CPU savaşları
4 4

Bu konuda 1.386 mesaj var

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

35 minutes ago, SEP said:

Intel yine bi garip:

https://www.techpowerup.com/332233/intel-reportedly-considering-resurrection-of-arrow-lake-refresh-processor-family

Rakip bu kadar berbat haldeyken AMD'nin hala kumda oynamaya çalışması ayrı bi konu...

Yapacagi cok bisey yok. AI disinda piyasanin geri kalani ski tutmak uzere. AI tarafinda saglam cpu satiyorlar ama marji yuksek gpu satisi yapamiyor. Ekosistem cuda tamamen, amd yazilim tarafini o seviyeye cikaracak personel, para ve zamana sahip degil. Marji dusuk tutmasi da ise yaramaz, hyper cloudcular kendi donanimini tasarlayip urettiriyor, yuksek performans icin de nvidia aliyor.

Iclerinden biri intel'in fablarini alirsa gor senligi.

AMD iyi bile dayandi. Hisse de 100x p/e hala. Nvidia bile 50x falandir hesap edin. Bu pazarda ederi 3e1.  

Sonuc olarak nvidia'nin kaybettigi yuksek marjinli pazar amd'ye gelmiyor. Intel toparladikca da islemci marjinleri dusecek. Ekonomi ayvayi yedikce de geri kalan pazar durulacak. Kotu bisey olmaz ama bir mucize de cikmaz. 

Yatirim tavsiyesi degildir. Evin yolunu zor buluyom ona gore. 

kaptanpedal tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj tarihi: (düzenlendi)

Strix Halo'nun gpu performansına dair ilk 3dmark skoru gelmiş:

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-ai-max-395-strix-halo-with-radeon-8060s-graphics-tested-in-3dmark-outperforms-rx-7600m-xt

10000 puanı aşmış. 4060 Laptop modelinin biraz altı, 3070 Laptop modelinin biraz üstü. Nvidia bir abukluk yapmazsa 5050 modelinin de bu seviyede veya azıcık altında olması beklenir. 

mamad tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bu üründe beni en çok rahatsız edecek şey AMD nin açık kaynak desteğini bir süre sonra piç edecek olması. ROCm öyle oldu bunda da olacak. Taş gibi kazan polaris kartlar kargı oldu Vegaları bile piç ettiler ROCm de. 

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

strix halo bir nimet. umarım ekmeğe gösterilen nimet statüsü strix haloya da gösterilir. iyi olan her şey KANKA TAYMVAYVIR AÇSANA adamları tarafından kusmuk aromasına bulanmaz. Hem NPU hem grafik hem de GTX 1660 diye biliyorum az iş değil.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Strix Halo incelemeleri gelmiş:

https://youtu.be/v7HUud7IvAo

Oyun tarafında gerçekten iyi. Hatta en düşük karede oldukça başarılı görünüyor. Benzer tdpde 4070 ile 4060 modelleri arasında bir performans göstermiş. Yüksek tdpli 4060 modeliyle de ayrıca bakmak gerek (ama tdp yükselse de 40 serisi laptop modellerinin fazla performans artışı sunmadıklarını da unutmayalım). Bellek miktarının ayarlanabilir olması da güzel. Sabit bellek miktarına sahip harici gpulara göre büyük avantaj. Kullanılacak uygulamaya göre belleğin nasıl kullanılacağını belirlemek bence çok güzel bir özellik. Ayrıca uzun ömürlü kullanım da sağlayabilir.

Ancak pil süresi konusunda dünyaları değiştiren bir tarafı yok gibi. Cpu tarafı da oldukça güçlü. Ama hem güç hem pil süresi dendiği zaman Apple hala lider. Ama ağır yük altında sunduğu kullanım süresi iyiymiş. Amd güzel bir ürün sunmuş. Bir sonraki laptop için tercihim olabilir. Özellikle güç tüketimi kısıtlandıkça verimlilik artıyor gibi. 20-25w ile bile oldukça iyi:

AMD-STRIX-HALO-1.jpg

30-40w civarı ise verimliliğin üst noktası gibi:

AMD-STRIX-HALO-9.jpg

Kullanılan LPDDR bellekle gpu performansını nasıl halledebildiklerini merak ediyordum. Çözüm basit: Infinity Cache!

AMD-STRIX-HALO-8.jpg

32 mb infinity cache oldukça verimli kullanılmış anladığım kadarıyla.

AMD-STRIX-HALO-7.jpg

40 CU mevcut ve 2,9 ghz hızlarına kadar çıkıyor. Bu da masaüstünde RX 6750 XT civarı veya biraz üzerinde bir yere denk gelmeli.

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-ai-max-300-strix-halo-reviews-are-here

Amd cidden yılların birikimini güzel kullanmış.

wazzap, Orçun and JardeL beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
2 saat önce, mamad said:

Strix Halo incelemeleri gelmiş:

https://youtu.be/v7HUud7IvAo

Oyun tarafında gerçekten iyi. Hatta en düşük karede oldukça başarılı görünüyor. Benzer tdpde 4070 ile 4060 modelleri arasında bir performans göstermiş. Yüksek tdpli 4060 modeliyle de ayrıca bakmak gerek (ama tdp yükselse de 40 serisi laptop modellerinin fazla performans artışı sunmadıklarını da unutmayalım). Bellek miktarının ayarlanabilir olması da güzel. Sabit bellek miktarına sahip harici gpulara göre büyük avantaj. Kullanılacak uygulamaya göre belleğin nasıl kullanılacağını belirlemek bence çok güzel bir özellik. Ayrıca uzun ömürlü kullanım da sağlayabilir.

Ancak pil süresi konusunda dünyaları değiştiren bir tarafı yok gibi. Cpu tarafı da oldukça güçlü. Ama hem güç hem pil süresi dendiği zaman Apple hala lider. Ama ağır yük altında sunduğu kullanım süresi iyiymiş. Amd güzel bir ürün sunmuş. Bir sonraki laptop için tercihim olabilir. Özellikle güç tüketimi kısıtlandıkça verimlilik artıyor gibi. 20-25w ile bile oldukça iyi:

AMD-STRIX-HALO-1.jpg

30-40w civarı ise verimliliğin üst noktası gibi:

AMD-STRIX-HALO-9.jpg

Kullanılan LPDDR bellekle gpu performansını nasıl halledebildiklerini merak ediyordum. Çözüm basit: Infinity Cache!

AMD-STRIX-HALO-8.jpg

32 mb infinity cache oldukça verimli kullanılmış anladığım kadarıyla.

AMD-STRIX-HALO-7.jpg

40 CU mevcut ve 2,9 ghz hızlarına kadar çıkıyor. Bu da masaüstünde RX 6750 XT civarı veya biraz üzerinde bir yere denk gelmeli.

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-ai-max-300-strix-halo-reviews-are-here

Amd cidden yılların birikimini güzel kullanmış.

https://www.notebookcheck.net/Asus-ROG-Flow-Z13-GZ302EA-Convertible-Review-AMD-s-Strix-Halo-GPU-is-neck-and-neck-with-the-RTX-4070-Laptop.963266.0.html

Notebookcheck de asus flow z13 2025 modelini incelemiş. Baya başarılır birşey bu işlemci hem de gpu birimi herşeyi tek çipte çözmüşler sonunda. Yani notebooklarda vs artık olması gereken yapı böyle bence, çünkü öbür türlü yok işlemci ayrı çip yok gpu ayrı çip ona özel soğutmalar altta pil güdük gibi kalıyor falan süper saçmalıktı. Bunu bence amd iyice yürütürse pazarda lider bile olabilir. Yıllarca notebook tarafında intel nvidia'a kaldık onda da nvidia'nın kıytırık bellek dayatmalarına intelinse ha bire ısınmasına vs iyi katlandık. Hala daha bakın 4070 üstü bir gpulu notebook aranıyorsa ekranlar 17 18 inçlere çıkıyor yetmiyor ağırlık 3 kilo oluyor o da yetmiyor 350 330 watt gibi böyle kolum kadar adaptörler veriliyor falan yani süper gereksiz bunlar. Adaptörle birlikte 5 kilo yapıyor al bakalım gez ondan sonra o notebook oluyor masaüstü kasası gibi gülle gibi bir yerden bire taşınması ölüm yetmez cayır cayır hayvan gibi ısınır falan çekilecek çile değil ama işte çare de yoktu. Bakalım amd bu apu işini yaparsa ki yapması da lazım ya bu herifler ps4 ps4 ps5 pro işte xbox series s x e çip vermiyor mu ? e o çipte de hem cpu hem gpu yok mu var ? e niye bu yoktu yıllardır notebooklarda vs ? saçmalıktı bakalım yeni sistemde umarım bu intel nvidia tekelliği biraz kırılır artık. Testlere bakıyorum oyunlarda falan hiçte kötü değil. Öyle eski apu ezikliği performans sorunları yok yani cayır cayır oyunları oynatmış.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, Orçun said:

https://www.notebookcheck.net/Asus-ROG-Flow-Z13-GZ302EA-Convertible-Review-AMD-s-Strix-Halo-GPU-is-neck-and-neck-with-the-RTX-4070-Laptop.963266.0.html

Notebookcheck de asus flow z13 2025 modelini incelemiş. Baya başarılır birşey bu işlemci hem de gpu birimi herşeyi tek çipte çözmüşler sonunda. Yani notebooklarda vs artık olması gereken yapı böyle bence, çünkü öbür türlü yok işlemci ayrı çip yok gpu ayrı çip ona özel soğutmalar altta pil güdük gibi kalıyor falan süper saçmalıktı. Bunu bence amd iyice yürütürse pazarda lider bile olabilir. Yıllarca notebook tarafında intel nvidia'a kaldık onda da nvidia'nın kıytırık bellek dayatmalarına intelinse ha bire ısınmasına vs iyi katlandık. Hala daha bakın 4070 üstü bir gpulu notebook aranıyorsa ekranlar 17 18 inçlere çıkıyor yetmiyor ağırlık 3 kilo oluyor o da yetmiyor 350 330 watt gibi böyle kolum kadar adaptörler veriliyor falan yani süper gereksiz bunlar. Adaptörle birlikte 5 kilo yapıyor al bakalım gez ondan sonra o notebook oluyor masaüstü kasası gibi gülle gibi bir yerden bire taşınması ölüm yetmez cayır cayır hayvan gibi ısınır falan çekilecek çile değil ama işte çare de yoktu. Bakalım amd bu apu işini yaparsa ki yapması da lazım ya bu herifler ps4 ps4 ps5 pro işte xbox series s x e çip vermiyor mu ? e o çipte de hem cpu hem gpu yok mu var ? e niye bu yoktu yıllardır notebooklarda vs ? saçmalıktı bakalım yeni sistemde umarım bu intel nvidia tekelliği biraz kırılır artık. Testlere bakıyorum oyunlarda falan hiçte kötü değil. Öyle eski apu ezikliği performans sorunları yok yani cayır cayır oyunları oynatmış.

Evet çoktan yapılmış olmasın gerekiyordu. Amd Zen 2'lerle birlikte notebooklara 8 çekirdeği getirdiğinde bir sonraki adım bu olur diyordum ama adımın gelmesi yaklaşık 6 yıl sürdü.:mrgreen:Halbuki Carizo gibi apularla fena da gitmiyordu. Ama güçlendirememişti o tarafı. Benim şuanki notebook 5800h + 3060, ama intel'e özellikle bakmadım. Çünkü pil tüketimi konusunda Amd bariz avantajlıydı. Derdim de taşınabilirliği yüksek, ekranı/kasası düzgün, oyun da oynatabilen ama pilde de uzun süre çalışacak bir sistemdi. Aldığım da öyle bir notebook oldu (Legion Slim 7). İşte gpu tarafında ise Nvidia kadar iyi değildi. Şimdi ikisini birleştirip belli bir seviyeye getirmiş. Bunu biraz daha geliştirip yayabilirse notebook tarafında tekel haline gelen Nvidia'yı yakalayabilir. Tabi gpu tarafını yazılım ve özellikler konusunda geliştirmeli.

Laptop üreticileri de sonradan saçmalamazlarsa bu apu ile incecik, hafif ve uzun süre kullanılabilen güzel tasarımlar sunarlar. Olması gereken standart geç de olsa oturmaya başlar.

Orçun beğendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
3 dakika önce, mamad said:

Evet çoktan yapılmış olmasın gerekiyordu. Amd Zen 2'lerle birlikte notebooklara 8 çekirdeği getirdiğinde bir sonraki adım bu olur diyordum ama adımın gelmesi yaklaşık 6 yıl sürdü.:mrgreen:Halbuki Carizo gibi apularla fena da gitmiyordu. Ama güçlendirememişti o tarafı. Benim şuanki notebook 5800h + 3060, ama intel'e özellikle bakmadım. Çünkü pil tüketimi konusunda Amd bariz avantajlıydı. Derdim de taşınabilirliği yüksek, ekranı/kasası düzgün, oyun da oynatabilen ama pilde de uzun süre çalışacak bir sistemdi. Aldığım da öyle bir notebook oldu (Legion Slim 7). İşte gpu tarafında ise Nvidia kadar iyi değildi. Şimdi ikisini birleştirip belli bir seviyeye getirmiş. Bunu biraz daha geliştirip yayabilirse notebook tarafında tekel haline gelen Nvidia'yı yakalayabilir. Tabi gpu tarafını yazılım ve özellikler konusunda geliştirmeli.

Laptop üreticileri de sonradan saçmalamazlarsa bu apu ile incecik, hafif ve uzun süre kullanılabilen güzel tasarımlar sunarlar. Olması gereken standart geç de olsa oturmaya başlar.

Bence amd'in biraz bu konuda iyileşmesinin sebebi taşınabilir el konsolları o konuda fena değildi. Z1 extreme işlemcisi mesela işlem gücü olarak notebooktaki 12700h'dan falan da iyiydi. Gpu gücü olarakta nvidia 1650 civarı birşeydi fsr falan afmf kurtarıyordu ama baktılar ki bu iş iyi yürüyor oradan da bir yürütelim diye bu işe abandılar gibi geliyor. İntel tarafı da var o konuda aslında ama tabi çok daha kısıtlı takılıyorlar. İntel birde masaüstü gpu işine de girdi pazar biraz daha rekabetçi hale geliyor. Nvidia zatne kral koltuğunda oturuyor rtx 5000 de gördük yani biraz cilalayıp yaw dlss ile 5070'i 4090 dengi yaptık yaw diye satacaklar. :D Rakip olmayınca işte böyle takılıyorlar. İntel de o konuda yazılım yönü zayıf, bu yeni çıkan arc gpuların hali ortada. Yazılımları kötü nvidia'nın daha iyi falan. Ama yani intel en azından bir deniyor uğraşıyor da bakalım. Amd yıllardır uyuz eşek tutumu tabi can sıkıyor. Bunlar atiyi alınca dedik tamam ya artık iyi gpu göreceğiz her halde ama amd atiyi aldı alalı grafik tarafını bitirdiler. Keşke ati kendi yolunda gideydi diye düşünüyorum da onda da her halde batarlardı. :D

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bi suredir teknolojik urun krizimi anakart + ram "arastirarak" doyuruyorum... :zuh: Islemci 9800x3D olacak diye kafamda kurdugum icin digerlerine bakmiyorum (fiyatlar asiri yuksek anakart ve CPU icin o da ayri)... Neyse, aslinda ucuzundan bir anakart da yeterli ama illa bokunu cikaracagimiz icin arastirdim bayagi... Asrock modelleri one cikiyor, ozellikle X870E Nova cok talep goren, aranilan bir anakart... Yurtdisinda bile stok sikintisi var... Gecen Vatan'da stokta vardi, her gece %10'luk indirime girmesini bekledim ama girmedi yoksa yapistiriyordum... Bugun tesaduf bakinirken denk geldi, Asrock ve ozellikle NOVA anakartlar 9800X3D islemci ile buyuk sorun cikariyormus... Reddit'te dunya kadar mesaj var anakartin 00 ariza kodu verip sistemin acilmadigina dair... 9800X3D ve Asrock anakart almayi dusunen varsa bilgisi olsun... 

Bu arada 9950X3D ve 9900X3D islemcilerin de 12 Mart'ta piyasaya cikacagi iddia edilmis... Bunlar cikinca belki 9800X3D fiyati iner diyecegim ama 7800X3D fiyatina bakinca hic umitli degilim...

JardeL tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ciktiktan kisa bir sure sonra sistemi yeni bir 9800x3D ile guncelledim.

Eski sistemde 8 yillik AM4 asrock anakart ve uzerinde 5800x vardi. Ekran kartim rtx3080 12 GB modeli. 3k bir monitorde oyun oynuyorum. Bu bilgisayarda yaptigim hemen hemen tek sey bu.

Oyun deneyimimde gozle gorulur bir fark olmadi. Ama bu islemciyi en az 5 sene kullanmayi planladigim icin rahatsiz etmiyor. Daha iyi bir ekran kartiyla fark yaratabilir ilerde.

Negatif tarafinda, bazi oyunlarda stutter yasamaya basladim, BF 2042 de hissediyorum, baska bir oyunda gozume batmadi henuz. Ama ayni problemi daha kotu yasayanlar var, google'dan arayip gorebilirsiniz. Neyse bu da cozulur bir sekilde diyerek onu da kafaya cok takmiyorum simdi. Ote yandan ekran kartimla da 2.5 senedir sorun yasiyorum. Dogru duzgun test edilmeden piyasaya suruluyor pc parcalari artik.

Ozetle, sisteminizden memnunsaniz cok acele etmeyin bence.

Bu mesajı paylaş

Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!

Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap

Hemen giriş yap
4 4

• Bu sayfadaki üyeler   0 üye

Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok