Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026) 5080 İNCELEMELERİ GELDİ!!
0

Bu konuda 367 mesaj var

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

17 dakika önce, TiesTorN said:

yukarıda yazdım bu donanımların sürekli full güçte çalışmadığını, o siteler her şeyin maksimumda çalışacağını düşünerek hesap yapıyor.

ona bakarsan redditte bir sürü yorum okudum 750-850w psu ile rtx 4090 kullanan. uzatmaya gerek yok 1200w yeterli, kısa ve net. çıktığında yorumları okuruz.

arkadaş özellikle mi yapıyorsun? ya da sen inceleme olayını mı yanlış anlıyorsun? 25 tane inceleme yapan yer var. hepsinde kart zaten maksimum gücü çekmiş.  5090 o güçleri çekmek isteyip çekemediğinde sistemi kilitler yada kapatır. dün kullanmaya başlamadın herhalde bilgisayarı. uzatmaya gerek yok 1200w yeterli diyince kanuna imza mı atıyorsun? 
Yukarıda sana matematiği yaptım. algı sorunun mu var? 
850 da 4090 çalıştırırsın. koy iki fanlı 1 ssd li i5 makinaya çalıştırsın. onu bu forumda herkes yapar. verdiğin örneğe bak. bu forumda bildiğim kadarıyla 1300watt kullanan Tolga abi var. o bile 5090 da risk diyor 1300 ile. epey zamandır konuşuyoruz bu konuyu. 

jackjoker tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ağır konuşmuştum da neyse sildim, kendi kendine çal oyna. başkasının fikrini beğenmeyince saldırma huyundan vazgeç sana tek diyebileceğim budur. çıkınca görürüz diyorum hala uzatıyorsun.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

istediğin kadar ağır konuşabilirsin. sen fikir beyan etmiyorsun. yeterli, kanun, son,. senin tavrın bu. benim dediğim doğrudur güdüsü var sende. incelemelere göre konuşuyorum ben burada. kart çıktı zaten neyden bahsediyorsun? zibilyon inceleyen yer var şuan. gir guru3d ye canlı tartışma bile var şuan. herkes bi tarafından sallıyor bi sen doğrusun zaten Ties.

neyse salla. 

aşağıdakini sana yazmıyorum Ties sen farklı kulvardasın sorry :)

başka bir yerde tam da bahsettiğim konuyu yazmış biri. 

1200W 80+ Platinum bir PSU, yük altındaki verimliliği yüksek olan bir güç kaynağıdır. Ancak, pik (peak) değerlerde kısa süreli olarak nominal kapasitesinin üzerine çıkabilir. Bu süre genellikle 1ms veya 10ms gibi çok kısa anlık yüklerde olur ve tasarımına bağlıdır.

Genel bir kural olarak:

Peak kapasitesi, nominal kapasitenin %120'sine kadar çıkabilir.

Yani, 1200W x 1.2 = 1440W.

Bu şu demek:

1ms veya 10ms anlık yüklerde, PSU 1440W civarında bir güç sağlayabilir. Ancak bu süre uzarsa, PSU termal koruma veya overcurrent koruması ile sistemi kapatabilir.

Her PSU'nun datasheet'inde, anlık akım toleransları (peak power delivery) belirtilmiştir. Daha net bir yanıt için üreticinin sağladığı teknik dokümana bakabilirsiniz.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

abartılı konuşmalarından sıkıldığım için öyle yazıyorumdur bay herbokolog. insanlar kartı satın aldıklarında kullanıcı yorumlarından görürüz diyorum, bunu bile anlamamışsın.

neyse sana tek diyebileceğim şey şu: tamam kardeş sensin :cici:

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

O değil de CUDA update birşeyleri sızdırmış. 

https://www.phoronix.com/news/Maxwe--Pascal-Volta-Legacy-Near

Maxwell Pascal ve Volta için yolun sonu göründü. Legacy branch e alınacaklar. 5090 için resmi sürücü çıkmadı henüz ancak CUDA update ile gelen sürücü ile çalışabiliyormuş linux altında testleri gelir yakında performansı merak ediyorum açıkçası. 

RTsiz Turingler de bir müddet daha idare eder herhalde GSP mevcutsa içlerinde. NVIDIA tüm sürücü geliştirme süreçlerini GSPli modeller üzerine yoğunlaştırıyormuş sanırsamsa. 

SkyWarrior tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 dakika önce, mamad said:

Gel bir de beni s.k!:cigar:

02-Peak-Power-1.png

kaynak

https://www.igorslab.de/en/msi-geforce-rtx-5090-suprim-soc-in-the-test-when-the-gram-costs-one-euro-and-puts-the-fe-in-the-shade/6/

Nvidia'nın son yıllarda geliştirdiği en kötü verimliliğe sahip kart deniyor. bu arada ATX 3.1 zorunlu olduğu da belirtiyor. elimizde ki ATX 3.0 olmuyor. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
41 dakika önce, jackjoker said:

02-Peak-Power-1.png

kaynak

https://www.igorslab.de/en/msi-geforce-rtx-5090-suprim-soc-in-the-test-when-the-gram-costs-one-euro-and-puts-the-fe-in-the-shade/6/

Nvidia'nın son yıllarda geliştirdiği en kötü verimliliğe sahip kart deniyor. bu arada ATX 3.1 zorunlu olduğu da belirtiyor. elimizde ki ATX 3.0 olmuyor. 

Bunu görmüştüm. O kadar aralıkta anlık yükselişleri hadi anlarım da rutin güç tüketimi 780w görünüyor. Uçuktan da öte. %35 performans artışı için %60 daha yüksek güç tüketimi.

Verimlilik konusunda ufaktan bir geriye gidiş söz konusu diyordum ama durum daha da beter gibi.

ATX 3.1 konusunu ilk defa duydum.

Edit: Özel tasarımları hesaba katarsak 5090, güç tüketimi konusunda R9 295X2 ve Pro Duo'yu da geçip en berbat kart olmuş. Zaten tek gpuda bu kadar güç tüketen bir model olmamıştı.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
17 dakika önce, mamad said:

ATX 3.1 konusunu ilk defa duydum.

ATX 3.0 standardında, önceki ATX standartlarında olduğu gibi minimum 17 milisaniye hold up süresi tavsiye edilmekteydi. ATX 3.1 standardında ise bu süre 12 milisaniyeye düşürüldü ki önceden de giriş seviyesi ünitelerde çokça 17 milisaniye altı görülmekteydi. 
Bizim şuan kullandığımız 12VHPWR 
atx 3.1 ve pci-e gen 5.1 geçince bu standart 12V2x6  olmuş.
Zaten Nvidia da 12V2x6 port ve kablosu öneriyor bu yeni nesilde. Yanmaya daha dayanıklıymış eskisine göre. 
12 ile ifade edilen güç pinlerinin 0,25 mm uzadığını, 4 ile ifade edilen sense pinlerinin ise 1,25 mm kısalmış. Böylece bükülmelere karşı daha dirençli hale getirmişler. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 1/24/2025 at 9:14 AM, jackjoker said:

Hem NM olarak küçülüp hemde güç verimliliğinde nasıl bu kadar geriye düşmüş bunlar akıl alır gibi değil. 

NM olarak kuculmedi, ayni. Mimari ufaktan degisti, bir de goruldugu uzere gazi koklediler.

23 hours ago, T800 said:

GTX 590’ı çift Quad SLI olarak kullanıyordum 1500W Silverstone PSU ile

Hatirliyorum o zamanlari. Yokluk falan ama gelecege umutla bakiyoruz. Bi kac seneye basacagiz biz de paralari son model bilgisayarlara. Olaylar gelisti ama simdi bilgisayari 5 senede bir oksurup tiksirinca zorla degistiriyorum. Gecen acilmamis bir ssd buldum, black friday zamani alip unutmusum.

Bizi bu hale getiren ic ve dis minnaklari kiniyorum. 

Ekleme: gtx295 mis benim hatirladigim. 590 2011 modelmis. O kadar genc degilim maalesef. Ama ana fikir ayni, ellemedim. 

kaptanpedal tarafından düzenlendi
Bunama
jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Phoronix GPGPU testlerini yapmış. Artışlar %30 ile %45 arası değişiyor önceki şampiyona göre ancak güç tüketimi orantısız olarak artmış vaziyette. 3090 dan 4090 a atlamak gibi bir artış yok. Der8auer 4090ti olmuş bu diye zaten başlık atmış. 

5090 da netleşmeyen bazı şeyler var hala. Güç tüketimi nedeniyle ciddi bir throttling var. Driver tarafı belirsiz. Linux testleri nvidianın beta kalitesi CUDA paketi ile yapılmış ki sakın bununla oyun oynamayın diye uyarı gelmiş Larabel e. O da bekletiyor oyun testlerini. Muhtemelen sürücü ekibi henüz sonlandıramadı bazı şeyleri. GSP programlama tarafında bazı eksikler var muhtemelen. Güç tüketimine göre saat hızlarının ayarlanması ve daha stabil bir performans bulunması adına yapılacaklar bitmemiş gibi. Bakalım neler göreceğiz. 5070ti nin performansının cidden güzel olmasını bekliyorum ama bu güç paketi içerisinde. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

bu 4x mfg gereksiz bir teknoloji gibi. rtx 4xxx serisindeki klasik 2x fg tam sweet spot gibi görünüşe bakılırsa.

rtx 5070 ti güzel bir performans sunarsa belki geçilebilir ama sırf mfg için geçmek çok anlamsız onu görmüş olduk.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

5090'ı yediğimize göre 5080'i konuşabiliriz:

https://videocardz.com/newz/alleged-geforce-rtx-5080-3dmark-leak-15-faster-than-rtx-4080-super

İlk gelen 3dmark sonucuna göre beklentiği gibi tam 4080 ile 4090 arasında.

Edit: Habere konu olan vatandaş 5070Ti'a dair de bazı şeyler söylemiş. Özetle 4080 Super'in bir miktar gerisinde demiş. 4080 de burun ucuyla 5070Ti'dan önde olacaktır.

Bu arada MFG ile ulaşılan performansta kare hızı/gecikmesi doğru ölçülebiliyor mu acaba? Neticede yeni bir görüntü oluşturma teknolojisi var. Detaylı incelemedim ama eski tip ölçüm araçları ile doğru sonuca ulaşılıyor mu acaba? Bu durum FG için de geçerli. 40 serisi bir kart kullanmadığım için göz nasıl algılıyor bilemiyorum. Gerçi 40 serisindeki çok da problem olacak bir durum değildi sanki. Ama MFG feci bir durumda.

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
13 saat önce, mamad said:

5090'ı yediğimize göre 5080'i konuşabiliriz:

https://videocardz.com/newz/alleged-geforce-rtx-5080-3dmark-leak-15-faster-than-rtx-4080-super

İlk gelen 3dmark sonucuna göre beklentiği gibi tam 4080 ile 4090 arasında.

Edit: Habere konu olan vatandaş 5070Ti'a dair de bazı şeyler söylemiş. Özetle 4080 Super'in bir miktar gerisinde demiş. 4080 de burun ucuyla 5070Ti'dan önde olacaktır.

Bu arada MFG ile ulaşılan performansta kare hızı/gecikmesi doğru ölçülebiliyor mu acaba? Neticede yeni bir görüntü oluşturma teknolojisi var. Detaylı incelemedim ama eski tip ölçüm araçları ile doğru sonuca ulaşılıyor mu acaba? Bu durum FG için de geçerli. 40 serisi bir kart kullanmadığım için göz nasıl algılıyor bilemiyorum. Gerçi 40 serisindeki çok da problem olacak bir durum değildi sanki. Ama MFG feci bir durumda.

Bu MFG konusu anladığım kadarıyla basitçe şöyle, MFG seviyesini arttırdıkça overhead de artıyor, gerçekten oluşturulan kare/sn seviyesinde kimi oyunda daha fazla kimi oyunda daha az düşme oluyor. 

Ancak gösterilebilecek maksimum kare/sn seviyesi sabit seviyede tutulup MFG seviyesi arttırılırsa çok ciddi seviyede latency artışı oluyor. 5090 ile 4X seviyesinden tam anlamıyla fayda sağlamak için en az en az 4K 240Hz monitör şart görünen. Hele 2560x1440 monitörde düşük hertz değerleri ile 5090 gibi bir kartla 4x hiç düşünmemek lazım. Yararından fazla zararı var görünen.

Diğer GPU seviyelerinde durum değişir ancak burada da şuna geliniyor bu defa, gerçekten üretilen kare/sn seviyesinin MFG çıktısının rahatsız etmemesi için belli seviyede olması lazım, bu olmadıktan sonra gerçekte 30 FPS olan bir çıktının 120 FPS olması anlamlı değil.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

2560x1440 çözünürlükte 480Hz’i dahi tamamen doldurabilir 5090 birçok oyunda MFG 4X açılırsa. O bakımdan elde 165Hz falan monitör varsa veya ne bileyim OLED TV’ye bağlayıp 4K 120Hz falan alınacak ise bu ürün gamının en çok öne çıkan MFG 4X özelliğinin bir anlamı olmuyor.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ya çok basit düşünürsen öyle de, örneğin bir Alan Wake II deki native FG açmakla, açmayıp Lossless Scaling'den 2X LSFG 3.0 açmak aynı sonucu vermiyor. Yani native DLLS FG olmayan yerde Lossless Scaling 2X LSFG 3.0'a abdulrahman çelebi diyoruz. :)) AMD iGPU'lu işlemciniz varsa monitör çıkışını buradan alıp DLSS FG desteklemeyen oyunlarda render'ii Nvidia GPU'dan yaptırıp AMD Software Adrenalin Edition üzerinden açarak Fluid Motion Frames 2.0 da kullanmak da bir altermatif. Benim notebook üzerinde HDMI direkt Nvida karta bağlı ve HDMI üzerinden G-SYNC çalışmadığından, usb-c displayport kablosu alıp AMD iGPU'ya bağlı USB-C üzerinden çıkış alarak tek seferde hem monitörün FreeSync'ini kullanabildim hem de AMD iGP'nun Fluid Motion Frames 2.0 da ihtiyaç duyulması durumunda elimin altında oldu.

Peregrine tarafından düzenlendi
typo

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0