Monitorleri takip ediyoruz...
4 4

Bu konuda 2.044 mesaj var

çok da beklentim yok quantum-dot'dan tabii ki, asıl 35" ultra-wide olayı beni cezbeden, madem ultra-wide alacağız en iyisini alalım diye bekledik resmen seneler geçti duyurulduğundan beri.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 1/2/2019 at 15:03, TiesTorN said:

24'e alışınca keşke 27 alsaymışım dersin :) benim monitörle aramdaki mesafem de 60cm civarı (bendeki monitör 27"), yer darlığım yok istesem 1mt uzağa da koyabilirim ama gözler ekran büyüklüğüne alıştığı için yakına koyuyorum daha hoşuma gidiyor. 32 olsa 32'yi de aynı mesafeye koyarım.

 

Kararımı kıldım , 1-2 sene daha idare edeceğim  75Hz 'lik Freesync monitörümün 24" boyutlusunu alıp geçeceğim , çok bütçe ayırmak istemedim üzerine 1000TL falan vermem gerekiyor şu anki cihaza , aynı modelin 24" için ise 200TL civarı ile kotarıyorum ve 3 yıl garantili sıfır cihazım oluyor inşallah :) .  75Hz den çok memnunum ben 60Hz 'den sonra epey fark ediyor görüntü akıyor . Dün de rx470 'i  , rx580 le değiştim  hazırım :=) 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

benim düşünceme göre, ucuz ekran kartı ile bir süre idare edilebilir ama monitörü almışken en iyisini almak lazım. 5 sene ve üstünde kullanılabilecek bir donanım sonuçta.

 

Ties'e katılıyorum o yüzden, 27" monitör bana şuan büyük gelmiyor, anca yeterli geliyor diyebilirim, kardeşime 24" aldık, onu da paraya kıyıp 27 alsaydık diyoruz şimdi.

 

TV alacakken de demişti ties zaten, ben 60" yeter diyordum, onun lafın dinleyip 65" aldım. ilk başta tabi efsane geliyor ama sonra alışıyorsun.

 

şimdi yeni evde salon daha da büyük olacağı için 78" ya da 85" alacağım bu sefer :lol:

TiesTorN and Psikobat beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Vsync kapatinca goruntu hazir oldugunda ekrana cizilmeye basliyor, ekranin alt kismi bir onceki kareyi gosterirken ust kismi bu yeni kareyi gostermeye basladigi icin ekranda tearing, yani goruntu icinde kopukluk (yirtilma) oluyor. Vsync aciksa sistem goruntuyu ekrana vermek icin refresh zamanini bekliyor ki tearing olmasin; bu sebeple sizin mouse'u hareket ettirmenizle bu hareketin goruntuye yansimasi arasinda 1-3 kare gecikme olabiliyor. Ote yandan bu gecikme sadece yuksek kare hizindayken oluyor, yani milisaniye olarak bakinca aslinda dusuk bir miktar; 60fps'de bir kare gecikme ile 120fps'de bir kare gecikme arasinda iki kat fark var. "Yemisim tearing'i ben goruntuyu hemen istiyorum ekranda cunku olimpiyatlara kosuyorum" diyenler kapali tutuyor, "ya keyif icin oyun oynuyoruz burada, ekran kartina o kadar para verdim diye ceza olarak goruntunun cart curt yirtilmasini mi seyredecegim" diyenler vsync'i acik tutuyor. Gsync arada secim yapmak zorunda kalmamanizi saglayan gelismis bir alternatif.

 

60hz monitorunuz varsa, oyun 30-90 arasinda geziyorsa, 90'a ciktiginda olan tearing gozu rahatsiz ettigi icin vsync acmak isteyeceksiniz. 60-90fps arasi performansta ekrana 60fps/hz senkronize goruntu gelecek. 30-60fps arasi performansta ekrana 30fps/60hz goruntu gelecek (yeni kare hazir olmadigi icin bir onceki kare tekrar edilecek. Bu durumda g-sync faydali olacaktir. 60fps'yi tutturamadiginizda 30'a dusup ayni goruntuyu iki kez tekrar etmek yerine kart kac basiyorsa onu ekrana verir. Ayni sekilde 60-90 arasinda dolastiginizda ekrana basabildiginiz kadar goruntu verir. Degisken tazeleme hizini ekranin bastigi kare hizina gore anlik ayarliyor. Gsync'in bu 30-90fps arasi calisan oyunlarda oldukca faydali, ki aslinda en genel durum da bu oyunlar.

 

120hz ekraniniz oldugunu dusunelim. Ayni sekilde 120'yi tutturamadiginizda anlik olarak 60'a dusmek (bir onceki kareyi tekrar etmek) yerine ekrana kart kac basiyorsa onu veriyor. Tabi ben bu durumda v-sync'i kapatir gecerim demek mantikli. Zaten 120'yi cok gecmediginiz icin tearing olmayacaktir, olsa bile 120hz ustunde gozun algilamasi zor. Alternatif olarak vsync acik tutulabilir, boylece anlik olarak 60fps'e dususler olur ama bu 60'tan 30'a dusmek kadar rahatsiz edici olmadigi icin cok da onemli olmaz. Yani gsync burada da ise yariyor ama kare sayisi arttikca marjinal fayda azalmis oluyor.

 

"144hz ekran aldim, pahali ekran karti aldim, 144 fps civari basiyorum, vsync'i kapiyorum, gsync olmasa da olur" demek makul aslinda. Ama ayni monitorde 60fps civari calisan bir oyun actiginizda gsync yine faydali olacaktir. Yani duzgun calistigi surece ekran karti ne basiyorsa ekrana o geldigi icin sizin sisteminizin saglayabildigi maksimum akicilik sabit olarak ekrana gelmis oluyor. Kullanici dostu bir ozellik, vsync gibi gecikme de yaratmiyor, haliyle ilgi cekici. 

 

60hz monitorunuz varsa, oyun performansi da 30-60hz arasinda degisiyorsa vsync'i kapatmak en iyisi. Yoksa pratikte genelde 30fps goreceksiniz. Ama gsync ile kart ne basiyorsa onu goreceksiniz, arada 60hz'in ustune cikildiginda goruntude yirtilma olmayacak. Yani "gsync ekran aldim, oyun 30-60fps ama gozume 120hz gibi oldu" gibi bir durum yok ama "hem yirtilma olmasin, hem gecikme olmasin, sistemim ne basiyorsa ekranda o akiciligi goreyim" seklinde faydali bir teknoloji.

 

Bir de adaptive vsync var, oyun/ekran karti performansi ekranin tazeleme hizindan yuksek oldugu icin ekranda tearing olacaginda aktif oluyor, dusuk fps bastiginda kapali, nispeten akilli bir teknoloji.

 

Bunlar kagit uzerindeki tanimlar tabi. Pratikte her oyunda bunlarin duzgun islememesi ve adami sinir etmesi olasi. "La o kadar para verip gsync 165hz monitor aldim, en cok oynadigim oyun internal olarak 60fps'de sinirli cikti, hic bir ayarla degistiremiyorum, .ikeyim boyle isi" demek mumkun.


TN monitorlerin tek dezavantaji goruntuleme acilari degil, renk ve kontrastta da genel olarak gerideler. IPS'ler renkte daha iyi, VA'lar derin siyah seviyeleri sunabildigi icin kontrastta daha iyi. Ama TN monitorler de bir pikselin renginin degisme hizinda daha iyiler, IPS'lerde ornegin 4ms'de bu gerceklesirken TN'lerde 1ms'de olabiliyor; VA'lar IPS'ten de kotu oldugu icin monitor ayarlarindan overdrive acmadan ciddi motion blur algilanmasi garanti. Overdrive abartilirsa inverse ghosting dedikleri bir probleme yol acabiliyor. Bu yil 0.6ms'lik yeni TN modeller geliyor, renk konusunda da daha iyi olmalari beklenebilir. "Goruntuleme acisi kontrasti bozuyorsa sen de onune otur, alla alla" denilebilir ama monitor buyuk oldugunda ya ust kismi, ya alt kisminda, ya da kenarlarda o renk/kontrast kaymasini farkedebiliyorsunuz. "Ben monitoru internette coluk cocugun agzina mermi sikmak icin kullaniyorum" diye dusunen kullaniciyi cok etkilemeyebilir ama "onumde dijital dunyaya pencerem bu" diye monitor secen insanlarin tercihi degil.

 

Quantum-dot ve full array local dimming goruntu kalitesinde ciddi fark yaratiyor. Ben TN monitordeki goruntuden memnunum diyen adamin pek umursamamasi normal tabi de duzgun goruntu kalitesi isteyen, ozellikle monitoru cok amacli kullananlar icin tercih sebebi olacaktir. Ustteki haberde gecen LG 175 Hz g-sync 38″ 3840×1600 Ultrawide monitorde kullanilan Nano IPS de ayni sekilde.

 

OLED'ler benim gorebildigim kadariyla en iyi goruntu kalitesini veriyorlar ama burn in gibi bir sorunlari var. Ote yandan bunun gerceklesme ihtimalinin azaltilmasi mumkun olabilir. LG'nin yeni duyurdugu 4K 120hz input kabul eden HDMI 2.1 OLED'ler gibi urunlerde yeni gomulu islemciler de duyuruluyor. Yani OLED'lerin panel uretim teknolojisinde cok bir degisiklik olmadan kullanim seklinde gelisme olmasi mumkun olabilir.

 

ULMB gibi blur reduction mod'lari farkli kareler arasinda ekranin backlight'inin kapatilmasina dayaniyor. VR'da OLED ekranlarda blur'u engellemek icin kullanilan low persistence modu da benzer sekilde ekrani kareler arasinda kapatarak calisiyor. Sonucta algilanan parlaklikta dusus oluyor ve eger bu acilip kapanma islemi yeterince hizli gerceklesmiyorsa hassas gozleri rahatsiz edebiliyor. Fakat parlakligi yuksek ekranlarda, yuksek hizda gerceklestiginde netlik algisina katkisi var.

 

Bu OLED'lerin burn in problemi ayni goruntu saatlerce sabit kaldiginda ortaya cikiyor. Son donemde OLED'leri oyunculara yonelik ust seviye urunlerde kullanmaya niyetlenen firmalarda bir artis var. Belki bu tarz bir low persistence yaklasimi ile hazirlanacak bir oyun monitorunde OLED'lerin burn in probleminin de bir miktar onune gecilmesi mumkun olabilir. Ekranlarda gomulu gelen islemciler goruntunun hangi kisimlarinin statik, hangi kisimlarinin degisken oldugunu analiz ederek ona gore islem yapabilir hale geldiler. Sadece bu alanlara yonelik ek islemler uygulayarak burn-in ihtimalini daha da dusurebilirler.

 

Bir de MicroLED var. LED'lerdeki ekran arka aydinlatmasi MicroLED’lerde yok, o acidan OLED'lere benziyor ama malzemesi organik degil, burn-in ihtimali yok. Bir tane ornegi var piyasada, gelecegin ekran teknolojisi alternatifleri arasinda. Teoride OLED'e iyi bir rakip.

epi tarafından düzenlendi
overdrive artifacts linki eklendi
rammstein beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
  • Bu monitorde nvidia'nin dedigi gibi Radeon'la da bu blinking oluyorsa helal, iyi monitorle kotuyu gsync uyumlu sertifikasindan ayirmak mumkun olacak demektir.
  • Bu monitorde Radeon'la bu blinking olmuyorsa yuh, nvidia hem .icmis, hem de ustune tuy dikiyor demektir.

Monitorun modelini taniyabilen var mi?

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Sanırım GSYNC desteği freesync aralığı ile alakalı bir durum. Atıyorum monitör 144hz destekliyor ama freesync aralığı 40-90 ise gsync düzgün çalışmıyor. Belki 90'a kadar düzgün çalışıyor da 90'dan sonra sapıtıyor falan.

Tabi bu özelliklerin hepsine sahip olup yine de o "12 monitör" arasına girmemiş monitörler de var, misal Alienware'in 240hz Freesync monitörü gibi. Bu monitör test edildi de başarısız mı oldu, yada başka nedenlerle mi bu listeye giremedi bilemiyoruz.

 

Şu sürücüler dağıtılsın her şey belli olur.

 

İki saçmalayan monitör de LG gibi görünüyor

Whooosh tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

LG degil de nispeten dandik marka cikar diye bekliyordum. 2:33-2:40 arasinda dedikleri kadariyla nvidia "ayni monitoru Radeon kartina baglayin, ayni blinking (goz kirpma, acilip kapanma) olacaktir" diyor. Oyle bir durum olsa simdiye kadar duyulmaz miydi diye killaniyorum.

 

Turlu monitor ureticisinden urun cekebilecek baglantilari olan sitelere bu konudan cok guzel driver testi yazisi cikar. High speed camera ile goruntu analizleri vs...

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu Gsync sertifikasyon meselesi veya uyumu dedikodusu ile ilgili bir yerde yazmış mıydı acaba, bu IPS Freesync monitörlerdeki aralık genişliği konusunu daha önceden bir yerlerden hatırlıyor gibiyim.

 

Bendeki MG279Q böyle, 35-90Hz aralığı var, ancak buna yazılım müdahalesi ile bu aralık 57-144Hz olarak da ayarlanabiliyor mesela, Freesync’de böyle şeyler de yapmak mümkün bu arada çok basit olarak.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
11 dakika önce, epi said:

 

Adamin cozunurlugu ve renk gamutu ekranin gerisinde kalmis.

 

4K 120hz VRR OLED nihayet. 32-40 inch’i lazim.

satılık arabam var. satıp bunu alırım direkt. net. 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
On 10.01.2019 at 10:05, TiesTorN said:

55" ne amk tv yapmış adamlar, pc monitörü falan değil o...

 

 

böyle bir düzenek olunca neden olmasın :) hoş bence de 55" çok. 32" ideal. hatta 32" çıkarsa efsane olur. 

 

 

jackjoker tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

32" yada 35"  4:2 yada 16:19 bir model olursa harika olur.  benim monitörü cidden satma planı yapar çıkınca beklemeden alırım dicemde diyemiyorum çünkü bu OLED monitör için bizden 10-15k  arasına para isterler konuda orada kapanır.:zuh:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
6 saat önce, epi said:

 

Adamin cozunurlugu ve renk gamutu ekranin gerisinde kalmis.

 

4K 120hz VRR OLED nihayet. 32-40 inch’i lazim.

 

Bunun benim 55' LG C7'den fazla bir farkı olmasa gerek :) 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Kısa bir süredir Samsung LU32H750UMMXUF 31.5" kullanıyorum. Güzel bir indirim yakalamıştım affetmedim.

 

OLED'i bilmiyorum ancak QLED bile renk ve görüntü kalitesinde çok farkettirdi. Eski monitörüm IPS panelli 27" DELL'di ki onun görüntü kalitesinden de çok memnundum. QLED bir adım daha ileri taşımış oldu.

 

OLED'de kalitenin daha da iyi olacağını tahmin ediyorum . 4K için en az 32" olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni nesil teknolojiler çok cezbedici ama fiyat farkı da orantılı olarak artıyor tabii. 

ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu OLEDlerdeki burn olayını çözdüler mi peki? Oyun oynarkan "görev çubuğu" aşağıdan sürekli selam vermesin bize. Benim OLED telefonda oldu. Kesin kalıcı çözüm gelmeden bir daha herhangi bir OLED cihaz almayı düşünmüyorum.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
10 dakika önce, Kibitzer said:

Bu OLEDlerdeki burn olayını çözdüler mi peki? Oyun oynarkan "görev çubuğu" aşağıdan sürekli selam vermesin bize. Benim OLED telefonda oldu. Kesin kalıcı çözüm gelmeden bir daha herhangi bir OLED cihaz almayı düşünmüyorum.

 

MMO culara gore degil oled.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

OLED’de burn-in problemi panelin dogasi geregi yasaniyor ama paneli suren kontrolcunun daha akilli davranmasi ile ihtimal azaltilabilir. OLED’leri oyun monitorlerinde ve laptoplarda kullanmayi planlayan firmalarda artis oldukca bu konuda arastirma/gelistirmenin olumlu sonuc verme ihtimali mevcut ama cok umutlu olmamak lazim.

 

Simdilik QLED, yayginlasinca microLED OLED’e en iyi cevaplar ve burn-in endisesi olmadan kullanilabilecek en iyi ekranlar (renk ve kontrast acisindan). OLED’ler response time acisindan da cok iyi ama sanirim microLED’ler daha iyi olabiliyorlar. Malzemesi OLED’ler gibi organic degil, burn-in problemi yok. Gelecegin ekran teknolojisi diye soz ediliyor, kendi gozlerimle gorme sansim olmadi. Pixel density (Fill Factor) acisindan nasil oldugunu merak ediyorum, OLED’le yanyana sonucu etkileyebilecek bir kriter. Sanirim microLED'lerde bu oran dusuk.

epi tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
4 4

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok