den %20 hızlı olursa öpüp başımıza koyalım. Bellek miktarı da 16 gb ile sınırlı. Bu seviyede artık daha fazlası olmalıydı.

5070Ti, bana göre en mantıklı seçim. Ancak o da 16 gb ile sınırlı. Muhtemelen 4080 civarı raster performansı sunacak. Yer yer gerisinde kalması da olası.

5070 bariz zayıf. Fiyatına göre sunduğu shader gücü bile düşük. F/P oranı 5070Ti'ın gerisinde. Aralarındaki teorik fark %40'ın üzerinde. Bellek miktarı iyice azalıyor. Ayrıca saat hızları da yüksek olduğu için oc tarafında da çok iyi fikirler vermiyor bana. Videocardz.com sitesinde 4070'e göre %4 teorik fark sunduğu ancak pratikte %20 fark attığı iddiası dillendirilmiş. Garip. Üstteki mesajımda da onu söylemiştim.

5090'a pek bir şey diyemiyorum. 4nm'nin zirvesi olacak gibi. 4090'a göre %33 teorik fark sunabiliyor. Performansa da yansımış görünüyor. Üzerine bellek konusunda kafada hiç şüphe olmayacak. F/P olarak da zirvedeki bir kart için çok kötü olacağını söylemek zor. 4090'a benzer bir durumu olacak gibi. Aslında alıp yıllarca kullanılacak bir kart. Ama bir ekran kartına 2000 dolar vermek... Nvidia'nın iddiası bile 4K + 240hz + Path Tracing şeklinde. Gerek var mı?

Edit: Bu arada 5070 gerçekten zayıf bir yapıda. Sonradan fark ettim, 4070 Super'den daha az cuda çekirdeğine sahip. Teoride 4070 Super'den yavaş görünüyor. 5070Ti ise 4070Ti Super'in azıcık üzerinde gibi. Neredeyse fark yok.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kendi açımdan 5090 almayı düşünmem, fiyatı çok yüksek, ikincisi güç problemli, bir çok probleme neden olabilir, kart güç nedeniyle haliyle ısı üretimi de o denli yüksek olacak bu da başka bir sıkıntı. Tabii en öncelikli konu fiyat.

5080 de bu haliyle RTX 4080’i değiştirmeye değmiyor benim açımdan, bu şekilde devam ederim.

Diğer PC’de 6900XT var, onu da hava soğumaya geçireceğim su soğutma artık bitti burada, uğraşma imkanı kalmadı, ona belki ancak çok az bir ihtimalle 9070 XT yaparım belki, bakalım artık, onu da çok yapasım yok ancak göreyim bakalım.

JardeL beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, T800 said:

Kendi açımdan 5090 almayı düşünmem, fiyatı çok yüksek, ikincisi güç problemli, bir çok probleme neden olabilir, kart güç nedeniyle haliyle ısı üretimi de o denli yüksek olacak bu da başka bir sıkıntı. Tabii en öncelikli konu fiyat.

5080 de bu haliyle RTX 4080’i değiştirmeye değmiyor benim açımdan, bu şekilde devam ederim.

Diğer PC’de 6900XT var, onu da hava soğumaya geçireceğim su soğutma artık bitti burada, uğraşma imkanı kalmadı, ona belki ancak çok az bir ihtimalle 9070 XT yaparım belki, bakalım artık, onu da çok yapasım yok ancak göreyim bakalım.

güç problemi olacağı çok açık. 1000w öneriyorlar ama ben kesinlikle 1000w yeterli gelmez diye düşünüyorum. bu yüzden 1300+ psu ya geçiş yapacağım büyük ihtimalle. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@T800

4080'den anca 5090'a geçilir evet. 6900XT de anca özel sebeplerle değiştirilir gibi.

@jackjoker

Bu arada şöyle bir haber çıkmış:

https://forum.donanimhaber.com/nvidia-blackwell-sunucular-isinma-sorunlari-yasiyor-siparisler-iptal-ediliyor--160472028

Güç tüketimi ve soğutma ile doğrudan ilgili görünüyor ancak sorunun kaynağı başka denmiş.

Nvidia'nın tablolarındaki teorik performansa baktığımızda en alt model olan 5070'i 100x alırsak;

5070 = 100x

5070Ti = 141x

5080 = 181x

5090 = 338x

5090 ile diğer modeller sanki farklı neslin kartları gibi kalıyor. Hatta nesiller arasında bile böyle fark göremiyoruz artık. Amd orta sınıfa çakılıp kalacak gibi. Azıcık rekabet görürsek, 5080Ti ve 5080Ti Super modelleri kesin gelir. Teorik olarak 5080 ile 5090 arasında %86 civarı fark var.

Edit: Ve beklendiği gibi şu haber gelmiş:

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5090d-reviewer-says-this-generation-hardware-improvements-arent-massive

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 saat önce, mamad said:

Nvidia'nın tablolarındaki teorik performansa baktığımızda en alt model olan 5070'i 100x alırsak;

5070 = 100x

5070Ti = 141x

5080 = 181x

5090 = 338x

5090 ile diğer modeller sanki farklı neslin kartları gibi kalıyor. Hatta nesiller arasında bile böyle fark göremiyoruz artık. Amd orta sınıfa çakılıp kalacak gibi. Azıcık rekabet görürsek, 5080Ti ve 5080Ti Super modelleri kesin gelir. Teorik olarak 5080 ile 5090 arasında %86 civarı fark var.

Bu hesaplamanin kaynagi nedir?.. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 saat önce, JardeL said:

Bu hesaplamanin kaynagi nedir?.. 

Nvidia'nın kendi sunumu:

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-50-technical-deep-dive/2.html

the-cards-15.jpgthe-cards-13.jpgthe-cards-11.jpgthe-cards-03.jpg

Önceki mesajda da belirttiğim gibi bunlar teorik performans. Pratikte görmeyeceğiz. Ancak kartların aralarındaki fark bu şekilde.

JardeL and jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok