Roket üretmenin 2 yolu var, birincisi yüzbinlerce parçayı tek tek labaratuarda o parçanın gerçek kullanım sırasında yaşayabileceği etkenleri simule ederek test etmek, bütün parçalar bütün vidalar bütün paneller bu testleri tamamladıktan sonra uçuş testleri yapmak. Nasa ESA falan bu modelle çalışıyor.
İkinci yol ise eldeki birmiş bitmemiş bütün parçaları farklı versiyonları ile birlikte bir rokete takıp, yanlarına binlerce sensör, kamera, veri kaydedici bağlayıp fırlatıp ne olacağını görmek.
İkinci yöntem çok pahalı ama ilerleme çok hızlı. Space X'de böyle çalışıyor.
Nasa ise her sene senatörlere şirinlik yaparak para koparmaya çalıştığı için öyle onlarca fırlatma yapabilecek yada her biri milyonlar değerinde parçaları yeniden üretecek bütçeleri yok. Diğer tarafta SpaceX için 100 milyon $ çerez parası. Adamlar motorları rokete bağlayıp fırlatıyor, öyle atmosfere girip çıktığında, kapatıp tekrar açtığında ne yapıyor nasıl tepki veriyor canlı canlı test ediyorlar. Bazen motorlar geri çalışmıyor ve roket çakılıyor fakat adamlar gerekli veriyi toplamış oluyorlar. Space X bu yöntem ile Nasa'nın 50 yılda katettiği aşamayı sadece 5 yılda tamamlıyor. Space X roketinin test sırasında düşmesi patlaması çatlaması bir başarısızlık değil, geliştirme sürecinin bir parçası.
Elon Musk'ın mottosu bu sanırım. "Bi yapalım da, bir şey çıkarsa düzeltiriz" Adam twitter'da bile böyle yapıyor, bir şeyi değiştiriyor, tutarsa devam, tutmazsa geri çekiyor. Kervan yolda düzülür.
Tesla'da da benzer bir şey var. Tesla otomobiller üretim sırasında güncelleniyor. Fabrikadan ilk çıkan Model S ile bugün çıkan Model S aynı araba değil, fabrika da aynı fabrika değil. Araçlar parça bazında sürekli güncelleniyor. Hafta hafta ay ay bile parçalar değişiyor. Yani bir parça geliştirdiklerinde yeni sezon yeni model facelift falan beklemiyorlar. Yeni parçayı o an üretim hattındaki ilk araca takıp yolluyorlar. Parçanın kendisi değişmiyorsa bile o parçayı üretme teknikleri değişiyor. Sonra gelen feedback'lere göre hayati bir risk varsa geri çağırıyorlar, değil ise bazen öyle bırakıyorlar yada araç servise girdiğinde değiştiriyorlar. Yani Tesla'nın geri çağırması falan çok sıradışı bir şey değil.