Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026) 5090 İNCELEMELERİ GELDİ!!
0

Bu konuda 282 mesaj var

1 saat önce, MilesTeg said:

Seviyorum bu adamı. Güzel inceleme olmuş.

https://youtu.be/La4EdRPT_Mg?si=o3dPzyeSQ4ofnSNk

Evet, güzel inceleme. Çok oyun yok ama baya fikir veriyor. Özellikle fps limiti ile güç tüketimini gözlemlemiş olması güzel. Burada 4090'ın gerisine düşüyor 5090.

Kartın genel hali kekremsi bir tat bıraktı ağızda. Ufaktan sorunları yazmaya başlıyorum.

- Fiyat uçuk, ama daha da yükselmesi söz konusu. Çünkü bulunabilirlik şüpheli. Bugün 5090'ın Avrupa ve İngiltere'deki bazı perakendecilerde sayılı olarak satışa sunulacağı söyleniyordu. Ayrıca rekabete girmeyeceği de kesin. Fiyatın düşmesi çok çok zor görünüyor.

- Performans farkı var ama 2 yılı aşkın süre sonra sunulan fark pek de yeterli değil. MFG ile çok uçuk bir düzeye çıkılıyor ama ben kaliteye dair test yapanı göremedim. Onları da görmek gerek. Ayrıca gecikme ve tepki süresi konuları da var.

- Güç tüketimi alışılmadık şekilde yüksek. Daha önce 3090Ti'ı görmüştük ama onu sineye çekmek daha kolaydı. Zira halihazırda 3090 vardı ve zaten en üst düzey karttı. Aynı nesilde bir üst model daha gelince, zaten çok yüksek güç tüketeceğini tahmin ediyorduk. Şimdi ise kırpılmış gpu ve çok yüksek olmayan saat hızlarına rağmen 500w ve üzeri güç tüketebilen bir kart sundu Nvidia. Ve karşılığında %30 kadar daha yüksek performans vaat ediyor. Enteresan olan ise, 2 yılın ardından enerji verimliliğinin geriye gitmiş olması. Böyle bir şey görmeyeli çok uzun zaman olmuştu. Sanırım Fermi'de böyle bir durum görmüştük. Nvidia mimariyi fazla zorlamış anlaşılan.

- Ray Tracing açılınca performans farkının artması beklerken 4090'ın farkı azalttığı, daha doğrusu 5090'ın daha fazla kayıp yaşadığı durumlar var. Mesela raster performansında %35'lik net fark attığı şu tabloyu görünce;

relative-performance-3840-2160.png

Ray Tracing ile birlikte %40'a rahat ulaşacak bir fark görmeyi bekliyordum ben. Ancak o kısma bakınca fark azalmış:

relative-performance-rt-3840-2160.png

Benzeri en düşük kare sayısında da görülebiliyor:

minimum-fps-relative-3840-2160.png

Ayrıca bazı durumlarda 4090'ın gerisinde kalabiliyor (aslında bu kısım çok önemli değil). Ama bir dengesizlik var gibi. Belki sürücülerle halledilir diyeceğim ama Nvidia yıllardır sürücü işini DLSS için kasıyor gibi. Oyun da sorun mu var, DLSS desteği ile çözelim kafasında.

- Coil whine yine sahnede. Gerçi o güç tüketimiyle şaşırtmadı.

Ne yazık ki gpunun 4nm ile üretildiği çok belli. 4090 üzerine pek bir gelişim yok. Nvidia Maxwell ile yaptığını burada yapamamış. Gerçi Maxwell çok büyük işti. Benzerini tekrar görmek çok zor. Ama enerji verimliliğinin bu şekilde olması çok da tat vermedi. DLSS4 büyük iş. Ama biraz daha görmek ve detaylı şekilde tanımak gerekecek sanıyorum.

Son olarak Amd'den gelecek yıl için üst seviyeye yönelik yeni bir mimari ve yeni kartlar gelmesi bekleniyor. Belki Nvidia da 3nm ile yeni bir seri sunabilir. 4090 ne kadar rafine olmuşsa, 5090 o kadar uzaklaşmış gibi.

Olumlu yanlarını saymadım. Çünkü 2000 dolar (ve hatta daha fazlası) verilecek kartın kusursuza yakın olmasını beklerim. Kusurları fazlasıyla gözüme battı. Şimdi alt modellerden de şüphe etmeye başladım. 5080 zaten alınabilir bir model gibi durmuyordu ama bu dengesizlik belki ona yarar ve performans farkı, teorik farka göre düşük kalır. Gerçi onun da 16 gb belleği var. En mantıklısı 5070Ti diyordum, artık görmek lazım diyorum.

mamad tarafından düzenlendi
TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şunu da iliştirmiş olayım:

"Blackwell is built on the same 5 nanometer "NVIDIA 4N" TSMC node as last generation's Ada. NVIDIA claims this is a "4 nanometer process," but during Ada it was confirmed that NVIDIA 4N is actually not TSMC N4 (not the order of N and 4), but 5 nanometer. At the end of the day the actual number doesn't matter much, what's important is that NVIDIA is using the same process node."

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-founders-edition/46.html

Geçen nesilde de bir kafa karışıklığı vardı. Bazı kaynaklar Ada Lovelace gpularını 4nm, bazıları ise 5nm olarak ifade ediyordu. Nvidia "bize özel 4nm" diyordu. TSMC ise 5nm diyormuş. Şimdi Blackwell de aynı node ile üretiliyor. Hatta transistör yoğunluğunda da geriye gidiş olduğu söylenmişti.

Galiba adam gibi 3nm gpuları görmek gerekecek bu saatten sonra.

Edit: O değil de 5090 enerji verimliliği alt modellerde de görülürse laptop tarafında 40 serisi almış olanın kafası rahat olacak. Çok çok MFG biraz düşündürür.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

şu tablolara bakılırsa rtx 4xxx serisi kullananlar için 5xxx serisi tam es geçmelik bir seri olmuş. 3090 - 4090 gibi devasa bir fark olmalıydı bu fiyatları haketmesi için. geçiniz... :1pof:

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Fiyat acayip, güç tüketimi sıkıntılı, sadece performans olarak bakarsak da ancak RTX 4080 veya Super’den geçilebilir görünüyor 5090. 

Orada da dezavantajları göze çok batıyor, bu seriyi es geçmek mantıklı benim için.

İkinci el RTX 4090 düşünülebilir güvenilir bir şekilde olursa tabii. O da eldekini sat, tekrar al falan uğraştırıcı bir süreç.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok