Grafik Kartı - Ses Kartı - İşlemci Koleksiyonum (Vintage Computers Club)
7 7

Bu konuda 290 mesaj var

Bunlar da ana yemek...

 

Diamond Monster 3D 4 MB PCI (3Dfx Voodoo)

 

3Dfx ailemiz gitgide genişliyor. Voodoo yongasetli ilk kartlardan epey kovalamıştık; nasibimizde Diamond Monster varmış :) Kart, yine koleksiyonumuzda bulunan Matrox Millennium ile harika bir ikili oluyordu. Bir dönem bu eküri, en iyi 2D kalitesiyle birlikte en yüksek 3D performansını elde etmenizi sağlıyordu...

 

ldqvZE.jpg

 

V09vBq.jpg

 

ALD5X7.jpg

 

7qaMWm.jpg

 

9Qa2WQ.jpg

 

376YW4.jpg

 

A-Trend Helios 3D 6 MB PCI (3Dfx Voodoo Rush)

 

3Dfx'in Banshee'den önceki tek kartta 2D/3D çözüm denemesi. 2D yongası olarak Alliance AT25 yongasını kullanan Voodoo Rush, ne yazık ki hem 2D kalitesi, hem de 3D performansı olarak Matrox & Voodoo gibi ikili çözümlerin çok gerisinde kalmıştı. Bu yüzden pek rağbet görmeyen Rush kartlar, bu duruma paralel olarak oldukça zor bulunuyorlar.

 

BraDpQ.jpg

 

R0rodn.jpg

 

nRQL1B.jpg

 

z3jr6O.jpg

 

BraDJV.jpg

 

V09vZP.jpg

 

376YXr.jpg

 

nRQMVR.jpg

Najaz tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel kartlar, zaman geçtikçe mantıklı sayılabilecek fiyatlara bulmak daha da zorlaşacak. Bu arada voodoo rush 6mb, 4mb olan da vardı diye hatırlıyorum ama sizdeki 6mb olan model.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@@sgi Kart üzerinde toplam 6 MB bellek var evet, ama 4 MB 3D, 2 MB da 2D yongası için ayrılmış. O yüzden 4 MB diye yazdım :)

 

Düzeltme: Sanırım ben yanlış anlamışım. 6 MB framebuffer 2D/3D ortak kullanılıyormuş. Düzeltiyorum...

Najaz tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bende Rush'ın 8mb'lık ve TV kartı eklentili olan asustek'in (yanlış hatırlamıyorsam) modelini elimden geçirdim, O zamanlar asustek kutusundan çıkarıp borsacı bir muhteremin işyerindeki sistemine takmıştık. VGA çipi olarak CirrusLogic vardı yine yanlış hatırlamıyorsam. 2-3 kart dışında görmedim o kartları, 3DFx aynı iş görmek için 1-2 sene sonra Banshee çipini duyurmuştu.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Referandumdu, şuydu buydu derken buraları ihmal ettik :) Her neyse, kaldığımız yerden devam edelim. (Biraz geç de olsa) Söz verdiğimiz gibi...

 

Ensoniq AudioPCI PCI

 

Creative'in gazabına uğrayan, firmanın satın alıp yok ettiği firmalardan biri Ensoniq. Commodore 64'e ses veren SID yongasını tasarlayan mühendislerin kurduğu firmanın AudioPCI ses kartı, bildiğim kadarıyla ülkemizde satılan ilk PCI ses kartı idi.

 

m3gOY2.jpg

 

P028Xv.jpg

 

Np8aMN.jpg

 

gqvd7L.jpg

 

Diamond Monster Sound MX300 PCI

 

İşte bir başka Creative kurbanı daha :) Koleksiyonumuzda bulunan 3Dfx Voodoo yongalı Diamond Monster 3D kartının yanına ismiyle-cismiyle pek yakışan Monster Sound MX300, Aureal'in Vortex 2 ses yongasını kullanıyordu ve o dönemde sunduğu 3 boyutlu pozisyonel ses işleme yeteneği, rakiplerinin fersah fersah ilerisindeydi. Elimizdeki kartın giriş-çıkışlarının altın kaplama olması da gözden kaçmasın...

 

m3gVq1.jpg

 

AL8oAL.jpg

 

EgW7VZ.jpg

 

vbA0Ez.jpg

Najaz tarafından düzenlendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

ASUS AGP-V3000 4 MB AGP 2X (NVIDIA Riva 128)

 

NVIDIA ailemiz giderek genişliyor.. Aileye en son katılan üyemiz, aslında aile fertlerinin en kıdemlisi. Hayatımıza Pentium 2'lerin, LX yongasetinin, AGP'nin girdiği dönemde 3D sahnesine adım atan ve 3Dfx Voodoo'ya epey dişli bir rakip olan, NVIDIA'nın Riva 128 2D/3D yongasını taşıyan bu grafik kartı, PC World'de Niso Levitas'ın yaptığı incelemede benchmark skorlarını alt üst etmişti :) O zamanlarda sahip olamadığımız kart, yaklaşık 20 sene sonra panomuzda...

 

AL8o_O7.jpg


d_Pl6_ML.jpg


m3g_VRV.jpg


ZZjrn_A.jpg

 

 

 

 

Najaz tarafından düzenlendi
wazzap, Mr.Smith and ZvAnA beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Uzuuun bir ara verdikten sonra, çoook özel bir grafik kartı ve onun yancılarıyla yeniden yayında olacağız. Birkaç gün sabredin, inanın beklediğinize değecek... :)

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Nerede kalmıştık?

 

MSI G3 Ti200 Pro-TD128 128 MB AGP 4X (NVIDIA GeForce 3 Ti200)

 

1999 yılının Ağustos ayında 3D dünyasına bomba gibi düşen GeForce 256 yongası, hayatımıza Transform&Lightning (Dönüştürme&Işıklandırma) terimini sokmuştu. NV10 kod ismine sahip bu yonga ve yongaya ismini veren GeForce markası o kadar başarılı oldu ki, NVIDIA bir yıl kadar kısa bir sürede, GeForce 256'nın daha gelişmiş kardeşleriyle (GeForce 2 GTS, GeForce 2 Ultra vb.) diğer tüm rakiplerini dize getirdi.

 

Bundan yaklaşık 2 yıl sonra, 2001 yılının Mart ayında, NVIDIA yine boş durmadığını gösterdi ve NV20 kod adlı GeForce 3 yongasını piyasaya sürdü. GeForce 3'ün en önemli özelliği, T&L desteğini bir adım öteye taşıyarak bizleri programlanabilir Vertex ve Pixel Shader'lar ile tanıştırmasıydı. Bu sayede oyun yapımcıları, uygulamak istedikleri efektler için kendi programlarını yazıp GeForce 3 yongası üzerinde yüksek performanslı olarak çalıştırabilecekti. Bununla birlikte GeForce 3, NVIDIA'nın DirectX 8 uyumlu ilk grafik yongasıydı.

 

O dönemlerde grafik kartlarındaki yeni ürün döngüsü neredeyse 6 aya kadar inmişti. Öyle ki Ekim 2001'de NVIDIA, GeForce 3 ailesini güncelledi ve iki yeni model tanıttı: GeForce 3 Ti200 ve Ti500. İşte bugün elimizde olan GF3 Ti200 model grafik kartı, orijinal GeForce 3'ün saat hızları düşürülmüş halinden başka bir şey değil. GeForce 3'te GPU 200 MHz ve bellekler 230 MHz'de çalışırken, GeForce3 Ti200 kartlarda bu hızlar sırasıyla 175 MHz/200 MHz'e düşürülmüştü. Bu sayede NVIDIA daha uygun fiyatlarla GeForce 3'lerin daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyordu. Zira GeForce 3 Ti kartların piyasaya çıkışı, ATI'nin DirectX 8 uyumlu Radeon 8500 kartının çıkış tarihine denk gelir; belli ki NVIDIA, ATI'nin karşısına daha dişli bir rakip koymak ihtiyacı hissetmişti.

 

3DMark 2001 benchmark uygulamasının, sadece DirectX 8 uyumlu kartlarda çalışan "Nature" testini de anmadan geçmeyelim. O dönemde bir GeForce 3 sahibi olmak ve bu testi çalıştırabilmek bir ayrıcalık sayılıyordu :)

 

 

Sözü fazla uzatmadan, sizleri MSI'ın GeForce 3 Ti200 çözümü olan kartıyla başbaşa bırakalım...

 

 

image.jpg


image.jpg


image.jpg


image.jpg


image.jpg


image.jpg

 

 

 

 

 

 

Koleksiyonumuzdaki GeForce ailesinin üyeleri birarada...

 

 

image.jpg


image.jpg


image.jpg

 

 

Najaz tarafından düzenlendi
Whooosh, Mr.Smith and pentaman beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bir süredir kart bulamıyorum, bulduklarım bende olanın mavisi kahverengisi türünden modeller oluyor almıyorum mecburen pas geçiyorum, birde yer sıkıntısı var kartların sayısı 40'ı geçti.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
11 saat önce, Mr.Smith said:

Hangi akşama:icon_dance:

 

Bu akşama, söz :D

 

Biliyorum çok ihmal ettim konuyu. 3-4 yeni kart geldi elime, fotoğraflar vs. hazır akşama koyayım.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş
1 saat önce, Najaz said:

 

Bu akşama, söz :D

 

Biliyorum çok ihmal ettim konuyu. 3-4 yeni kart geldi elime, fotoğraflar vs. hazır akşama koyayım.

Nerede hizmet nerede bu devlet :))

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Bugün 2, yarın 2 kart.. Arkası yarın tadında yapayım da heyecan olsun :)

 

S3 Virge/GX2 4 MB AGP 1X

 

S3'ün AGP veriyolunu kullanan ilk grafik kartı olan Virge/GX2, aynı zamanda koleksiyonumuzun üzerinde TV çıkışı barındıran ilk S3 yongalı kartı.

 

kXGM2A.jpg

 

3pvg2M.jpg

 

lb34BJ.jpg

 

GyPG1Z.jpg

 

Zoltrix Nightingale PRO6 PCI

 

Bir dönemin uygun fiyatlı 5.1 ses çözümü olan CMedia CMI8738 yongalı bu ses kartı, yanında gelen bir ek kart ile S/PDIF optik giriş-çıkış özellikleri de sunuyordu. Kartın analog giriş-çıkışları ise altın kaplama. Bahsi geçen ek kart ne yazık ki elimizde yok :(

 

8NPXb1.jpg

 

4G198q.jpg

 

MaoRg9.jpg

 

LOZGgV.jpg

Whooosh, Hamso, Mr.Smith and 2 others beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

4 yeni kart ile yeniden karşınızdayız :) Kartlardan ikisi grafik kartı, ikisi de ses kartı. Önce grafik kartlarıyla başlayalım dilerseniz...

 

SPEA Mirage Video TV 2 MB PCI (S3 Trio64V+)

 

ELSA gibi bir Alman grafik kartı üreticisi olan SPEA, 1985 yılında kurulmış ve 1995 yılında Diamond Multimedia tarafından satın alınmış; bundan sonra ürünlerini birkaç yıl daha SPEA markasıyla piyasaya sunmaya devam etmiş (kartın arka kısmında Diamond logosunu taşıyan etiketi görebilirsiniz). Tuner modülünün hemen sağında, bir dönem bir hayli popüler olan ve hemen hepimizin bilgisayar kasasına girmiş TV kartlarının demirbaş yongası BrookTree Bt8x8'lerin ilk örneklerinden biri var. BrookTree demişken, Fred Çakmaktaş ikonlu MoreTV uygulamasını ve Cine5 şifresi çözdüğümüz günleri de anmadan geçmeyelim :D

 

Elimizdeki kart, üzerinde TV Tuner da barındıran ve bu yüzden koleksiyonumuz için özel olan bir kart; zira koleksiyonumuzun ilk ve tek dahili TV Tuner taşıyan kartı :) Kartla ilgili internet üzerinde çok fazla bilgi yok. Yalnız yaptığımız araştırmalar neticesinde, SPEA'nın kurucusu Ulrich Seng'in yükseliş ve batış hikayesine ulaştık; makalenin Almanca-İngilizce çevirisine şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

1GJG8b.jpg

 

ROnOmo.jpg

 

rJOJWz.jpg

 

jQyQEg.jpg

 

7y66Em.jpg

 

yz00Ay.jpg

 

UMC UM85C408AF 256 KB ISA

 

ISA kart ailemiz genişliyor. Koleksiyona eklenen son ISA kartımız, 256 KB bellekli ve UM85C408AF yongalı, UMC marka bir kart. Bu kartı DHW'nin eski müdavimlerinden Sinan (Hungi) hediye etti, kendisine bir kez daha teşekkürler :)

 

Kartın üzerindeki çift BIOS yongası dikkatlerden kaçmamıştır. Muhtemelen BIOS verisini tek bir yongaya sığdıramadıkları için böyle bir çözüme gitmişler.

 POllB5.jpg

 

ByLL4p.jpg

 

qJGGPd.jpg

 

ROnno7.jpg

 

9DmmoN.jpg

Hamso, rammstein and Mr.Smith beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Ekran kartı + tv tuner hiç hatırlamıyorum, değişik bir kombinasyon olmuş, ikisi bir arada kartlar o dönemde çakışan kesmeler vs. düşünemiyorum problemleri.

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

TV tunerli ekran kartı hatırlıyorum da spea ve umc markalarını hiç duymamistim. Kartlar güzelmiş. Spea aile boyu maşallah.:zuh:

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@pentaman ATI'nin All-In-Wonder serisi vardı, üzerinde TV tuner taşıyan modellerdi. Türkiye'de satıldığını hatırlıyorum, ama ne ben kullandım, ne de yakın çevremde kullanan oldu. Sadece dergilerde falan reklamlarını gördüğümüzle kaldık.

 

Şu aşağıdaki mesela, AIW Radeon 9700 PRO

 

aiw9700pro.jpg

 

@Mr.Smith SPEA o dönemin kartlarıyla kıyasladığımızda gerçekten de büyük bir kart. Internetteki bilgi kırıntılarına göre tıpkı ELSA gibi çok sağlam sürücü desteği veriyormuş kartlarına; bu yüzden de çok iyi satış rakamları yakalamışlar.

Najaz tarafından düzenlendi
pentaman, rammstein and Mr.Smith beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

@Najaz Hocam hep unutuyordum bugun gene kolileri karıştırırken gördüm, elimde msi 5900xt var ama soğutucusu yok ve arızalı.Görsel açıdan sıkıntısız işinize yararsa gönderiyim ?

3/5 gün içerisinde kargolayabilirim.

temsili resim;

MSIFX5900XT_full.jpg

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Uzun bir aradan sonra, geniş kapsamlı bir güncellemeyle karşınızdayız :)

 

Geçen zaman zarfında epey bir kart ve işlemci biriktirdiğimiz için, bu güncellemeyi 3'e bölmeye karar verdik. İlk etapta ses kartlarını yayınlıyoruz. 2. gün grafik kartları, 3. gün de işlemciler huzurlarınızda olacak...

 

Lafı fazla uzatmadan sadede gelelim :D

 

Sound Blaster 16 ISA (CT1740)
 
Sound Blaster 16 kartların ilk örneklerinden bir ses kartı da geçti elimize. Bu kart üzerindeki DSP yongası 4.05 versiyon; yani o meşhur "hanging note bug" hatası giderilmiş olan sürüm. Kart üzerinde Yamaha OPL3 FM sentezleyici bulunuyor; bu yonga döneminin en üst düzey FM sentezleyici çözümüydü.
 
 
W7my14.jpg
 
lOm8vQ.jpg
 
765pML.jpg
 
dOmakp.jpg
 
 
 
Edison ESS AudioDrive Gold-16 ISA (ES1868F)
 
Ucuz ses kartı çözümleriyle karşımıza çıkan Edison firmasının bir başka Gold-16 modeli; bu kart üzerinde ES1868F DSP yongasını görüyoruz. Temel ses giriş-çıkışlarını barındıran, bundan başka da bir özelliği olmayan sıradan bir ses kartı :) 
 
NZJO8P.jpg
 
W7RGR2.jpg
 
lORbRb.jpg
 
OPTi 82C929A (MAD16 Pro) ISA
 
Bir başka ISA ses kartı, OPTi'nin Sound Blaster uyumlu ses çözümü olan ve MAD16 PRO ismiyle de anılan 82C929A modeli. Bu kart üzerinde de Yamaha'nın OPL3 klonu bir FM sentezleyici mevcut. Kart üzerinde, şimdilerde anakartlarda tümleşik ses yongalarını gördüğümüz Analog Devices firmasının bir yongasını görmek de hoş bir sürpriz oldu doğrusu :)
 
kORXN9.jpg
 
JQBOPW.jpg
 
VrR3ky.jpg
 
W7RGNP.jpg
 
 
Ses kartlarımızın arasına eklenecek, Sound Blaster ailesinden 2 kartımız daha var ama onların fotoğrafları yetişmedi :) En kısa zamanda listeye onların da adını yazacağız. Yarın grafik kartlarından devam etmek üzere, bizi izlemeye devam edin...
Najaz tarafından düzenlendi
wazzap beğendi

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Najaz Hocam, çok güzel bir müze oluyor gerçekten. =) Bu kartlar için mekan tutulup sergilenmesi lazım o derece. =)

 

Ben Voodoo 2 12MB arıyorum ama bulamıyorum hiçbir yerde, önerebileceğiniz bir yer var mı? Sizdekini satar mısınız? =)))

 

 

Bu mesajı paylaş


Bu mesajın linki
Sosyal ağlarda paylaş

Yorum yazmak için üye olun veya giriş yapın

Yorum yazmak için üye olmanız lazım

Üye ol

Üye olun ve sitemizin tüm avantajlarından yararlanın!


Yeni bir hesap oluştur

Giriş yap

Zaten üyemiz misin? O halde giriş yap


Hemen giriş yap
7 7

  • Bu sayfadaki üyeler   0 üye

    Şu an bu sayfayı görüntüleyen bir üye yok