Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026)
0

Bu konuda 229 mesaj var

8 hours ago, jackjoker said:

DLSS 4 only RTX 5x Series

Nvidia tam bir şerefsizsin. Jensen tam bir homosun. King of HOMO Jensen.  Jensen homoların efendisi. Homo = Jensen. Homolara fısıldayan adam Jensen. Homo power Jensen. Jensen çükünü kessen bir de benimkini yesen. 

Yani sen yedirteceksen gene yedirt de, DLSS 4 bütün 2-3-4k ya geldi. Tam listesi her yerde var. Sadece 5'e özgü olan AI Framegen. Kalanı var.
Fiyatlar da burada ; https://www.nvidia.com/tr-tr/geforce/graphics-cards/50-series/

GeForce RTX 5090

92.849 TL'den başlayan fiyatlarla

GeForce RTX 5080

46.679 TL'den başlayan fiyatlarla

GeForce RTX 5070 Ti

34.959 TL'den başlayan fiyatlarla

GeForce RTX 5070

25.649 TL'den başlayan fiyatlarla

TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 hour ago, Erwin said:

Herkes evde oturup birbirini gondikleyip çocuk yapsın istiyor. :D

TR'de 50k altına 5070 falan olmaz unutun siz onları.

Gondiklemek komik bir kelimeymiş; me likey. :lol:

Peregrine tarafından düzenlendi
typo

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
25 dakika önce, allreadydead said:

Yani sen yedirteceksen gene yedirt de, DLSS 4 bütün 2-3-4k ya geldi. Tam listesi her yerde var. Sadece 5'e özgü olan AI Framegen. Kalanı var.
Fiyatlar da burada ; https://www.nvidia.com/tr-tr/geforce/graphics-cards/50-series/

GeForce RTX 5090

92.849 TL'den başlayan fiyatlarla

GeForce RTX 5080

46.679 TL'den başlayan fiyatlarla

GeForce RTX 5070 Ti

34.959 TL'den başlayan fiyatlarla

GeForce RTX 5070

25.649 TL'den başlayan fiyatlarla

listelere gelince konuşuruz fiyatları. ben kaydettim de.
ayrıca dlss 4 de asıl performans artıran çoklu kare oluşturma teknolojisini ( Multi Frame Generation ) sadece RTX 5x e sunuyor. diğer özellikler performans artışı değil kalite artışı. 
daha iyi inceleyelim lütfen. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

dlss4 konusunda jj'e katılıyorum. internette tutturmuş herkes gidiyor "dlss4 her seriye geliyor ama 50 serisine özel sadece MFG geliyor diye" yaw iyi de MFG zaten dlss4 demek :lol: 40 serisi ile dlss3 geldiğinde de aynı mantıktı o zaman, "aslında her seriye geldi ama FG sadece 40 serisine geldi" diyebilirdik. böyle saçma bir mantık mı var.

kafa karıştırıcı cümlelere gerek yok, dlss 4 sadece 50 serisine özel geldi, kısa ve net. dlss'in yeni versiyonları ile gelen kalite iyileştirmeleri her zaman vardı zaten, 4'e özel değil.

fiyat konusunda ise çıktığında göreceğiz. amazon genelde nvidia'nın kendi sitesinde yazan rakamlara yakın satıyor bazı dönemlerde. kovalamak lazım.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Şu güzel bir özet olmuş: 

https://x.com/scaling01/status/1876705772240798079

DLSS4 cidden fark yaratabilmeli. Yoksa 4090 ile 5070 arasında dağlar kadar fark var. Hatta Nvidia'nın ön plana çıkardığı AI gücünde de 5070 belirgin şekilde geride.

Bu arada aklıma geldi, Nvidia yıllar yıllar sonra şükür 32 gb'lık güçlü bir kart sunuyor. Sanırım ilk ve tek 32 gb bellekli model Titan V CEO Edition idi. Bana göre kendisi son gerçek Titan modeliydi.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

duscw8p.jpg

Tum serilere gelen "Transformer" model Super Resolution ile ilgili de nvidia soyle bir video yayinlamis;

3yf3riw.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=WXaM4WK3bzg&ab_channel=NVIDIAGeForce

Yine tum serilere gelen "Transformer" model Ray Reconstruction ile ilgili de su video var;

pzo2991.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=qQn3bsPNTyI&ab_channel=NVIDIAGeForce ] ... 

DF de bir video yayinladi, oradan da bir iki gorsel atayim;

76hq2rp.jpg69bhefb.jpg

wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

PCIe5x kablonun taşıyabileceği maksimum güç değeri 600W
5090 575W ile geliyor default da. 
özel soğutmalı ve OC modelleri devreye girince bakalım mevcut kablo da durum ne olacak? şimdiye kadar kablonun limitine yaklaşılamadı ve rahat bir aralık vardı. şimdi ise aradaki güvenlik payı yok olmuş durumda. 
ilk satılan kartlarda ben bu sefer gerçek anlamda yangın olayının olacağını düşünüyorum. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Founders Edition 5090 serisi kartlar sogutma icin sivi metal kullaniyormus; 

Nvidia's Blackwell flagship GPU uses liquid metal instead of thermal paste to reign in the 575W TGP

Also, the board has a double flow-through cooling system design.

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidias-blackwell-flagship-gpu-uses-liquid-metal-instead-of-thermal-paste-to-reign-in-the-575w-tgp ] ...

JardeL tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
5 hours ago, jackjoker said:

özel soğutmalı ve OC modelleri devreye girince bakalım mevcut kablo da durum ne olacak? şimdiye kadar kablonun limitine yaklaşılamadı ve rahat bir aralık vardı. şimdi ise aradaki güvenlik payı yok olmuş durumda. 
ilk satılan kartlarda ben bu sefer gerçek anlamda yangın olayının olacağını düşünüyorum. 

Anakarttan da 75W çekiyor. Onu atlamayın.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

7 saat önce, jackjoker said:

Pci-e slotundan da 75w (hatta daha fazlası) çekiliyor. Buna kabloyu da eklersek 700w yine cepte demektir. Oyna devam.

Edit: @wazzap da söylemiş.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
22 hours ago, jackjoker said:

listelere gelince konuşuruz fiyatları. ben kaydettim de.
ayrıca dlss 4 de asıl performans artıran çoklu kare oluşturma teknolojisini ( Multi Frame Generation ) sadece RTX 5x e sunuyor. diğer özellikler performans artışı değil kalite artışı. 
daha iyi inceleyelim lütfen. 

DLSS 4 gelmiyormuş deyip, "yeeeeeaaaaa ben MFG demiştim aslında" deyip kıvırmayalım. Ben kendim yazarken de yazmışım MFG ise sadece 5 serisinde diye. Neyin artizliğindesiniz JJ ve Ties ? :D 

fiyatları da konuşmaya bile gerek yok. Öyle olmayacağı garanti çünkü onlar FE fiyatları ve Türkiye'ye 3-5 tane göstermelik FE ya geliyor ya da uğramıyor bile. AMA bir fiyat var mı ? var. Hatta o fiyatlar NVIDIA Türkiye sayfasından alındı. Hala duruyorlar orada.

50-60k arasında 4080 satılan ülkede o fiyatlara o ürünlerin olmayacağı da aşikar. Benim OÇ esnafım 5080'i bir güzel 100k-120k civarına oturtur. 5090'ı böbrekle alabilirsiniz sadece..

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 saat önce, allreadydead said:

DLSS 4 gelmiyormuş deyip, "yeeeeeaaaaa ben MFG demiştim aslında" deyip kıvırmayalım. Ben kendim yazarken de yazmışım MFG ise sadece 5 serisinde diye. Neyin artizliğindesiniz JJ ve Ties ? :D 

fiyatları da konuşmaya bile gerek yok. Öyle olmayacağı garanti çünkü onlar FE fiyatları ve Türkiye'ye 3-5 tane göstermelik FE ya geliyor ya da uğramıyor bile. AMA bir fiyat var mı ? var. Hatta o fiyatlar NVIDIA Türkiye sayfasından alındı. Hala duruyorlar orada.

50-60k arasında 4080 satılan ülkede o fiyatlara o ürünlerin olmayacağı da aşikar. Benim OÇ esnafım 5080'i bir güzel 100k-120k civarına oturtur. 5090'ı böbrekle alabilirsiniz sadece..

bence sen D2 paladinine geri dön. uzak kalmışsın bu olaylara belli :lol: 

Öncelikle okuduğun konuyu iyice araştırmanı öneririm. Kimsenin bir şeyi çarpıttığı yok. Evet, DLSS 4 yalnızca RTX 5X serisine geldi. Benzer bir durum DLSS 3'te de yaşanmıştı. Nvidia, DLSS 3.0 ile birlikte "frame generation" özelliğini yalnızca 40 serisine getirmiş ve önceki serileri devre dışı bırakmıştı.

Bunun dışında gelen güncellemeler performans odaklı değil, kalite güncellemeleri olarak adlandırılıyor. Zaten her yeni revizyon mimaride bu tarz güncellemeler yapılıyor. Üstelik Nvidia, bu durumu oldukça net bir şekilde duyurmuştu.

Ben bu forumda, çok önceden DLSS 4 ile birlikte gelecek olan ve performansa direkt etki edecek durumu yalnızca 50 serisine özel olacağını öngörmüştüm. Zaten Ties'in de dediği gibi buna özünde DLSS 4 deniyor.  

Ayrıca soruyorum, başka türlü Nvidia kime ekran kartı satacak? Artık 120 bin liraya kim 4090 alır ki, 5070 seviyesinde bir kart piyasaya sürülecekken?

Bu arada bilgin yoksa söyleyeyim: Nvidia, GTX döneminden beri kendi sitesinde Türkiye fiyatlarını açıklıyor. Bu durumu yeni bir olay gibi sunmana gerek yok. 😊

:cici:

4 serisinde de yazmışlardı 3 serisinde de. hatta 2 serisinde dahi yazıyorlardı. 

jackjoker tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Murat Gamsız kanalında multi frame generation teknolojisinden bahsetmiş:

https://www.youtube.com/watch?v=OyZzHgZ1-T4

DLSS3'teki tekniği biliyordum ama yenisinin nasıl çalıştığını çok da merak etmemiştim. Öğrenince şaşırdım. Çünkü bu yeni teknik, çok başka ve çok büyük bir iş gibi görünüyor. Tabi başarılı olursa (açıkçası başarılı olması da zor görünüyor). Hatta yapay zekanın insan zekası üzerine çıktığı bir an olarak ifade etmemiz bile mümkün. Çünkü geleceği tahmin etme söz konusu. Esas ilginç olan ise Intel'in de bu yönde çalışıyor olması. İşler ilginçleşecek gibi.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ya bu HAM güç yok DLSS Fake frame yok tarak yok kürek artık çok uzadı. Ham güce oynayacak gpu yapılamıyor. Bunu bir anlasın artık insanlar. Adamlar DLSS modellerini geliştirmek için koca koca clusterlar kuruyorlar 8K 16K renderları alıp alıp modelliyorlar ve sonra bu modelleri hızlıca işleyip çalıştırabilecek kartlar tasarlıyorlar. Bu sayede çip alanından, tasarruf ediyorlar. Çünkü ROP olsun RTX core olsun bunlara harcayacağı alanı daha çok tensor core ve daha çok compute unit ve cache ile zenginleştirmek işine geliyor. Daha modüler ve daha hızlı tasarımlarla geliyorlar. Hem AI tarafında compute tarafındaki müşteriyi memnun edebiliyor hem de oyuncular tarafında yeterli performansı çıkartabiliyorlar. Sadece o sahneyi 60FPS raster ile oynatabilmek için koyacağı ROP yerine daha fazla ROP ve RT Unitesi koymakla uğraşmak istemiyor adam. 

Eskiden var olan bir teknolojiyi daha ileri seviyede oyunlara uyarladılar. 

Interlaced video çeken cihazlar vardı kameralar. Hem yerden kazanıyorlardı hem de daha hızlı kayıt alabiliyorlardı. Sonra bu interlaced source u FAKE Frameler ile progressive e çevirip videoyu daha akıcı hale getirebilmeye başladılar. PS2 de GOD OF WAR oyuncuları bile bilir. Oyun sabit bir interlaced çıktıya sahip. Bir ayarla progressive açabiliyorsunuz. Fake Frameler PS2 de bile vardı. Kimse şikayetçi olmuyordu. 

Koca koca DVD filmleri bir cd ye sıkıştıracak DIVX çıktığında da aynı nanenin bir benzeri oldu. Aynı kalitede görüntüyü daha küçük alana sıkıştırarak verebiliyorlar. Decoder upscaler çok güzel iş çıkartıyor nispeten size farkettirmeden. Sonra H264 H265 AV1 derken koptu gitti yine. Herşeyin en kalitelisi en kayıpsızına oynarsak altından kalkamayacağımızı anlamamız gerekiyor. 

Sonuç. NVIDIA yine sikertti ortalığı. 5090 alabilenler alacak. Alamayanlar elinin yetiştiğini alıp geçecek. Elindekiyle mutlu olan da bir jenerasyon daha bekleyecek sonra upgrade edecek. Bitti gitti. 

TiesTorN and JardeL beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
7 hours ago, mamad said:

Murat Gamsız kanalında multi frame generation teknolojisinden bahsetmiş:

https://www.youtube.com/watch?v=OyZzHgZ1-T4

DLSS3'teki tekniği biliyordum ama yenisinin nasıl çalıştığını çok da merak etmemiştim. Öğrenince şaşırdım. Çünkü bu yeni teknik, çok başka ve çok büyük bir iş gibi görünüyor. Tabi başarılı olursa (açıkçası başarılı olması da zor görünüyor). Hatta yapay zekanın insan zekası üzerine çıktığı bir an olarak ifade etmemiz bile mümkün. Çünkü geleceği tahmin etme söz konusu. Esas ilginç olan ise Intel'in de bu yönde çalışıyor olması. İşler ilginçleşecek gibi.

AI'a geleceği tahmin etme becerisi kazandırmak da şahane olacak. Şimdi sıçtık asıl:alkis:

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
20 dakika önce, MilesTeg said:

AI'a geleceği tahmin etme becerisi kazandırmak da şahane olacak. Şimdi sıçtık asıl:alkis:

aslında faydalı alanlarda kullanılabilir. mesela @nazareth klavyede yazı yazarken arkada AI onun bir sonra ki yazacağı kelimeyi tahmin edip arkadan düzelterek gelir. böylece nazareth aslında kendi dilinde yazarken AI arkada düzeltilmiş kelimeyi sunar. Bu amaçla faydalı şekilde kullanılabilir. 

jackjoker tarafından düzenlendi
Peregrine, mamad and MilesTeg beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, wazzap said:

https://www.youtube.com/watch?v=ORXoOKND1Tk

Video meme ama doğruyu söylüyor.

Videonun altında şu yorum, daha önce söylemeye çalıştığım şey tam olarak:

"and when every frame is fake... none of them will be"

https://www.cursedhardware.com/topic/4508-amd-rdna3-rx7000-2022-2023/?page=3#comment-136608

Günün birinde tamamen AI tarafından oluşturulmuş görseller karşılayacak bizi. O zaman ne yapacağız? Yok ben bunu oynamam diyebiliriz de o sırada zaten kadayıf tadında:mrgreen: bir hayatımız olacak. O dönemin gençleri umursamayacak bile bu kare native mi oluşturuldu yoksa yapay mı diye.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
46 minutes ago, SkyWarrior said:

Ya bu HAM güç yok DLSS Fake frame yok tarak yok kürek artık çok uzadı

benzer şeyler düşünüyorum...

sonuçta bu teknolojiler sayesinde daha iyi görseller görebiliyorsak, sorun nerede anlamış değilim. ham performans yerinde saymıyor sonuçta sürekli artıyor, ama günümüzün grafiklerini 4k'da 200 fps de gösterecek kadar gelişemiyor, orda da bu teknolojiler devreye giriyor.

ben bu teknolojilere hiç bir zaman fake olarak bakmadım, tam tersine kartları daha verimli kullanmamızı sağlayan teknolojiler olarak gördüm hep. 100 fps aldığım oyunda dlss açıp 150 fps almayı tercih ederim. bana ne zararı var ki? yeni versiyonlar ile görüntüler de ciddi iyileşti zaten, eski artifact vs. sorunları pek kalmadı.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@mamad Murat Gamsızın videosunu izledim gayet güzel açıklamış. Yalnız kafamı karıştıran bir durum var. Murat Gamsız diyor ki bu DLSS 4 MFG özelliği donanım da çalışan bir durum ve belki 4X serisinde ki TENSOR CORE lar yeterli gelmediğinden 4 Serisinde çalıştıramadılar. Ya da çalıştırdıklarında performans düşük olabilecekti.
Ben buna katılmıyorum.
HOMO KING JENSEN açıklarken, 5070 DLSS4 ile 4090 gücünde demişti. 
konu özelliştirilmiş Tensor core'larıysa 4090 da 512 core varken 5070 de 192 Tensor Core var. 
Yani arada devasa fark var. 
192 Tensor Core'un DLSS4 ile yapabildiğini 512 Tensor Core ile neden 4090 yapamasın? 
Açıklanan teknik dökümanda 4x ile 5x arasında GDDR7 dışında fark yok. Yani mimari özünde aslında aynı. 

açıklanabilecek tek mantıklı şey Nvidia özellikle 5X serisi satılsın diye 4X serisine bu özelliği eklemedi. Bana hiç bir mantıklı açıklama gelmiyor başka türlü. 4090 ile 5070 kartı yanyana bile koyamazsınız. bütün teknik değerlerde 4090 gömer 5070'i

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
58 dakika önce, jackjoker said:

@mamad Murat Gamsızın videosunu izledim gayet güzel açıklamış. Yalnız kafamı karıştıran bir durum var. Murat Gamsız diyor ki bu DLSS 4 MFG özelliği donanım da çalışan bir durum ve belki 4X serisinde ki TENSOR CORE lar yeterli gelmediğinden 4 Serisinde çalıştıramadılar. Ya da çalıştırdıklarında performans düşük olabilecekti.
Ben buna katılmıyorum.
HOMO KING JENSEN açıklarken, 5070 DLSS4 ile 4090 gücünde demişti. 
konu özelliştirilmiş Tensor core'larıysa 4090 da 512 core varken 5070 de 192 Tensor Core var. 
Yani arada devasa fark var. 
192 Tensor Core'un DLSS4 ile yapabildiğini 512 Tensor Core ile neden 4090 yapamasın? 
Açıklanan teknik dökümanda 4x ile 5x arasında GDDR7 dışında fark yok. Yani mimari özünde aslında aynı. 

açıklanabilecek tek mantıklı şey Nvidia özellikle 5X serisi satılsın diye 4X serisine bu özelliği eklemedi. Bana hiç bir mantıklı açıklama gelmiyor başka türlü. 4090 ile 5070 kartı yanyana bile koyamazsınız. bütün teknik değerlerde 4090 gömer 5070'i

Nvidia 40 serisini tanıtırken, tensor çekirdeklerin yapısına dair ufak da olsa bir şeylerden bahsetti. Aslında temel özellikler aynı ancak nicelikte durum değişiyor. Her yeni mimaride tensor çekirdeklerin kapasitesi artıyor diyeyim. Buna bağlı olarak da yeni şeyler sunabildiklerini söylüyor Nvidia. Hatta frame generation özelliği eski mimarilerde de çalışabilir belki ama çok sorun çıkarabilir, çok yavaş olabilir, şu olur bu olur gibisinden laflar etmişti. Benzerini şimdi 40 vs 50 için de söyler.

Ama bunların hepsi bana hikaye geliyor. Çünkü DX12'nin adı bile yokken DX11 olarak çıkmış tüm gpularına DX12 desteği kazandırdı bu firma. Ya da RT'nin adı yokken çıkmış olan GTX 10 serisine RT desteği kazandırdı. Çünkü o zamanlar rekabet vardı. Şimdi halihazırda aynı yapıda (ancak belli yönlerden zayıf) donanım desteğine sahip gpulara sen yeni özelliği eklemiyorsun. Çünkü en ufak bir rekabet kalmadı. Evet, klasik bir Nvidia ipneliği... Ha şuna da lafım yok, yeni ürünü elbette satmak ister firma. Ama sen zamanında eski kartlarına olmadık özellikleri kazandırabiliyordun. Şimdi donanımsal desteğe sahipken mi bunu yapamıyorsun? Sen yap, yavaş mı, sorunlu mu? Bırak ona biz karar verelim. Öyleyse zaten gidip yenisini alacaz. Ama işte onu bize göstermez, o kısım sürprizli çünkü.

@SkyWarrior

Kesinlikle fazla uzuyor. Diğerlerinin de Nvidia'yı sürekli takip etmesinden anlıyoruz ki; bu konuda tartışılacak pek bir şey yok. Ancak başka bir açıdan da Nvidia'nın izlediği yolu doğru buluyorum ben. İlk 40nm'ye geçişte sorunlar yaşanmıştı ve o zamanlar için 20nm sonrası öngörülemez durumdaydı. Zaten teknik olarak 40nm'nin altına inildi mi, o da tartışmalı denir hep. Neyse, biz o günlerde çok fark etmesek de artık üretim teknikleri fiziksel sınırlara doğru yaklaşıyor. Eskiden her yıl üretim tekniğinde ilerleme görürdük, artık 2-3 yılda bir görür olduk (daha da uzadığı oluyor hatta). Nvidia bunu çok erken dönemde gördü ve ona göre aksiyon aldı. Yapay zeka işini taa 20 yıl önce araştırmaya başladılar ve 7-8 sene önce ilk ürünlerini sunacak noktaya vardılar. Şimdi de onu geliştire geliştire bambaşka bir noktaya ulaştılar. Bunu yapmak zorundaydılar, çünkü performans artışları sınırlı hale gelecekti. Kendi kendine öğrenen ve gelişen bir yapıyı ortaya çıkarmak, bir noktadan sonra zorunlu olacaktı. Mesela 4090 çıkalı yaklaşık 27 ay oldu. Bu kadar süre zarfında 5090'ı anca sunabilen firma, aslında ham performans olarak 4090'dan %30-35 kadar güçlü bir kart sunmuş oldu. Eski dönemlere bakarsak bu berbat bir şey. Ben GeForce 7 serisini hatırlıyorum, 2005 haziranda falan çıkmıştı, 7800gtx en güçlü modeldi. Ama Ati yıl sonunda kartlarını sununca, 7800gtx geride kalacaktı. Nvidia da Ati'nin tanıtım yapacağı gün 7800gtx 512mb modelini sundu, normale göre %30-35 daha hızlıydı! Aynı yıl, birkaç ay sonra çıkan kart bu. Şimdi benzer sıçrama için 2 yıldan uzun süre beklememiz gerekiyor. Artık raster performansını artırarak bir yere varmak güç. Aslında bu durum yıllardır böyle. Ama çok da dillendirilmiyordu. Şimdi ise yüzümüze çarpıyor. Nvidia bu konuya çok kafa yorduğu ve ciddi kaynak ayırabildiği için kullanışlı ve kullanıcıya hitap eden (iyi cilalanmış) çözümler sunabiliyor. DLSS bunun en açık kanıtı. Amd'nin sıkıntısı ise, salt performansı artırmaya yönelik işlere öncelik vermesi ve geri kalan kısmı "aha biz de yaptık, bizde de var, nolmuş" gibi bırakması. FSR, açık kaynak olması sayesinde ve eski kartlarda da kullanılabiliyor olması sebebiyle çok daha yaygın kullanılabilecekken, DLSS'e tam anlamıyla rakip olamıyor bile. Bu saatten sonra olması daha da zor. Çünkü vizyon farkı var. Amd/Ati, hiçbir zaman Nvidia'nın sahip olduğu vizyona sahip olamadı. Ekonomik anlamda da o kadar güçlü olamadı tabi. Nvidia ise sorunu doğru teşhis etti, doğru bir tedavi yöntemi buldu, buna doğru şekilde kaynak ayırdı ve ortaya çıkan sonuç da tatmin edici oldu. Zaten bu kadar doğru hamleyi üst üste yapmasa dünyanın en değerli firması olamazdı. Bu saatten sonra piyasaya ve grafik teknolojilerine Nvidia'nın yön verecek olması da garip değil. Evet yapay kareler göreceğiz. Ama oyun dediğimiz şey zaten yapaylık değil mi? En gerçek grafikleri istiyorsak tüm işlemleri CPU'ya yaptırmamız gerekir. Öyle bir dünya mı kaldı? Bir gün gelecek, GPU işi tamamen AI hızlandırıcıya evrilecek. O zaman da benzerini söyleyeceğiz, GPU'ya görüntü çizdirme işi mi kaldı...

SkyWarrior beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
16 dakika önce, mamad said:

Nvidia 40 serisini tanıtırken, tensor çekirdeklerin yapısına dair ufak da olsa bir şeylerden bahsetti. Aslında temel özellikler aynı ancak nicelikte durum değişiyor. Her yeni mimaride tensor çekirdeklerin kapasitesi artıyor diyeyim. Bu bağlı olarak da yeni şeyler sunabildiklerini söylüyor Nvidia. Hatta frame generation özelliği eski mimarilerde de çalışabilir belki ama çok sorun çıkarabilir, çok yavaş olabilir, şu olur bu olur gibisinden laflar etmişti. Benzerini şimdi 40 vs 50 için de söyler.

Ama bunların hepsi bana hikaye geliyor. Çünkü DX12'nin adı bile yokken DX11 olarak çıkmış tüm gpularına DX12 desteği kazandırdı bu firma. Ya da RT'nin adı yokken GTX 10 serisine RT desteği kazandırdı. Şimdi halihazırda aynı yapıda (ancak belli yönlerden zayıf) donanım desteğine sahip gpulara sen yeni özelliği eklemiyorsun. Evet klasik bir Nvidia ipneliği...

katılıyorum haklısın. ama teknik dökümanlarda iki nesil arasında GDDR7 dışında fark yok. Tensor Core mimarisi de aynı. Sadece sayıları değişik. Bu benim sorduğumu Reddit de binlerce insan da soruyor. Orada da aynı görüş hakim. her iki mimari de ki Tensor Core ların yerleşimi ve görevleri bire bir aynı. Özelleştirilmiş AI konusunda görev yapmak. 
4090 dediğimiz kart da neredeyse 4 kata yakın Tensor Core var 5070 e kıyasla. ama DLSS4 ile 5070 bu 4 kata rağmen 4090 gücüne geliyor. 
Burada kesinlikle bilerek yapılmış bir durum var. özellikle 4 sersine koymayalım ve piyasadan silelim bu seri kartları görüşü hakim olacak. 
düşünsenize  2020-2022 yılına kadar oyunlar  DLSS2.0 kullanıyordu ve benchmarklar buna göre yapıldı. 
2022-2024 yılında DLSS3.0 ile Frame Gen özelliği geldi ve benchmarklar buna göre yapıldığında RTX 3x serisi kayboldu gitti. şuan frame gen eklenmeyen oyun var mı? yok. yani ben hatırlamıyorum. çoğu oyunda destek var. 
şimdide 2025-2027 yılına kadar DLSS4.0 MFG özelliği geldi. Bütün oyunlar MFG özelliği eklendiğinde 5X serisi kartları Raster performans dışında karşılaştırabileceğin bir benchmark yok ki? 
DLSS4 ile 5070 4090 performansı verdikten sonra hangi kartı neyle karşılaştıracaksın? 
Nvidia muhtemelen 2027 yılında DLSS5.0 çıkaracak. Belki de çıkardı haberimiz yok. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Tensor core yapısı tamamen aynı mı onu bilemiyoruz işte. 40 serisinin tanıtımında dediğim gibi arada bir şeylerden bahsedildi, hatta görseli de vardı. Ama bulamadım. Özetle aynı sayıdaki tensor core, 40 serisinde eskilere göre daha fazla hesap yapabilir (daha güçlü, daha hızlı) durumda gösteriliyordu. Mesela 30 serisinin tanıtımında şöyle bir şey buldum:

tensor-core-2.jpg

https://videocardz.com/newz/nvidia-details-geforce-rtx-30-ampere-architecture

Tam olarak böyle bir şey olmasa da buna benzerdi diyeyim. O yüzden kesinlikle aynıdır, kesinlikle aynı şekilde çalışır diyemem ama şunu söyleyebilirim, iyi veya kötü, eski nesil kartlarda da bir şekilde çalışır. Ben bunu görmek isterim. Kötü çalışacaksa da sen o desteği ver arkadaş. RT core diye bir şeye sahip olmayan 10 serisinde RT desteği sundun, kartların patır patır döküldüğünü göstermek için yaptın bunu, ama yaptın. E şimdi de yap. Yok, olmaz. Çünkü o kadar kötü çalışamayacağı belli, en azından ben böyle düşünüyorum. Sorunlu olsa bile o sorunlar da azaltılabilir. Sürpriz olan kısım bu bence. İşte Nvidia'ya sövdüğümüz kısım da bu. O kısım hep sürpriz olarak kalacak. Belki ilerde Nvidia tüm bunları açık kaynak haline getirirse (Murat Gamsız 2024 değerlendirmesinde bundan da bahsediyordu) o zaman birileri merak edip uğraşır belki. Yoksa hiçbir zaman göremeyeceğiz.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bir taraftan şuna sevinmek lazım. 

Adamlar sene 2000lerin başında şu sinematikleri verip 

maxresdefault.jpg

Sonra oyun içinde bizi şuna bağlıyorlardı. 

hq720.jpg?sqp=-oaymwEhCK4FEIIDSFryq4qpAx

Reforged olana bakmayın. Ki bu dönemler DX6 DX8 arası ekran kartlarının 2 tane üçgeni bir araya koyup dalgalanan su çizdiğinde götümüz tavana vuran dönemler. İlk geforce 3 ünü alıp da "3D Mark da Pixel shader testi yapabiliyom aq fakirleri siz daha oturun" diyenleri düşünün. En azından artık oyunların sinematikleri de in game engine ile geliyor da kafamız rahatlıyor daha güzel şeyler görüyoruz izlerken de. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok