Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026) 5080 İNCELEMELERİ GELDİ!!
0

Bu konuda 444 mesaj var

5070ti bence bu serinin en alınası kartı olabilir. Safespot tam. Dlss4 MFG ile 2k hatta 4k da tam uyar. 5080 @T800 Tolga abinin dediği gibi 4k da dahi aşırı yüksek fps verdiğinden yüksek hz monitör gerekliliği var. 2k için overkill. Cyberpunk da bile 340 fps değerlerini veriyor path tracing açıkken üstelik. Bundan dolayı 5070 ti bence alınır. 

jackjoker tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şahsen bu seriyi pas geçeceğim sanırım. Hoş 4 serisi için de aynı şeyi düşünmüştüm ama sonra gittik 4070 Super aldık 3070Ti'ın üzerine :)

Ancak DLSS4 ile gelen transformer model güncellemesi ile DLSS Performance modunda 1080p > 4K ölçeklemesi artık kullanılabilir hale gelmiş, neredeyse native 4K kalitesine ulaşmış. Öyle ki Alan Wake 2'de ayarları biraz optimize edip 4K'da Path Tracing kullanabiliyorum; önceden böyle bir şey mümkün değildi. DLSS Performance ve framegen ile 4K'da ortalama 90 FPS alıyorum. E zaten kullandığım monitör 120Hz ve 116 framecap var. Bunun üzerine koyan bir kart da pratikte bir işime yaramayacak ve fuzuli bir harcama olacak.

Bugün itibariyle 2K 120-144Hz monitörü olanlar için 4070 seviyesinde bir kart, bir sonraki nesle kadar hemen her oyunun altından kalkacaktır diye düşünüyorum. Biraz ince ayar yaparak 4K@120Hz monitörleri bile sürebilecek hale gelebiliyor bu kartlar.

jackjoker and rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 saat önce, Najaz said:

Şahsen bu seriyi pas geçeceğim sanırım. Hoş 4 serisi için de aynı şeyi düşünmüştüm ama sonra gittik 4070 Super aldık 3070Ti'ın üzerine :)

Ancak DLSS4 ile gelen transformer model güncellemesi ile DLSS Performance modunda 1080p > 4K ölçeklemesi artık kullanılabilir hale gelmiş, neredeyse native 4K kalitesine ulaşmış. Öyle ki Alan Wake 2'de ayarları biraz optimize edip 4K'da Path Tracing kullanabiliyorum; önceden böyle bir şey mümkün değildi. DLSS Performance ve framegen ile 4K'da ortalama 90 FPS alıyorum. E zaten kullandığım monitör 120Hz ve 116 framecap var. Bunun üzerine koyan bir kart da pratikte bir işime yaramayacak ve fuzuli bir harcama olacak.

Bugün itibariyle 2K 120-144Hz monitörü olanlar için 4070 seviyesinde bir kart, bir sonraki nesle kadar hemen her oyunun altından kalkacaktır diye düşünüyorum. Biraz ince ayar yaparak 4K@120Hz monitörleri bile sürebilecek hale gelebiliyor bu kartlar.

Dün bir yerde gördüm. DLSS 4 performans ayarı DLSS 3.1 kalite ayarından daha başarılıydı. DLSS 4 kalite ile native i yanyana ayırt etmek zor duruma gelmiş. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, jackjoker said:

Dün bir yerde gördüm. DLSS 4 performans ayarı DLSS 3.1 kalite ayarından daha başarılıydı. DLSS 4 kalite ile native i yanyana ayırt etmek zor durumda gelmiş.

Last of Us'tan örnek vereyim. CNN modelde DLSS Quality ayarının altına düştüğüm zaman hareketli karakterlerde rahatsız edici bozulmalar oluyordu, misal ana karakterin sırt çantasında çok belli oluyordu bu bozulmalar. Yeni gelen transformer modelde ise DLSS Performance ayarında elde edilen çıktı çok keskin ve temiz.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
5 saat önce, Najaz said:

Last of Us'tan örnek vereyim. CNN modelde DLSS Quality ayarının altına düştüğüm zaman hareketli karakterlerde rahatsız edici bozulmalar oluyordu, misal ana karakterin sırt çantasında çok belli oluyordu bu bozulmalar. Yeni gelen transformer modelde ise DLSS Performance ayarında elde edilen çıktı çok keskin ve temiz.

@T800'ün söyledikleriyle benzer. Demek ki Nvidia yeni teknik ile DLSS'i cidden geliştirmiş.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
8 saat önce, jackjoker said:

5070ti bence bu serinin en alınası kartı olabilir. Safespot tam. Dlss4 MFG ile 2k hatta 4k da tam uyar. 5080 @T800 Tolga abinin dediği gibi 4k da dahi aşırı yüksek fps verdiğinden yüksek hz monitör gerekliliği var. 2k için overkill. Cyberpunk da bile 340 fps değerlerini veriyor path tracing açıkken üstelik. Bundan dolayı 5070 ti bence alınır. 

5090 ve 5080 çıkmadan önce ben de 5070Ti bu serinin en alınabilir modeli olacak diyordum, ancak genel duruma bakınca bu seriden alınacak kart gelmeyecek gibi görüyorum. Ha yine de 50 serisinin en makul modeli olabilir.

Şu haberi de paylaşmış olayım; 5090'larla ilgili şikayetler olduğu söyleniyordu. Şimdi ise genel kalite kontrol işinde bir sıkıntı olduğunu gösteren enteresan durum ortaya çıkmış:

https://videocardz.com/newz/nvidia-quality-control-fail-redditors-rtx-5080-founders-edition-arrives-with-5090-branding

5090'lardaki siyah ekran sorununa dair de bir şeyler hazırlanıyor gibi:

https://videocardz.com/newz/club386-encounters-geforce-rtx-5080-black-screens-issue-pcie-4-0-fix-shows-promise

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

SandyBridge-E + NVIDIA kart fiaskosu gibi. 3000 serisi sandybridge-E ler pci express 3.0 olarak görünüyor ancak nvidia kartı (Maxwell veya Pascal serisi) takınca sürücüyü kurduğun anda 2.0 a düşüyor standart. Bakalım ne çıkacak altından. NVIDIA sorunun çözümü için driver içine kendisi PCI Express 4.0 ile sınırlama getirebilir daha önce yaptığı gibi insanların biosu kurcalamasına bırakmadan. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 06.02.2025 at 11:39, jackjoker said:

Dün bir yerde gördüm. DLSS 4 performans ayarı DLSS 3.1 kalite ayarından daha başarılıydı. DLSS 4 kalite ile native i yanyana ayırt etmek zor duruma gelmiş. 

Ben de biraz inceleyeyim dedim, gerçekten öyle. Özellikle uzaktaki nesnelerin netliği, kesinliği hatta genel çizimi, DLSS4+Perf ile daha iyi. Performans da %10 kadar daha iyi. Nvidia'nın bu kadar dillendirmesi boşuna değil gibi. Hem kaliteyi, hem de performansı artırmış yeni teknik ile. Yani DLSS gibi bir şey olmuş.:mrgreen:

Şu videoda görülebilir: https://www.youtube.com/watch?v=N2g4LQ03NXk

Edit: DLSS'in büyük iş olduğu belliydi ama, Nvidia G80'den sonra ikinci bir devrim yaptıysa bunu gerçekten Volta/Turing mimarisiyle yapmış oldu. Nvidia da zaten bunu iddia ediyordu hep. Adamlar rakiplerini fena tokatladılar. Şuan en yakın rakibi olan Amd ile gerçek anlamda karşılaştırmaya kalkınca, şöyle tablolar ortaya çıkıyor:

dlss-alan-wake-2.pngdlss-hogwarts.png

dlss-star-wars-outlaws.pngdlss-veilguard.png

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5080-founders-edition/40.html

Yeni nesil oyunlarda Nvidia hem kalitede hem performansta fark atmış durumda. Bu artık öyle Nvidia'nın zoruyla Quake2, Minecraft gibi oyunlara Path Tracing ekleme işine de benzemeyecek. Yeni birçok oyunda görülecek. Şahsen ben talep de ediyorum. Artık ray tracing daha fazla kullanılsın, frame gen işiyle de performans halledilsin. Reflex gibi teknolojilerle de gecikme düşürülsün. Ya da monitör teknolojileri de gelişsin. Özetle yenilik artık kullanılabilir olsun. Mümkünse Amd ve Intel tarafı da buna hızla adapte olsun.

Diğer taraftan bu nesilde Amd iyi gelirse alayım diye düşünüyorum ama toplama bakınca Nvidia tek seçenek gibi görünüyor.

Not: 50 serisini tablolarda yok saysak bile 40 serisine bakmak yetiyor. Performansın üzerine görsel kalitede de ciddi fark olduğunu unutmamak gerek.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Time Spy testinde 5080 laptop modeli, 4080 laptop modelinden %16 hızlı denmiş:

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5080-laptop-gpu-tested-in-3dmark-time-spy-16-improvement-over-rtx-4080

Enerji verimliliği fazla artmayınca laptop tarafı da yalan oluyor tabi.

Ayrıca 5080 laptop modelinin specleri masaüstündeki 5070Ti ile 5070 arasında görünüyor. Ama saat hızları belli değil. Tabi mobil gpu olduğu için yüksek olmayacaktır. Muhtemelen 5070'e yakın bir performansı vardır. 5070'e dair fikir de veriyor diyebiliriz.

rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ray Reconstruction destekli oyunlarda, DLSS4 ile gelen transformer model kullanıldığında RTX3000 serisinde performans baya bir darbe yiyor. RTX 4000 serisi bu konuda daha başarılı; performans kaybı %3-4 ile sınırlı kalıyor.

NVIDIA'nın bu nesilde salladığı "5070 = 4090" palavrası, bir önceki nesil için baya baya geçerli hale gelmiş :)

scg25ye.jpg

43kv5yx.jpg

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
14 saat önce, mamad said:

Time Spy testinde 5080 laptop modeli, 4080 laptop modelinden %16 hızlı denmiş:

https://videocardz.com/newz/geforce-rtx-5080-laptop-gpu-tested-in-3dmark-time-spy-16-improvement-over-rtx-4080

Enerji verimliliği fazla artmayınca laptop tarafı da yalan oluyor tabi.

Ayrıca 5080 laptop modelinin specleri masaüstündeki 5070Ti ile 5070 arasında görünüyor. Ama saat hızları belli değil. Tabi mobil gpu olduğu için yüksek olmayacaktır. Muhtemelen 5070'e yakın bir performansı vardır. 5070'e dair fikir de veriyor diyebiliriz.

Notebook tarafı tam karışık çorba gibi karışık. Tgp muhabbeti var sıcaklık muhabbeti var, işte kullanılan üreticinin aynı kartı koysa bile ısınmasın diye sınırlandırdığı watt muhabbeti var ohooooooooooooooooooooooo. Böyle girerseniz bu çorbaya ayak paça kelle paça mercimek bilmemne tavuk suyu ıvır zıvır karışık çorbaya dönüyor. :D Ama bu işin en bilindik milleti çarpanı diyeyim msi notebooklar. Bu herifler ucuza satıyorum ayağına dandik tek fanlı 4050 4060 4070 li notebooklar satıyorlar. Kağıt üstünde notebook 4060 ama 45 wattlık 4060 var. E bakıyoruz 120 wattlığı da var ne iş ? çakal msi işte ondan sonra forumlarda 4060 diye aldık ben niye şu şu oyunda 50 fps alıyorum muadilleri 80 90 fps alıyor diye millet ağlıyor. Kimi üretici de watt'ı hiç belirtmez. hadi msi gene araştırıyorsun sitesinde yazıyor da lenovo mesela yazmayabiliyor. HP de yazmayabiliyor. Diyorum ya tam karışık çorba gibi bu mobil nvidia ekran kartları. Modele göre amrkaya göre de değişiyor çok bela birşey.

JardeL and achfighter beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Son gelen haberlere göre 5070Ti'ın tam olarak 4080 ayarında (hatta %1-2 kadar gerisinde) olması bekleniyor. Ray tracing tarafında ağabeyleri gibi saat hızlarını düşürüp fazladan performans kaybı yaşayacak mı, göreceğiz.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
15 saat önce, SEP said:

Geçen gün indiyana cons oynayayım dedim. 3060Ti ekran kartım var. 8GB VRAM ile en düşük ayarlarda anca oynatıyor. Doku kalitesini bir kademe yükseltirsem hemen uyarı veriyor. (8GB'ın 0,8GB'ını da Windows alıyor zaten. Arka planda tarayıcı falan açıksa 1-1,5 GB kadar VRAM kullanımı oluyor.) En düşük ayarlarda kaldık diyelim oyunun performansı yine kötü. 1080p için en güçlü 2. ekran kartı böyleyse yandık bittik.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 saat önce, achfighter said:

Geçen gün indiyana cons oynayayım dedim. 3060Ti ekran kartım var. 8GB VRAM ile en düşük ayarlarda anca oynatıyor. Doku kalitesini bir kademe yükseltirsem hemen uyarı veriyor. (8GB'ın 0,8GB'ını da Windows alıyor zaten. Arka planda tarayıcı falan açıksa 1-1,5 GB kadar VRAM kullanımı oluyor.) En düşük ayarlarda kaldık diyelim oyunun performansı yine kötü. 1080p için en güçlü 2. ekran kartı böyleyse yandık bittik.

3070/Ti modelleri kadar olmasa da 3060Ti da düşük bellek miktarının kurbanı olan bir kart. Neticede 2080Ti'a yaklaşan bir performansa sahipti bu model. 1080Ti'ı falan ciddi şekilde aşıyordu. 1080Ti dediğimiz kart 11 gb belleğe sahipti. 3060Ti'da ise normalde olması gereken (ray tracing sebebiyle artan bellek kullanımını da hesaba katarsak) 16 gb idi. Nvidia o sıralar saçma bir duruma düşmesin diye 3060'a 12 gb bellek koymuştu. Ama aslında olması gereken oydu.

Nvidia 10 serisi ile zirveyi gördükten sonra her şeyi gramla, milimle vermeye başladı. Bunun en büyük örneği de bellek miktarı oldu. 10 serisinde 6 gb belleği gördüğümüz yer 20 serisinde 4 gb'a düştü. Benzer şekilde 8 gb olan seviye 6 gb'a; 11 gb olan seviye 8 gb'a düştü. Daha sonrasında iş zıvanadan çıktı. 20 serisinde 11 gb olan seviye, 30 serisinde 8 gb'a düştü. Hatta 2080Ti'dan belirgin şekilde hızlı olan modeller bile 8-10-12 gb şeklinde sınırlandırıldı. Mevcut konsol neslinin sonuna doğru geldikçe bu bellek işi iyice can sıkacak gibi. 50 serisinde de geriye gidiş pek değişmedi.

@Najaz

Onu ben de gördüm. 150 derecenin üzerine çıkıyor. Uzun süreli kullanımda hiç sağlıklı görünmüyor. Nvidia cidden saatli bomba gibi yapmış bu 5090'ı.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, Najaz said:

5090 kullananların, PSU kablolarını da soğutmaları gerekecek herhalde :icon_think:

https://www.youtube.com/watch?v=Ndmoi1s0ZaY

bu bir de FE. OC kartlarda daha da facia durumlar göreceğiz. İşin ilginç kısmı daha Furmark testinin 1. dk sında PSU bağlantı tarafında ki soketin 120 derecelere çıktığını gördük. Kart tarafında ki bağlantı tarafı ise 90 derece. Bu cidden çok sıkıntılı bir durum. 4090 da çok güç çeken bir karttı ama yanma durumlarının nedeni kabloların sokete tam oturmadığından olduğu ortaya çıkmıştı. Bunda ise her şey doğru fakat bu sefer de kartın çektiği anlık güç durumunun getirdiği yanmalar var. 
bakalım ilerleyen zamanlarda neler olacak. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok