Nvidia GeForce RTX 50 - Blackwell (2025 - 2026) 5080 İNCELEMELERİ GELDİ!!
0

Bu konuda 371 mesaj var

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

1 saat önce, MilesTeg said:

Seviyorum bu adamı. Güzel inceleme olmuş.

https://youtu.be/La4EdRPT_Mg?si=o3dPzyeSQ4ofnSNk

Evet, güzel inceleme. Çok oyun yok ama baya fikir veriyor. Özellikle fps limiti ile güç tüketimini gözlemlemiş olması güzel. Burada 4090'ın gerisine düşüyor 5090.

Kartın genel hali kekremsi bir tat bıraktı ağızda. Ufaktan sorunları yazmaya başlıyorum.

- Fiyat uçuk, ama daha da yükselmesi söz konusu. Çünkü bulunabilirlik şüpheli. Bugün 5090'ın Avrupa ve İngiltere'deki bazı perakendecilerde sayılı olarak satışa sunulacağı söyleniyordu. Ayrıca rekabete girmeyeceği de kesin. Fiyatın düşmesi çok çok zor görünüyor.

- Performans farkı var ama 2 yılı aşkın süre sonra sunulan fark pek de yeterli değil. MFG ile çok uçuk bir düzeye çıkılıyor ama ben kaliteye dair test yapanı göremedim. Onları da görmek gerek. Ayrıca gecikme ve tepki süresi konuları da var.

- Güç tüketimi alışılmadık şekilde yüksek. Daha önce 3090Ti'ı görmüştük ama onu sineye çekmek daha kolaydı. Zira halihazırda 3090 vardı ve zaten en üst düzey karttı. Aynı nesilde bir üst model daha gelince, zaten çok yüksek güç tüketeceğini tahmin ediyorduk. Şimdi ise kırpılmış gpu ve çok yüksek olmayan saat hızlarına rağmen 500w ve üzeri güç tüketebilen bir kart sundu Nvidia. Ve karşılığında %30 kadar daha yüksek performans vaat ediyor. Enteresan olan ise, 2 yılın ardından enerji verimliliğinin geriye gitmiş olması. Böyle bir şey görmeyeli çok uzun zaman olmuştu. Sanırım Fermi'de böyle bir durum görmüştük. Nvidia mimariyi fazla zorlamış anlaşılan.

- Ray Tracing açılınca performans farkının artması beklerken 4090'ın farkı azalttığı, daha doğrusu 5090'ın daha fazla kayıp yaşadığı durumlar var. Mesela raster performansında %35'lik net fark attığı şu tabloyu görünce;

relative-performance-3840-2160.png

Ray Tracing ile birlikte %40'a rahat ulaşacak bir fark görmeyi bekliyordum ben. Ancak o kısma bakınca fark azalmış:

relative-performance-rt-3840-2160.png

Benzeri en düşük kare sayısında da görülebiliyor:

minimum-fps-relative-3840-2160.png

Ayrıca bazı durumlarda 4090'ın gerisinde kalabiliyor (aslında bu kısım çok önemli değil). Ama bir dengesizlik var gibi. Belki sürücülerle halledilir diyeceğim ama Nvidia yıllardır sürücü işini DLSS için kasıyor gibi. Oyun da sorun mu var, DLSS desteği ile çözelim kafasında.

- Coil whine yine sahnede. Gerçi o güç tüketimiyle şaşırtmadı.

Ne yazık ki gpunun 4nm ile üretildiği çok belli. 4090 üzerine pek bir gelişim yok. Nvidia Maxwell ile yaptığını burada yapamamış. Gerçi Maxwell çok büyük işti. Benzerini tekrar görmek çok zor. Ama enerji verimliliğinin bu şekilde olması çok da tat vermedi. DLSS4 büyük iş. Ama biraz daha görmek ve detaylı şekilde tanımak gerekecek sanıyorum.

Son olarak Amd'den gelecek yıl için üst seviyeye yönelik yeni bir mimari ve yeni kartlar gelmesi bekleniyor. Belki Nvidia da 3nm ile yeni bir seri sunabilir. 4090 ne kadar rafine olmuşsa, 5090 o kadar uzaklaşmış gibi.

Olumlu yanlarını saymadım. Çünkü 2000 dolar (ve hatta daha fazlası) verilecek kartın kusursuza yakın olmasını beklerim. Kusurları fazlasıyla gözüme battı. Şimdi alt modellerden de şüphe etmeye başladım. 5080 zaten alınabilir bir model gibi durmuyordu ama bu dengesizlik belki ona yarar ve performans farkı, teorik farka göre düşük kalır. Gerçi onun da 16 gb belleği var. En mantıklısı 5070Ti diyordum, artık görmek lazım diyorum.

mamad tarafından düzenlendi
MilesTeg and TiesTorN beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şunu da iliştirmiş olayım:

"Blackwell is built on the same 5 nanometer "NVIDIA 4N" TSMC node as last generation's Ada. NVIDIA claims this is a "4 nanometer process," but during Ada it was confirmed that NVIDIA 4N is actually not TSMC N4 (not the order of N and 4), but 5 nanometer. At the end of the day the actual number doesn't matter much, what's important is that NVIDIA is using the same process node."

https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-founders-edition/46.html

Geçen nesilde de bir kafa karışıklığı vardı. Bazı kaynaklar Ada Lovelace gpularını 4nm, bazıları ise 5nm olarak ifade ediyordu. Nvidia "bize özel 4nm" diyordu. TSMC ise 5nm diyormuş. Şimdi Blackwell de aynı node ile üretiliyor. Hatta transistör yoğunluğunda da geriye gidiş olduğu söylenmişti.

Galiba adam gibi 3nm gpuları görmek gerekecek bu saatten sonra.

Edit: O değil de 5090 enerji verimliliği alt modellerde de görülürse laptop tarafında 40 serisi almış olanın kafası rahat olacak. Çok çok MFG biraz düşündürür.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

şu tablolara bakılırsa rtx 4xxx serisi kullananlar için 5xxx serisi tam es geçmelik bir seri olmuş. 3090 - 4090 gibi devasa bir fark olmalıydı bu fiyatları haketmesi için. geçiniz... :1pof:

MilesTeg beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Fiyat acayip, güç tüketimi sıkıntılı, sadece performans olarak bakarsak da ancak RTX 4080 veya Super’den geçilebilir görünüyor 5090. 

Orada da dezavantajları göze çok batıyor, bu seriyi es geçmek mantıklı benim için.

İkinci el RTX 4090 düşünülebilir güvenilir bir şekilde olursa tabii. O da eldekini sat, tekrar al falan uğraştırıcı bir süreç.

jackjoker and MilesTeg beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu 3X 4X MFG, baz FPS yüksek olduğunda kullanılabilir gibi duruyor. 25-30'larda gezen baz FPS'i 3'le 4'le çarpıp 100+ FPS'e çıkarınca, müthiş lag hissediliyormuş; 70-80 ms gecikmeden bahsediiyor. Baz FPS yine 60+ olacak ki kullanılabilir olsun. Misal 240-360Hz bir monitörünüz var ama oynadığınız oyun 80-100FPS veriyor. MFG açarak bunu 3 veya 4'le çarpıp monitörün tazeleme hızıyla eşleştirebilme imkanınız olacak.

Bu durumda, 5090 altı kartlarda, özellikle serinin en çok satacak kartları olan 5070 ve 5070Ti'da 3X ve 4X MFG kullanımı biraz sıkıntılı olacak gibi duruyor. Tabii NVIDIA yine şapkadan bir tavşan çıkarabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=MhRK-OWZ0_8

Najaz tarafından düzenlendi
jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

bilmiyorum katılan olur mu ama, 1080 Ti ne kadar uzun süre iyi kaldıysa 4090 da aynı şekilde kalacak gibi duruyor. 
dünden beri incelemeler de altı çizilen konu 5090 aşırı kaslı ama selefini MFG olmadığı koşulda eze eze yenemiyor. Hatta bazen neredeyse aynı sonuçları alıyor. 
Buradan çıkan sonuç, Frame Generation zaten şuan her yeni oyunda "zorunlu" şekilde olacak. mevcutta 2K/4K kullanıcıları için 4080/4090 dan terfi etmeye gerek yok. FG ile zaten hayli hayli yüksek FPS veriyor.
5090 ile PSU upgrade edilmesi de şart. Bende 1000w var ama kesinlikle yetmeyecek. Nvidia'nın önerilerinin 1000 demesine bakmasın kimse yani. YETMEZ.
Önerilen kesinlikle 1600 ve üzeri olmak zorunda. Nvidia burada büyük bir yanılgı içinde farkında değil kimse. 
Kartların güç tüketimleri tarihi şekilde felaket. FE bir kart nasıl 575W TDP olarak sunulmasına rağmen pik değerini 640W görüyor ve ortalama 601w tüketim sağlayabiliyor? OC özel kartlar o zaman 700 lere çıkacak tüketim değerlerinde. 
Hem NM olarak küçülüp hemde güç verimliliğinde nasıl bu kadar geriye düşmüş bunlar akıl alır gibi değil. 
Bu arada tedarik konusunda sıkıntılar olduğundan dolayı 5090 4000 dolar civarında 5080 de 2000 dolar seviyesinde olacakmış bir süre. X platformunda şuan bu konuşuluyor. ASUS da özellikle ciddi bir kriz varmış. kartların mevcut değerlerinin 2 misli olabileceği konuşuluyor. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@jackjoker 1000w kasadaki donanıma bağlı olarak çoğu durumda yeterli gelecektir ama sınırda olur. 1200w her türlü yeterli. 1600w falan gerekmez o kadar abartmaya gerek yok.

22 minutes ago, Najaz said:

Bu 3X 4X MFG, baz FPS yüksek olduğunda kullanılabilir gibi duruyor. 25-30'larda gezen baz FPS'i 3'le 4'le çarpıp 100+ FPS'e çıkarınca, müthiş lag hissediliyormuş

dlss3 ile gelen FG'de de durum aynıydı zaten, zamanında çok konuştuk buralarda. MFG de aynı bokun laciverti diyebiliriz kısaca.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

19 dakika önce, TiesTorN said:

@jackjoker 1000w kasadaki donanıma bağlı olarak çoğu durumda yeterli gelecektir ama sınırda olur. 1200w her türlü yeterli. 1600w falan gerekmez o kadar abartmaya gerek yok.

şu şekilde katılmıyorum. 1000w teoride yeterli. ancak i7 ( 320watt ), i9 zaten 365w civarında kullanıyor. 640w da 5090 pik değerinde ortalama 601 desen zaten sadece işlemci ve gpu 900w alanını dolduruyor. bunun yanında benim gibi 5-6 tane SSD ve HDD takılı olanları, kasa fan sayılarını eklediğinde zaten 1000 değerini kolayca geçiyor. Ne yapacaksın şimdi? 
AMD işlemcilerin güç tüketimlerini bilmiyorum ama hadi onlarda 150 tüketse 750-800 yine işlemci ve gpu ikilisi kaplayacak.
PSU kitapçıklarını kaç kişi okuyor  bilmiyorum, ama orada PSU ların en verimli çalışma aralıkları belirtiliyor. 1000w olan psu da 800-900w değerlerine gelince PSU verimliliği düşüyor ve gereksiz bir fan çalışması ve ısı ortaya çıkıyor. 
mutlaka ama mutlaka PSU da geniş bir aralık olması gerekiyor. Bunun da kişisel olarak fikrim 1600 ki zaten MSI ve diğer üreticiler de 5090 ve 5080 için yeni güç kaynaklarını tanıttılar ( 5090 için “Next-Gen Ready” MEG Ai1600T,   5080 /5070 / ti için  MSI MPG A1250GS ) 
şahsen 1250 -1300w PSU varsa kesinlikle 5080 üzerine çıkmazdım. 5090 alacaksam da 1600 altına inmezdim. 

jackjoker tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 minute ago, jackjoker said:

şu şekilde katılmıyorum. 1000w teoride yeterli. ancak i7, i9 zaten 300w civarında kullanıyor. 640w da 5090 pik değerinde ortalama 601 desen zaten sadece işlemci ve gpu 900w alanını dolduruyor. bunun yanında benim gibi 5-6 tane SSD ve HDD takılı olanları, kasa fan sayılarını eklediğinde zaten 1000 değerini kolayca geçiyor. 

zaten o yüzden donanıma bağlı olarak demiştim ama şunu da unutmamak lazım; bu donanımlar neredeyse hiç bir zaman hepsi aynı anda full güç tüketecek şekilde çalışmazlar. o yüzden 1000w için bir şey diyemem yetmeyebilir ama 1200w her türlü yeter.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

5090'dan hotspot sensörü çıkarılmış:

https://videocardz.com/pixel/nvidia-has-removed-hot-spot-sensor-data-from-geforce-rtx-50-gpus

TechPowerUp'ın incelemesinde görmüştüm ama çok üzerinde durmamıştım. Aslında önemli bir konu. Videocardz.com da haberleştirmiş.

Ayrıca kart için undervolt testleri falan gelmeye başlamış. Undervolt ile güzelleyenler var. Ben bu işleri çok umursamıyorum açıkçası. Alan olursa bunlara bakacaktır sanıyorum. Fermi zamanında da bunlarla fazlaca uğraşılmıştı, getirisi de oluyordu. Bu işlere çok bakmayan ben bile minnoş GTX 460'ımı undervolt yapmıştım diye hatırlıyorum.

Burada dönen güç tüketimi tartışmalarına bakacak olursak 5090'da undervolt işi zorunluluk halini alabilir.:zuh:

Edit: 1000w psu'nun yetmeyeceği noktaya ne çabuk geldik ya.:icon_eek: Allah cezanı versin Nvidia.

jackjoker beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

undervolt işi bana saçma geliyor çünkü stabil bir undervolt yöntemi yok. sadece +/- offset değerleri üzerinden oynayabiliyor olsak çok daha mantıklı olurdu. yani kartın biosu yine istediği gibi voltajı ayarlasın, ama istediğim miktarda daha az ayarlasın, tüm ayarı bana bırakmamalı.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
14 dakika önce, mamad said:

Ayrıca kart için undervolt testleri falan gelmeye başlamış. Undervolt ile güzelleyenler var. Ben bu işleri çok umursamıyorum açıkçası. Alan olursa bunlara bakacaktır sanıyorum. Fermi zamanında da bunlarla fazlaca uğraşılmıştı, getirisi de oluyordu. Bu işlere çok bakmayan ben bile minnoş GTX 460'ımı undervolt yapmıştım diye hatırlıyorum.

1080Ti, 3070Ti ve 4070 Super'de undervolt uygulayarak güç tüketimini 150-160Watt seviyesine çekebilmiştim. 150Watt ile verdikleri performansa bakıldığında gerçekten çok iyi iş çıkartıyor NIVIDIA kartlar. Uygulaması da çok basit hale geldi zaten; yapmayanı dövüyorlar :) 

wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Videocardz.com'un haberine bakarken orada kaynak gösterilen incelemeye bakayım dedim. Ray Tracing testlerinde yaşanan performans kaybının sebebini gördüm:

clockspeed_rtx5090fe_fixed.png

Aga bu nedir?! 

https://www.thefpsreview.com/2025/01/23/nvidia-geforce-rtx-5090-founders-edition-video-card-review/9/

Nvidia 5090 ile resmen conta yakmış. Ya da 5090'ın conta yanmasın diye kartı gerekli yerlerde frenlemiş. O gerekli yerler de Ray Tracing açık sahneler oluyor sanırım. 200 mhz civarında düşüş olmuş RT açıldığında. Muhtemelen güç tüketimi uçup gitmesin diye böyle bir şey yapmışlar. Veya aşırı ısınma gibi durumları önlemek için.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

5090 bariz şekilde 12pin güç girişinin limitlerine takılmış durumda görünen o ki. aşmamasını sağlamak için sağlam frenlemişler. alt modellerde durum daha iyi olacaktır muhtemelen limitlere yakın olmadıkları için.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sırf güç limitleriyle ilgili sorunlar sebebiyle bu durumlar söz konusu oluyorsa, alt modeller enteresan şekilde güzel performans gösterebilirler. Özellikle de RT açıldığında.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

SLI ortadan kalktı ama 5090 eskinin GTX 590’ı gibi bir şey olmuş, GTX 590’ı çift Quad SLI olarak kullanıyordum 1500W Silverstone PSU ile, 1200W Highpower bir PSU da vardı bende o zaman, o PSU’dan yanık kokusu geliyordu çift GTX 590 ile. 

Bu tip kurulumlar sıkıntılı, 5090 falan ile asla işim olmaz.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

4000 öncesi bir karttan geçiş yapılacaksa bile 5070-5070 ti gibi bir karta geçmek dışında çok da makul bir seçenek yok mevcut duruma bakılırsa. DLSS4 de yeterince cazip değil, sorunsuz da değil. Elektrik faturaları almış başını gitmişken 5090 hiç de mantıklı değil. Bir gün kalkıp da aldığımı görürseniz rahatlıkla "deli" diyebilirsiniz:lol: Biraz uzaktan izleyelim bakalım:icon_think:

5090'ın sıvı metal termal iletkenini normal termal macunla değiştirip denemişler. Termal macun da gayet iş görür durumda gibi.

https://www.techpowerup.com/331551/rtx-5090-fe-liquid-metal-swap-thermal-paste-performs-just-fine

MilesTeg tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
4 saat önce, TiesTorN said:

zaten o yüzden donanıma bağlı olarak demiştim ama şunu da unutmamak lazım; bu donanımlar neredeyse hiç bir zaman hepsi aynı anda full güç tüketecek şekilde çalışmazlar. o yüzden 1000w için bir şey diyemem yetmeyebilir ama 1200w her türlü yeter.

MSI ve farklı PSU üreticilerinin güç hesaplaması yapan yerleri var. 
Kendi donamımı ekledim. GPU olarak 4090 seçtim ( 5090 eklenmemiş henüz ) . onun dışındaki parçalar bire bir aynı. 1053 Watt çıktı. 
5090 ile 4090 arasında 200-250watt civarı fark var. bunu eklersen 1303watt çıkıyor. denemek için başka yerlerde ki hesaplama alanlarına girdim. orada da farklı sonuç çıkmadı. 
Şimdi buna göre 1303w çıksa sen hangi değerde PSU alırdın söyle?

Ya Ties bu dediğimizi sadece ben söylemiyorum. şuan kartı inceleyen yerlerde aynısını diyor. kart gereksiz şekilde hayvani güç çekiyor ki bu daha FE
OC modelli kartlar gelecek. üzerinde 4 fan olan modeller gelecek. ZOTAC ın düz OC olmayan modeline 600watt TDP demişler mesela ( FE 575 ) 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

yukarıda yazdım bu donanımların sürekli full güçte çalışmadığını, o siteler her şeyin maksimumda çalışacağını düşünerek hesap yapıyor.

ona bakarsan redditte bir sürü yorum okudum 750-850w psu ile rtx 4090 kullanan. uzatmaya gerek yok 1200w yeterli, kısa ve net. çıktığında yorumları okuruz.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
0

• Bu sayfadaki üyeler   1 üye