Zalman Reserator 1 Plus Harici Su Soğutma Sistemi (İnceleme 3., Aktif Soğutma Mod'u 4. Sayfada)
1 1

Bu konuda 70 mesaj var

Valla hayırlı olsun Najaz, iyi uğraşmışsın cidden.

 

Korhan abideki bu bilgi nereden geliyor anlamıyorum zaten, adam istese soğuk hava deposu kurar suyla soğuyan. :D

ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Zvana, hocam senin şu LCD panelin etrafına çektiğin fitil malzemeyi nerede buluruz, ne diye sormamız gerekiyor? Ben de pleksi'de açtırdığım deliği bununla çerçevelemek istiyorum...

 

yMj9qN.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Daha önce donanımhaberde biri satıyordu bu tip kauçuk fitiller. Ancak onun sattıkları ve o dönem benim Türkiye'de bulduklarım çok kaba ve kalındı. Bu yüzden bu malzemeyi de yurt dışından temin etmiştim. Yurtdışında "rubber edge trim" deniyor genelde. PC Mod sitelerinde ya da ebay'de falan rahat bulunuyor. Türkiye'den de araştırılırsa bulunur elbet. Genelde kauçuk u profil ya da plastik kenar fitili deniyor.Ama ben o dönem adam gibi bir yer bulamadım. Genelde sanayiye toplu iş yapan firmalarda boy boy bulunuyor da. Hani şu ölçülerde şu ebatta kauçuk u profil istiyorum diye web sayfasından sipariş verebileceğim bir yer bulamamıştım. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Çok güzel görünüyor, hızla okudum hani resimler nerede dur bakayım nasıl olmuş diyerek.Isı değeri ve ses oranı da çok başarı elinize sağlık.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Silverstone TD02 den mennun musunuz? Bir de Radyatörü sadece fanların üstüne mi koydunuz? Yoksa montaj da yaptınız mı?

Edit : silikonlamışsınız. Yeni gördüm.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel bi çalışma olmuş Altuğ iyi günlerde kullan. Fitil için sanayiye yolun düşüyorsa eğer tornacılardan falan bak bulabilirsin diye düşünüyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

TD02'den memnunum Kenny, ve evet gördüğün gibi radyatörü sıcak silikonla sabitledim fanların üzerine. Aslında kasanın aksesuarları arasında, 180 mm'lik fanların üzerine radyatör vidalamak için iki plastik ayak da var ama radyatörün kenarlarındaki çıkıntılar birazcık uzun olduğu için bu ayakların vida delikleri fanların vida deliklerine denk gelemedi bir türlü. Corsair'in radyatörlerini bu şekilde montajlayanlar var fanların üzerine.

 

Fitil için bildiğim bütün camcıları dolaştım ama yok, bulamadım :) DH'de U fitil satan bir eleman gördüm ama mesajlarıma dönüş yapmadı. Tornacılara sormak aklıma gelmemişti, yolum düşerse bir uğrayayım oralara da. Teşekkürler Mami  :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Uygun CPU bloğum olsa ekleyebilirim tabii, ama iyi bir CPU bloğu çok para  :) Hem çok ısınan GPU'nun peşine bir de CPU'yu takarsak, pasif soğutmanın yeterli geleceğini zannetmiyorum.

 

Şu andaki durumda CPU pasif soğutuluyor bir anlamda. TD02 soğutucunun radyatörünün fanlarını iptal ettim, kasanın kendi 180'lik fanlarının üflediği hava yetiyor soğutma için. CPU da tam yükte 50-55 derecelerde geziniyor.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi benim ssitemi sessizleştirmem gerekiyor , buna benzer birşey yapmam lazım ama bana closed loop lazım. 

 

Ekran kartını Fury X ile değiştirsem (aslnda Sapphire Tri-X 290 fazla ses yapmıyor.) . o hem ses kartındaki 3 fanı kaldıracak, hem de kasanın arkasındaki (Corsair 600T) 14cm lik fanın yerini alacak. Burdan bir kazanç olur. 

Cpu fanınıda Corsair 100i ile değiştirsem. hem cpu fanı gidecek , üstteki 200mm lik fanın yerini de 2 tane 120mm lik fan alacak.  Ancak bunların pompalarının sesleri de eklenecek. 

Toplamda ne kadar ses açısından kazanç olur , değer mi kestiremedim. 

 

Bir de , gpu , cpu , chipset soğutulduktan sonra kasa içinde hava akışı ne kadar gerekli sorusu var? Najaz 'ın sistemde sıcaklık dışarı alındıktan sonra , kasa tamamen fansız olsa ,ne olur?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

AIO su soğutma sistemlerinin pompaları genelde sessiz çalışıyor hocam. Hepsi destekliyor mu bilmiyorum ama, eğer pompa sesi seni rahatsız ederse pompayı bir fan kontrolcüye bağlayıp voltaj düşürerek pompanın devrini ve sesini azaltabilirsin. Misal benim işlemcide kullandığım Silverstone Tundra TD02'nin pompası normalde 2500 rpm'de çalışıyor ve vızıldamaya benzer bir ses çıkartıyor. Pompayı fan kontrolcüye bağlayıp pompa devrini 1800 rpm'e düşürünce bu sesten eser kalmadı ve tamamen sessizleşti. Corsair'de de pompa devrini ayarlayabiliyor olman lazım.

 

Asgari düzeyde de olsa kasa içinde hava akışı gerekli, zira anakartın üzerinde CPU ve yongaseti haricinde, işlemci soketi çevresinde bulunan VRM'ler de ısınıyor. Kasada en az bir tane fanın kasaya temiz hava çekmesi, bir tane fanın da kasa içindeki havayı tahliye etmesi lazım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada bir ekleme yapayım. Yeni başlayanlar için su soğutma isminde bir video izliyordum Youtube'da. Bu videoda, soğutma sıvısına katılacak 1-2 damla bulaşık deterjanının, su pompasının daha sessiz çalışmasını sağlayacağı ve sistemdeki hava kabarcıklarını yok edeceği söyleniyor. Ben de 2 damla Pril ekledim sıvıya, bakalım faydası olacak mı?  :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sistemde suyun akışını gösteren bir flowmetre var. Sıvıya 2 damla Pril ekledikten sonra bir 6 saat kadar çalıştırdım, iyice devirdaim yapsın, karışsın diye. İlk gözlemlediğim şey, flowmetrenin pervanesinin biraz daha hızlı döndüğü oldu. Pompa zaten çok sessiz çalıştığı için ses konusunda bir fark yaratmadı, yarattıysa da ben hissetmedim yani. Ama pervane bariz daha hızlı dönüyor, suyun akışında artış var. Pompa daha rahat yapıyor görevini.

 

Sıvıda herhangi bir köpük oluşumu yok. Hava kabarcıklarını da gidereceği söyleniyordu, herhalde ona da faydası olmuştur ama mikro düzeyde oluyormuş bu. Benim sistemde zaten gözle görülür hava kabarcığı yoktu.

 

Sıcaklıklarda bir değişim olup olmadığını ölçmedim, biraz BF3 oynayayım anlarız  :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bulaşık deterjanı olayını ilk defa duydum. Videoda tam olarak hangi karışım için önerdiler acaba? Çünkü bulaşık deterjanında bulunan iyonik ya da noniyonik yüzey aktif ajanların üretiminde etilen glikol kullanılıyor diye biliyorum. Antifriz ve çoğu su soğutma katkısında da etilen glikol ya da mono propilen glikol kullanılıyor. Tahminim bu nedenle önermiş olabilirler. Ama antifriz karışımına bir daha bulaşık deterjanı eklemeye gerek olur mu bilemiyorum. 

 

Ben de bu arada bayram tatilini fırsat bilip pc'yi bayram temizliğine aldım. Mod çalışmaları nedeniyle iyice yıpranan kasayı full elden geçirdim, boyanacak yerleri boyadım. Geçen seneden beri hayata geçirmek istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım çift pompa ve çift radyatörlü sistemi kafamdaki asıl projede biraz değişiklik yaparak kasaya güzelce oturttum. Su soğutma elemanları, 3 adet HDD, 3 adet SSD, şerit led aydınlatmalar ve 7 adet fan montajından sonra oluşacak kablo kalabalıklığı için de yeni bir düzenleme planladım. Her kablonun geçeceği yeri ayrı ayrı planladım. Tamamen akrilik boru kullandım bu sefer. Kasa içi petrol boru hatlarına döndü. Sanırım bitince oldukça güzel olacak. Herşey oldukça iyi gidiyor. Yakında foruma bir başlık açarım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Procemizle ilgili ufak bir güncelleme yapayım...

 

Uzun zamandır Reserator 1'i sorunsuzca kullanıyorum. Aklımda, sistemin soğutma performansını nasıl arttırabiliriz sorusu dönüp duruyor tabii ki :) Bunu yapmanın en kolay yolu, Reserator'e aktif soğutma sağlamak; yani doğrudan Reserator'a hava üfleyecek bir veya birkaç tane fan eklemek.

 

Zalman, Reserator setini sattığı dönemde set için aktif soğutma kiti de tasarlamış. Reserator'ün tepesine monte edilen bir fan kiti (ZM-RF1) ile radyatörün soğutulacağını düşünmüşler.

 

zalman-zm-rf1-002.jpg

 

Ne yazık ki bu kiti günümüzde temin etmek imkansıza yakın. Bu yüzden farklı çözüm arayışlarına girdim ve internet üzerinde Reserator'ü modlayan insanların denedikleri yöntemleri araştırmaya başladım. Modların çoğu, harici pompa kullanımı ve su akışının yönünün değiştirilmesiyle ilgili, sisteme aktif soğutma eklemekle ilgili hiçbir şey bulamadım.... derken, bir sitede şöyle bir fotoğrafa rastladım ve kafamda bir şeyler bink! etti :)

 

qPQbD3.jpg

 

Sivrizekalı bir ecnebi arkadaşımız, Reserator'ün alt kısmına (muhtemelen) 120 mm'lik bir fan koymuş ve radyatöre bu şekilde alttan hava üfletiyor. Bu çözüm, Zalman'ın ZM-RF1 kitinden çok daha akla yatkın geldi zira ısınan havanın yükselmesi prensibinden hareketle, Zalman'ın radyatöre üstten hava üfleyen çözümü akıntıya karşı kürek çekmek misali bir etki yaratıyor. Oysa radyatöre alttan hava üflemek, mantıken çok daha verimli bir soğutma sağlayabilir.

 

Tabii buradaki en büyük sorun, alta yerleştirilen fanın dağıtık bir şekilde hava üfleyecek olması; bu da soğutma verimliliğini düşürecektir. İşte tam da bu noktada imdadımıza, Silverstone'un geliştirdiği bir teknoloji yetişiyor; Air Penetrator Fan :)

 

 

Yukarıdaki videoda da açıkça görebileceğiniz gibi, Air Penetrator teknolojisi havayı fazla dağıtmadan, belirli bir kanala odaklayarak üflüyor. Bu tam da benim istediğim çözüm.

 

Kullandığım Silverstone FT02 kasanın alt kısmında 3 adet 180 mm'lik fan bulunuyor. Bunlardan bir tanesini, zamanında Air Penetrator özellikli fanla değiştirmiştim. Kasadan bu fanı söküp, Reserator'de kullanmanın vaktidir dedim ve işe giriştim :)

 

180 mm'lik devasa fanımız şu:

 

Nr81bQ.jpg

 

Fanın iki farklı kablosu var. Birisi 3 pin'li güç kablosu, diğeri de fan devrini iki ayrı devir hızında ayarlayabileceğimiz switch'i barındıran kablo. Fanın ihtiyaç duyduğu gücü, kasamızdaki fan kontrolcü ile sağlayacağız.

 

Fanı yere koyup üstüne de Reserator'ü yerleştireceğimiz için, fanın yerden bir miktar yüksekte durması gerekiyor. Bunun için fanın dört köşesindeki vida deliklerine fan montaj vidalarını takarak, yerden bir miktar yükselmesini sağladık.

 

Z7jEVz.jpg

 

Sistemin son hali aşağıda... Kasanın yan penceresinde, hortumları geçirmek için açtığımız delikten fan güç kablosunu da geçirdik. Böylece sistem açıldığı andan itibaren fan da çalışmaya başlıyor. Fan kontrolcü yardımıyla fanı 750 devir/dakika çalışacak şekilde ayarladık. Bu şekilde fan son derece sessiz ancak yeterli miktarda hava üfleyebiliyor.

 

28W9N0.jpg

 

yLJ35a.jpg

 

Bu haliyle sistemin soğutma performansında ne kadar iyileşme olduğunu detaylı olarak test edemedim. Ama az da olsa bir fark olacağı kesin. 180 mm'lik Air Penetrator fan, yapısı gereği Reserator'ü taşıyacak bir kaide işlevini gördüğü için, radyatöre alttan hava üflemek için en uygun seçim herhalde. Daha geniş bir vakitte, sistemin soğutma performansını detaylıca irdeleyeceğim. Şimdilik bu kadar :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Hocam güzel çalışma, kolay gelsin.

 

Sadece aklıma gelen birşeyi paylaşmak istiyorum. 180mm'lik fanı doğrudan zemine koyarsanız alttan hava girişi kısıtlanacağı için performansını düşürür, ayrıca daha çok ses yapar gibi geldi bana.

Nacizane tavsiyem fanın altına hava akışını sağlamak için küçük bir yükseltici koymanız. Tabii onun da akşı kesmeyen birşey olması lazım :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Dün gece denedim biraz sistemi, yeni haliyle. Sizin de öngördüğünüz gibi, fanı yere bu şekilde koymak etkili bir hava akimi oluşmasına mani oluyor. Ölçümlerime göre fanı yerden en az 5 cm yükseltmek gerekiyor.

 

Bugün uygun boyda ve çapta civata temin etmeye çalişacağim bakalim. Civata ile işi halledemezsem, fanin alt kismina bir kaide yaptirmak durumunda kalabilirim.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Eureka! Eureka! :)

 

Bugün uygun çapta ve uzunlukta cıvata ve somun temin ettim ve sonuç tam istediğim gibi oldu. Cıvataları kullanarak fanı yerden 5 cm. kadar yükselttim, cıvataların fana girdiği noktaları da çift taraflı somun kullanarak sağlamlaştırdım. Bu şekilde hava akımı kayda değer biçimde arttı. Silverstone'un Air Penetrator teknolojisi tam da olması gerektiği gibi çalışıyor; güçlü bir hava akımının Reserator'ün tepesine kadar ulaştığını hissedebiliyorsunuz. Buna rağmen hava akımı sanki bir tünelden geçiyormuş gibi hareket ediyor, yani fan çapının dışında kesinlikle hava akımı yok ve akım tam olarak Reserator'ün de bulunduğu merkeze odaklanmış durumda.

 

Sistemi bu haliyle yarım saat kadar Unigine Heaven testine soktum. Sıcaklıklarda, sistemin fansız haline göre 5 derece kadar bir iyileşme var; yükte 55 dereceyi gördüm. Ama daha da önemlisi, sıcaklığın belli bir noktaya kadar yükselip o noktada sabit kalması ve bunu yaparken fanın sadece 800 devir/dakika dönmesi. Fanın çalışıp çalışmadığını anlamıyorsunuz bile. GPU'da hızaşırtma olduğunu ve oda sıcaklığının 24 derece olduğunu belirteyim.

 

0mgE0Z.jpg

 

Gelelim resimlere...

 

rZpONa.jpg

 

YrpgRE.jpg

 

A5N1vq.jpg

 

vnVjlr.jpg

 

5MXDvD.jpg

 

Bundan sonra aklımda bir iyileştirme yöntemi daha var. Şöyle ki, Reserator'ün tabanındaki pompa, radyatöre sıcak su girişi kısmına çok yakın olduğu için, sisteme geri dönen sıcak suyu gerisin geriye bloğa pompaladığına dair yorumlar okudum. Eğer radyatörün alt kısmını sökebilirsem (ki sistemi ilk aldığım zaman denemiş ve başaramamıştım), buradaki sıcak su giriş kısmına bir parça hortum ilave edip sıcak su girişini biraz daha yükseğe taşımayı düşünüyorum. Aşağıdaki resimlerde Reserator'ün pompasını, sıcak su girişini ve bu girişi benim yapmak istediğim şekilde hortumla uzatan birinin elde ettiği sonucu görebilirsiniz. Sıcak su girişinde halihazırda bir sıkmatik rakor olduğu için, buraya kısa bir hortum eklemek kolay olacak gibi görünüyor. Tek yapmam gereken, radyatörün alt kısmını sökebilmek.

 

a2pz7d.jpg

 

yL107a.jpg

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
1 1

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok