Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026) 5080 İNCELEMELERİ GELDİ!!
0

Bu konuda 364 mesaj var

https://www.youtube.com/watch?v=8PDYJI0W6Gk

5090 FE'nin harika soğutucusu sayesinde mini-ITX sistemlerde kullanılmasının önü sonuna kadar açık. Videoda MSI Afterburner ile %75 power limit koyup güç tüketimini 400Watt seviyesine çekmiş ve 1000Watt'lık Corsair SFF güç kaynağı ile sorun yaşamadan kullanmış.

JardeL beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
7 saat önce, Najaz said:

https://www.youtube.com/watch?v=8PDYJI0W6Gk

5090 FE'nin harika soğutucusu sayesinde mini-ITX sistemlerde kullanılmasının önü sonuna kadar açık. Videoda MSI Afterburner ile %75 power limit koyup güç tüketimini 400Watt seviyesine çekmiş ve 1000Watt'lık Corsair SFF güç kaynağı ile sorun yaşamadan kullanmış.

Ferrari alıp tüp takmak gibi birşey.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ciddi bir stok sorunu var. Fiyatlar fena galde abarık gelecek gibi duruyor. Bazı firmalar kartları için 2500 dolares fiyat çekecekmiş diye söylenti de var. Biz çekirdek alıp izleyelim bakalım olan biteni:8

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 saat önce, Squall said:

Ferrari alıp tüp takmak gibi birşey.

Aslında o sistemi oluşturan kasa ve PSU'nun fiyatları, ATX muadillerine göre bir hayli yüksek :) Hani "Kartın potansiyelini kısıtlamış" diye düşünsek bile, performans açısından da herhangi bir kayıp olmamış.

mini-ITX virüsü vücuda bir kere girdi mi bir daha kolay kolay normal kasalara bakmıyor insan (kendimden biliyorum). Bütçe sorunu olmasa 5090'la kuracağım sistem birebir böyle bir şey olurdu.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, MilesTeg said:

Ciddi bir stok sorunu var. Fiyatlar fena galde abarık gelecek gibi duruyor. Bazı firmalar kartları için 2500 dolares fiyat çekecekmiş diye söylenti de var. Biz çekirdek alıp izleyelim bakalım olan biteni:8

Bu seriden kart alınmaz. 

MilesTeg beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
15 saat önce, Najaz said:

Bayildim buna ya, gunun birinde boyle bir sistem kurarim umarim...

Bu arada nvidia'nin 5090 icin acikladigi MSRP'nin cok dusuk bir kar marji icerdigi iddia edilmis... GDDR7'nin fiyatinin yuksek oldugu soyleniyor... Kart ureticileri de sanirim "ugrastigimiza degsin bari" diyip fiyatlari arsa cekmisler... 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 hours ago, Najaz said:

Aslında o sistemi oluşturan kasa ve PSU'nun fiyatları, ATX muadillerine göre bir hayli yüksek :) Hani "Kartın potansiyelini kısıtlamış" diye düşünsek bile, performans açısından da herhangi bir kayıp olmamış.

mini-ITX virüsü vücuda bir kere girdi mi bir daha kolay kolay normal kasalara bakmıyor insan (kendimden biliyorum). Bütçe sorunu olmasa 5090'la kuracağım sistem birebir böyle bir şey olurdu.

5070Ti ile yapmak istediğim tam olarak bu açıkçası.

Series X kasasından azcık küçük, TV'nin ünitesinin yanına koymalık ve nispeten sessiz çalışan bi PC yapıp masa sandalye tepesinde tüneme işini tamamen yok edesim var (yaşlandım :icon_oldie:).

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, ionian said:

Gamer' ların ahı tuttu, DeepSeek effects :)

Büyük abilerin s.çtığı yerde Asus hisseleri prim yapmış. Köydeki tarlayı davarı satıp Asus'a basıyorum :D

Najaz tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Nvidia' nın bir günlük kaybı 450 milyar doları bulmuş, demek ki frame' leri gibi piyasa değeri de fake :)

Yine de nvidia' nın toparlanması çok uzun sürmez diye düşünüyorum, sonuçta AI scaling' de rakipsizler. NV30 döneminde batmamış firmaya bunlar vız gelir :)

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 minutes ago, ionian said:

Nvidia' nın bir günlük kaybı 450 milyar doları bulmuş, demek ki frame' leri gibi piyasa değeri de fake :)

Bunun için hisselerin %40 falan düşmesi lazım değil mi? O kadar düşmedi diye biliyorum.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 saat önce, ionian said:

Gamer' ların ahı tuttu, DeepSeek effects :)

Screenshot-from-2025-01-27-17-35-10.png

Bunun bir de ters etkisi olmalı diye düşünüyorum. Yani yapay zeka geliştirmeye bütün dünyanın ne kadar önem verdiği iyice ortaya çıkıyor. Bu kadar önemli bir işin kalbindeki donanımı tasarlayan firmanın daha da uçacağını söylemek mümkün.

Bu arada 5060/Ti modelleri ufaktan konuşulmaya başlanmış:

https://videocardz.com/newz/maxsun-preparing-geforce-rtx-5060-ti-with-16gb-and-8gb-memory

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Zaten çok önem veriliyordu, modern dünyanın bir numaralı gündemi AI. Ama Nvidia tüm sunumlarında gelen taleple birlikte işlem gücü ihtiyacının sürekli artacağını söylüyordu.

Screenshot-from-2025-01-27-22-14-57.png

Ama DeepSeek'in traning işlemini eski gpu' lar ile 5 milyon dolara yapabilmesi bu iddayı çürütüyor. Deepseek weight 'leri, kaynak kodu ve paper ı da yayınladı, Hugging Face gibi oluşumlar bunlara bakarak bu işin maliyetinin gerçekten bu kadar düşük olup olmadığını test ediyor. Eğer doğruysa Nvidia' nın işi zor, hisseleri daha da düşebilir.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 saat önce, MilesTeg said:

Yeni sürücüler ile DLSS 4'ün eski nesil kartlarda da performans ve kalite artışı sağladığı iddiası var. Bakalım ne kadar olacak gerçek dünyada.

https://youtu.be/sj-NoASla2s?si=TBFTiEChufoWbcjz

Yeni teknik ile yapılan testlerde istisnasız performans düşüşü gördüm ben. Ayrıca kalite konusunda da gariplikler var gibi.

Bu arada şu haberleri paylaşmaya gelmiştim:

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5070-ti-launches-february-20-first-reviews-drop-february-19

Teknik özelliklerine ve fiyatına bakarak en mantıklı model dediğim, ancak 5090 sonrası derin şüphelere gark eden 5070Ti, 20 Şubat'ta geliyormuş. 19 Şubat'ta da incelemeler gelecekmiş.

Ayrıca Nvidia da 50 serisi kartlarda stok sorunu yaşanabileceğini kabul etmiş:

https://videocardz.com/newz/nvidia-confirms-geforce-rtx-5090-5080-stock-outs-may-happen

Sınırlı sayıda arz. 3 yıldır üretim yapılan 4nm'de hala stok sorunu olması da enteresan. Fiyatları yukarı çekmek için mi yapılıyor nedir...

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Performans düşüşü var RTX 4080 ile eski model DLSS’e göre ama baya az bir miktar Performance ayarında baktım Cyberpunk’ta, eski model misal 183 FPS iken Transformer model ile 178 gibi. 

Quality altında ben hiç sevmiyordum DLSS’i, özellikle Cyberpunk ve Alan Wake 2’de bariz belliydi path tracing açılınca, karakter yüzlerinde mesela baya bir film grain gibi çok çirkin bir efekt göze batıyordu Quality altında Transformer model ile Performance ayarını kabul edilebilir buldum Cyberpunk’ta, başarılı bir iş çıkarılmış. 

Daha da eski modellerle ancak Transformer modelin daha da performans düşüşü yaşadığına ilişkin bazı şeyler de var sanırım.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
12 saat önce, T800 said:

Performans düşüşü var RTX 4080 ile eski model DLSS’e göre ama baya az bir miktar Performance ayarında baktım Cyberpunk’ta, eski model misal 183 FPS iken Transformer model ile 178 gibi. 

NVIDIA 570 serisi sürücüleri yayınlayacakmış abi. Gelen ilk bilgilere göre transformer model'in yarattığı performans kaybını telafi edecekmiş.

5eef4jm.jpg

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Transformer geldi performans düştü diye düşünmemek lazım. Transformer model NN den daha iyi bir model. İlk etapta optimizasyonunun yapılmasını beklemek mantıklı. Kaldı ki 2 3 fps kaybedip daha düzgün görüntü kalitesi alıyorsam neden hala eski modelle devam edeyim ki. 

wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

GTX 5080'in incelemeleri bugün çıkacak. Ancak biraz erken gelen sonuçlar da var:

RTX5080-REVIEW.jpg

1440p ve RT & DLSS kapalı, raster performansı. 11 oyunun ortalaması denmiş. Güç tüketimi de aşağıda:

RTX5080-POWER.jpg

Enerji verimliliğinde önceki nesle göre neredeyse hiç ilerleme yok. En azından 5090'da gördüğümüz gibi geriye gidiş yok.

https://videocardz.com/pixel/nvidia-rtx-5080-is-on-average-8-3-faster-than-rtx-4080-super-according-to-first-review

@Najaz

Yeni sürücüler gelse iyi olur. Bir gariplik var kesinlikle. Yeni teknik ile bazı objelerin kaybolduğu falan görülüyor. Netlik sağladığı yerler olduğu gibi bulanıklık da yaratabiliyor. İstisnasız performans düşüşü zaten ortada. Hepsinin düzeltilmesi gerek.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
16 dakika önce, mamad said:

GTX 5080

duygulandım.

raster performansı 5080/4080 arasında fark çok az gördüğüm kadarıyla. 5090 adam gibi çıksaydı güç tüketimi açısından ben 4080 den 5090 a geçecektim. herşey hazırlamıştım. ancak aşırı mantıksız bir hareket olurmuş. pas geçip 6000 serisini beklemek gerek. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
24 dakika önce, jackjoker said:

duygulandım.

raster performansı 5080/4080 arasında fark çok az gördüğüm kadarıyla. 5090 adam gibi çıksaydı güç tüketimi açısından ben 4080 den 5090 a geçecektim. herşey hazırlamıştım. ancak aşırı mantıksız bir hareket olurmuş. pas geçip 6000 serisini beklemek gerek. 

Biraz önce eski GTX serisi inceleme videolarına denk gelmiştim, hemen etkilemiş.:mrgreen:

Fark az. Zaten 5090'dan sonra 5080'in fazla güçlü olması beklenmez ama testlerin 1440p gibi düşük sayılabilecek bir çözünürlükte ve RT olmayan testler olduğunu tekrar etmiş olayım. 4080'den 4K'da RT açık şekilde %15-20 civarı daha yüksek performans göstermesini bekleyebiliriz. Tabi bu da 5090 gibi RT açıldığında saat hızlarını düşürmüyorsa.

Edit: GTX serisi dediklerim de taa Fermi dönemi. GTX 480 de tıpkı 5090 gibi akıl almaz güç tüketen bir karttı. Gecikmeler, güç tüketi, ısınma vs vs derken Nvidia baya sıkıntıya girmişti. Ama o zamanlar birkaç ay içinde GTX 460 gibi efsane bir orta sınıf kart çıkarıp ortalığı sallamıştı. Şimdi hiç öyle bir beklentimiz bile yok. Doğrudan 60 serisini bekleyelim moduna giriyoruz. Yazık yav. Rekabet namına hiçbir şey kalmadı.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Baktım şimdi Cuda 12.8 yüklemek gerekiyor anladığım kadarıyla bu yeni sürücüye ulaşmak için ki uğraşmak istemedim şimdilik, yeni sürücü kısa sürede gelir umarım.

Ancak DLSS 4 Transformer Model iyi Cyberpunk’ta gördüğüm kadarıyla, Nvidia buna da sadece RTX 5XXX serisi için diyebilirdi belki ama denilmemesi veya denilememesi her neyse sonuç tüketici için iyi olmuş.

AMD FSR 4 ile yine geride kalacak gibi görüntü kalitesi olarak.

Bir de DLSS injection gelecek eski versiyon oyunlar için Nvidia app yeni sürümü ile bu da iyi, uğraşmayı ortadan kaldıracak bu eskisi gibi versiyon güncellemesi için.

T800 tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0