Airport Time Capsule (Alındı) - İnceleme İlk Mesajda

pentaman
Son yazan: pentaman in İnternet / Network,
Uzunca bir süredir Ttnet'in fiber hizmetiyle verdiği Tilgin HG 2331 router'ı kullanıyorum. Kelimenin tam anlamıyla rezalet bir ürün, evin girişinde elektrik panosuna hem Superonline hem de Ttnet'in fiber kabloları geliyor, burada önde modem, arkasında router olmak üzere bir kurulum yaptı Ttnet, elektrik panosundan da bütün odalara ethernet kablosu çekilmiş durumda. Normalde salonda Apple TV, arka odada iMac ethernet kablosuyla Tilgin Router'a bağlı, bu ikisinde sıkıntı yaşamıyorum. Ancak kablosuz özelliği berbat, elektrik panosunun arkasında salon var, duvarlar çift kat alçıpan ve salonda bile doğru dürüst çekmiyor, sık sık kopmalar yaşıyorum. Telefonla wi-fi kullanamıyoruz evde. Yine arka odada wifi yazıcı var, ethernet portu da var yazıcının ancak arka odada bir tane ethernet çıkışı olduğu için bunu bilgisayarda kullanıyorum. Yazıcıya büyük bir fotoğraf gönderdiğimde wi-fi üzerinden ulaşması bazen birkaç dakikayı buluyor bazen bastırmıyor. Yine yazıcıyı USB üzerinden bağlamak istesem iMac problem yaşatıyor açılış ve kapanışta. Bir de MBAir kullanıyorum powerpoint kullanırken, bu da wi-fi kullanıyor ve arka odada kullanmak imkansız haliyle.   5 sene kadar önce aldığım 1 TB WD MyBook firewire 800 harici disk çok uzun bir süredir sıkıntı çıkarıyor, HDD'de sıkıntı yok ancak üzerindeki arabirim kendisini resetliyor vs. sıkıntı yaşatıyor sürekli, yedekleme için kullandığımdan önemli, bunu başka birşeyle değiştirmem gerekiyor. Bugün Tilgin router üzerindeki usb girişine elimdeki Transcend HDD'yi taktım, tanıdı, çalıştırdı ancak bunu görmek imkansız, Türk Telekom kısıtlama koymuş ve nette HDD'yi görebilen olmamış henüz. Kısa yoldan bir NAS çözümü de böylece gitmiş oldu. Problemim iki basamaktan oluşuyor haliyle, birincisi arka odada MBAir kullanamamak, yazıcıyı ağ üzerinde ethernet portundan yazdıramamak, ikincisi de yedekleme için direkt iMac'e sürekli bağlanması gerekmeyen bir HDD bulmak.    Bugün NAS sistemlerini kurcaladım, 2 TB ortalama bir NAS cihazı 500-600 TL civarına geliyor, ancak bu Tilgin/Telekom işbirliğinin süper ürünü maalesef gigabit ethernet desteklemiyor. Haliyle böyle bir cihazı direkt router üzerine taksam bile bir video dosyasını akşam yedekleyerek bilgisayarı kapatana kadar uzun bir süre geçecek, bir de bu videoları geri çağırırken video işleme yazılımı da bekleyecek vs. Evde normalde alt katta repeater olarak kullandığım Airties router var, 4 ethernet portu var, bu da 100 Mb/s destekli, NAS diskini bunun arkasına taksam, yazıcıyı da buna bağlasam/wi-fi ile kullansam soruna geçici bir çözüm buluyorum ancak bu da 500-600 TL arasında tutuyor. Bir de en ucuz çözüm bu ama yine Western Digital ürünü, HDD'lerini beğensem de arabirim için kullandıkları malzemeler maalesef tutarsızlıklar yaratıyor bir süre sonra.    Bugün bütün gün bu tür bir yapılandırmayı kurcaladım durdum ancak Airport Time Capsule 2 TB dışında direkt bir çözüm sunan bir ürüne rastlamadım. Üzerinde 3 tane Gbit ethernet çıkışı var, odadaki ethernet çıkışına bağlasam diğer router'la 100 Mb/s haberleşse bile kendi kapalı ağında Gbit haberleşme sağlayabilecek bana. Yazıcı ve iMac'i buna bağlamak mümkün, HDD zaten içinde. 2. bir HDD bağlamak istesem üzerindeki USB çıkışına bağlamak mümkün (gerçi 2.0, ancak yavaş da olsa mümkün). İçindeki HDD'yi 6 TB HDD ile değiştirenler de var, sıkıntı çıkarmamış. Yine Tilgin'in wi-fi özelliğini kapatıp bunu tüm ev içerisinde denemeyi düşünüyorum wi-fi için de. Ürün en son Haziran 2013'te güncellenmiş, normalde güncellenmesi gereken bir ürün ancak konuyla ilgili mac siteleri bile içinde tutarsız yorumlar yapmış. USB 3.0-C güncellemesi gibi birşeyler olası bu sene.   Ne yapsam bilemedim, normalden daha pahalıya geldiği kesin, ancak çok net çözümler sunuyor, bu fiyata değer mi ? Alacak olsam hazirana kadar beklesem mi olası bir güncelleme için ? Çok kararsız kaldım, ancak bu ara WD MyBook arızaları, üstüne yazıcıdan verim alamıyor olmak, diğer bilgisayarı kullanamamak derken çok sıkıntılar yaşıyorum. Bir önceki Tilgin modemde bu tarz sorunlar yaşamamıştım, her nedense bu Türk Telekom eziyet etmek istiyor diye düşünmeye başladım.   Bilmeyenler için ürünün linki :   http://www.apple.com/tr/shop/product/ME177/airport-time-capsule-2tb?fnode=4c   --------------------------------------   21 Mart 2016 itibarı ile Airport Time Capsule bir güncelleme almayınca ben de 2 TB olan ürünü aldım sonunda. Ürün çok sade ve daha önce çok incelemesi yapılmış bir ürün, ben biraz daha çok pratikte neler oluyor onu anlatmak istedim.   Ürün oldukça sade bir kutuda geliyor, üzerindeki jelatini açıp paketi üstünden çekerek açıyoruz.     İçinden çıkan time capsule etrafı çizilmesin diye beyaz bir yapışkanı bulunan jelatinle kaplanmış, hatta siyah bir jelatinle de alttan kaplanmış, bütün giriş çıkışların üzerleri de kapalı tutulmuş bu sayede.     Ürünün içinden çok küçük bir kurulum kitapçığı çıkıyor, burada ilk birkaç sayfayı okumanız yeterli, çok basit bilgiler mevcut. Ürünün güç kablosunu takmadan önce ethernet bağlantılarını yapıyoruz. Bu arada evde sadece iMac'e giren ethernet kablosu düzgünmüş onu anladım, 2 tane daha kablo var, birinin ucu kırık, diğeri ise bilgisayara bağlanmayacak boyutta kötü. Ucu kırık olanı Airport ve bilgisayar arasına, duvardan gelen evin girişindeki modem/router'a bağlı olanı da Airport'a takıyoruz (en alttaki WAN girişi).     Güç kablosunu takınca önce turuncu ışık yanıp sönüyor, turuncu ışığın sürekli yanması Time Capsule'ün başlatılması, yanıp sönmesi ise henüz ağ olmadığının göstergesi. Fotoğrafta yeşil ışık yanıyor, çünkü ben aynı anda 3 adımda ağı kurmuş bulundum Turuncu ışık yanıp sönerken iMac üzerinde Airport İzlencesi (Airport Utility) açılıyor.     Burada üstte gördüğünüz dünya internet girişinizi, altındaki Time Capsule olarak gördüğünüz de bizim Airport Time Capsule'ü temsil ediyor, Airport izlencesi ilk açıldığında Ağ isminizi ve parolanızı belirlemenizi, ardından da Time Capsule'ünüze bir isim belirlemenizi istiyor, normalde birden fazla Time Capsule kullanacaksanız farklı odalara farklı isimler verebilirsiniz, ancak ben bir taneyle yaşayacağım için başındaki Airport adını kaldırdım sadece.   Time Capsule ve OS X arasındaki en güzel uygulama olan Time Machine yedeklemesi için Sistem Tercihleri'nden Time Machine uygulamasını açıyoruz ve aşağıdaki ekran geliyor karşımıza.     Time Capsule üzerinde Data klasörü olarak görünen bu alanı diskimiz olarak tercih ediyoruz. Bunun ardından şifreleme isteyip istemediğimizi soruyor, ben şifrelemeyi açtım ve şifremi belirledim. Ardından Time Machine yedeklemesi başladı.     Yaklaşık yarım saat-45 dakika civarında 70 GB civarındaki SSD üzerinde bulunan bilgiyi yedekledi. Bu süre bana fazlasıyla yeterli, zaten ilk yedekleme sonrasında bu kadar uzun sürmeyecek. En çok dikkatimi çeken şey Time Capsule üzerindeki 2 TB WD Green diskin sessizliği. Normalde daha önce WD MyBook Studio Edition içerisinde yer alan WD Caviar Green inanılmaz derecede fazla ses çıkarıyordu. Time Machine yedeklemesi başlayana kadar HDD çalışmadı, çalıştığı ilk an çalışma sesini kulağımı dayayarak zor duyabildim. Çok çok iyi birşey, çünkü iMac ve MBAir üzerinde sadece SSD olduğu için mekanik HDD sesi duymak çok can sıkıcı olabiliyor.   Airport İzlencesi (Utility) iPhone için de mevcut ve AppStore'dan indirip kurabiliyorsunuz. 2,4 gHz ve 5 gHz olarak her iki bandı ayrı ayrı gösteriyor. Yine ethernet girişi dahil olmak üzere Time Capsule ile ilgili bilgi veriyor. Pratik olarak Airport Time Capsule neler yaptı peki ? diyecek olursak :   1 ) Şu anda arka odada iPhone kullanırken daha önce CHW ana sayfasından forum alt sayfalarına geçerken olan takılma tamamen geçmiş durumda, bu bazen 15-20 sn'yi buluyordu.   2 ) Gigabit ethernetle yedekleme güzel   3 ) Ev içerisinde bağlı olduğumuz ana router'ın wi-fi özelliğini kapattım, artık gerek kalmadı. TTnet'in lanet olası Tilgin Router'ı aynı oda içinde bile çoğu zaman bağlanmıyordu.   4 ) Yedekleme derdini artık iMac ve Time Capsule kendi kendine çözsünler, uğratırmayacaklar beni bundan sonra dosya kaybetme korkusuna son verdim.   5 ) Airport uygulaması açıkken çoğu zaman internet bağlantısının gidip geldiğini görüyorum, TTnet stabil bir fiber bağlantısı sağlayamıyor, bu daha önce de böyleydi zaten, ancak modem gözünün önünde olmayınca insan çok umursamıyor. TTnet sözleşme bittiği gün Superonline'a geçmeyi planlıyorum.   Problemler :   1 ) Henüz çözemediğim wi-fi üzerinden dosya aktarımı sağlayan Airdrop sorununu çözmeye çalışacağım bu akşam, iMac ethernet üzerinden bağlıyken MBAir'den dosya transferi yapamadım bir türlü, wi-fi açsam bile Airport'u göremiyorum, ethernet bağlantısını kesmem gerekiyor.   Şimdilik aklıma gelenler bunlar, güzel oldu böyle, ne zamandır bu kadar rahatlamamıştım, hem wi-fi sorunu hem de yedekleme sorunu geçti gitti.      
  • 21 yanıt