Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content on 30-08-2024 in all areas

  1. 4 likes
    Badge'lerim şekil, önümden çekil Dertler birken iki oldu bu arada... Aşağıda göreceğiniz Escort kasada Pentium 120 işlemci, 430VX yongasetli anakart ve 16 MB EDO-RAM var. Anakart çalışıyor ama RTC modülü içindeki pil ölü olduğu için POST ilerlemiyor, sadece BIOS'a girip ayarları kaydedemediğim bir kısırdöngü içindeyim RTC modülünü modlayıp harici pil yuvası ile CR2032 pil takmam gerekiyor; haftasonunu da bu işle geçireceğiz belli oldu...
  2. 3 likes
    Pentium 133, 16mb ram, 1.2 hdd, 4x mitsumi cd-rom, mitsumi floppy ve mitsumi klavye, fare, ekran kartı 4mb S3 Virge idi, ses kartı ise ESS çipli, SB16 emülasyonu yapabilen bir karttı, anakart da vx çipli bir gigabyte idi, windows 95 ile geldi, haftasına çökerttim, aldığım yere rica minnet ücretsiz kurdurttum ama bir dahakine ücretli olur dendi. Başka bir bilgisayarcıdan CD'ye çektirttim, sistem disketi hazırlamayı dergiden (PC World sanırım) öğrendim ve sistem disketine autoexec.bat ve config.sys ile cd-rom sürücü driver'ını tanıttım. Sonrasında kura kura işi iyice pişirmiştim artık. 98SE, 95'in yanında çok stabildi öyle diyeyim. Ben PC'ye direkt kara kutu'dan (atari 2600) ve NES klonlarından geçtim, malesef c64 ve a500 aldıramamıştım ne kadar dil döksem de. NES klonları harçlıktan biriktirilip alınırdı, bozulunca yenisi için para biriktirmeye başlanırdı.
  3. 3 likes
    Abi bu yazdıklarını birebir tecrübe ettim son 1 hafta içinde Her iki kasa da inanılmaz tozlu ve kirli olduğu için, duşa sokup köpüklü yıkama yapmak zorunda kaldım ve o bahsettiğin metal kısımlar yüzünden ellerim yara-bere içinde kaldı. Baya bir hasarla atlattık süreci yani. Şu ekranı gördükten sonra kasanın mekanik güç anahtarından sistemi kapatmanın keyfi... Paha biçilemez
  4. 2 likes
    Benim ilk PC’de AMD 386 DX 40 vardı, 486 daha yeni yeniydi, 486 SX 25 almak istememiştim onun yerine 386 DX 40 almıştım ki SX 25’te de floating point unit yoktu. O dönemde 486 öncesi işlemcilerin içinde floating point ünitesi yoktu, ayrıca satın almak gerekiyordu. İşlemci anakart üzerine çakılıydı, işlemci slotu falan yoktu. Önce low insertion force soket çıktı diye hatırlıyorum arkasından zero insertion force soket gelmişti. Benim Celeron 300A anakartım LX diye hatırlıyorum o zaman bunlar 100MHz BCLK desteklemiyordu, BX gerekiyordu diye aklımda kalmış, BX 100MHz destekliyordu. İlk doğru dürüst anakartım Gigabyte HX’ti. AMD K5-100 vardı üzerinde de. Bu işlemcinin de kod adı Kryptonite idi. AMD Süpermen’e karşı gibi herhalde. AMD taa Thunderbird çıkana kadar düzgün bir seri koyamamıştı ortaya. Intel Pentium ile tamamen kopyanın önüne geçmeden de benim 486 DX4-100 işlemci de AMD idi yine. Pentium ile beraber mimari farklılaştı, AMD K5 ile devam etti. Cyrix vardı bir de, 486 zamanından sonra kayboldu gitti bu, sanırım birileri aldı ya da iflas mı etti hatırlamıyorum şimdi. Yine NexGen diye bir işlemci daha vardı Pentium zamanı ancak AMD ve Intel kaldı sadece. AMD FX serisi de unutulmaz, hiç almadım ben o seriden bir işlemci.
  5. 2 likes
    Bu kasa ile o zaman biraz eskilere gitmeye devam edelim, 90’larda kasa rengi buydu, bir de biraz daha beyaza yakın olanlar vardı, başka renk kasalar yavaş yavaş ATX ile birlikte çıkmaya başlamıştı ki o da işte siyah vardı, bazen yine beyaz-gri klasik kasa rengi ile bir iki başka renk kombinasyonları oluyordu. Siyah renkli floppy disk yine o dönem çıkmıştı. Bu AT kasalar ile montaj yapmamış olanlar bilmez bunlarda yuvarlatılmış kenar falan yoktu, dikkatli olunmaz ise jilet gibi keserdi el, parmak, çok yaralanmışımdır montajda bu yüzden. Bunların AT güç kaynaklarında yine voltaj seçimi için anahtar olurdu, bazısı yanlışlıkla 110V ayarında çıkardı kutudan dikkat etmeden takarsan bitti gitti orada PSU. Yine anakart montajı için kimi yerlere vida atılmayan, atılamayan kasalar vardı, anakartı yükseltmek için plastik pabuç kullanmak gerekiyordu, ATX ile gelen Windows kapatınca PC de kapansın yoktu bunlarda, baya baya kasadan da ayrıca güç anahtarına basıp gücü kapatmak gerekiyordu. Zaten bunların olduğu zamanlar Windows 3.0, 3.1 falan vardı, oyun için zaten Windows ile işin olmazdı, MS-DOS veya IBM PC-DOS vardı, bunlar birkaç 1.44MB floppy yer tutardı, harddiske yüklenir PC direkt MS-DOS ile başlar Windows falan sonra yüklenirdi. Windows ile oyun çok sonra ne zaman Direct X, Windows 95, Nvidia falan çıktı geldi ondan sonra. Tabii 3DFX unutulmaz, ben desteği varsa kesinlikle GLIDE üzerinden çalıştırırdım oyunu çünkü Direct X iyi değildi o zaman. Trident VGA kartlar vardı, her PC’de de bundan vardı neredeyse, PC açılırken Turkey Font falan yazardı VGA bios. Profesyonel işler için falan o dönemlerde S3 vardı, VESA Local Bus ile 2D Windows hızlandırma işleri başlamıştı, o dönemde Cirrus Logic, S3 falan çıktı. Bir dönem S3 pahalıydı, Matrox’ta falan kullanılırdı, sonra Trident durumuna düştü her PC’de ya S3 Trio64 ya da Trio64V+ olurdu. V+ olanda MPEG hızlandırması vardı hatırladığım, o dönemin CPU’ları böyle MPEG falan çözecek kapasitede değildi diye hatırlıyorum. Sonra 3D dönemine geçildiğinde S3 maalesef ayak uyduramadı yine baya ucuz S3 Virge çıktı, bu ancak S3’ün kendi standardına uyuyordu tutmadı, sonra S3 Savage 3D yaptı ama o da olmadı. O dönemden Diamond, Hercules falan hepsi gitti, başka firmalar satın aldı vb.
  6. 2 likes
    Kasadaki floppy Alps marka imiş Tolga abi. Bir tane de Samsuk var yedekte duruyor
  7. 1 like
    Pentium 3 500Mhz ile girmiştim PC işine, slot işlemciydi. S3 Trio 3D 2X ekran kartı vardı. Pek bi işe yaramazdı gerçi ama Amiga'dan sonra oyunlar bambaşka gelmişti. Windows 98 SE kuruluydu makineye, her yerini kurcalar hiç bilmediğim şeyler yapıp sürekli format atmak zorunda kalırdım. DOS'u da öyle öğrenmiştim.
  8. 1 like
    Pentium 2 300mhz Benim ki de intel 740 idi sanırım . Galiba asusdu. Creative awe64 isa ses kartı. Win98 yeni çıkmıştı. Hdd 4200 4600 rpm gibi berbat bir seagate idi. Ram hatırlamıyorum. Cdrom da creative infra idi. Kumandası hala bende. Aldıktan bir sene sonra creative - cambridge soundworks fps 2000 almıştım(fps2500'e param yetmemişti).
  9. 1 like
    Prime iyiymiş bu hafta, teşekkürler.
  10. 1 like
    Haberiniz olsun. Amazon Prime Gaming'te ücretsiz oyunlar: -Lego The Lord of the Rings -Shadow of Mordor - Game of the Year Edition -Borderlands 2 -Industria Epic Games'te bu hafta ücretsiz oyunlar: -Fallout Classic Collection -Wild Card Football Epic 5 Eylül'de Football Manager 2024 ve Sniper Ghost Warrior Contracts'ı ücretsiz verecek.
  11. 1 like
    3440x1440 Full Cinematic / Upscaling %65 / FG On / RT OFF Öncesi 3440x1440 Full Cinematic / Upscaling %65 / FG On / RT OFF Windows Güncelleştirmesi sonrası