yetkili servisler kazıklama peşinde tabii ki... bana yakın avrupa yakasında 4 yerden fiyat aldım sadece 1 tanesi insaflı diyebileceğim bir fiyat verdi.
o arada 20 sene LG'de çalışmış bir teknisyen buldum. Çok da hoş muhabbet biri.
"Paneldedir arıza, 2 buçuk senelik televizyonun kartı bozulmaz kolay kolay, panel senin görmediğin, bilmediğin bir darbe almıştır" dedi. Yok tabii ki öyle bir durum... Salona ben olmadan ne kedi girebilir ne çocuk
Servis kumandası ile geldi, onla "hasarlı" olduğunu düşündüğü panele "override" yaparak açıp bana da gösterecekti hasarı hesapta. Adam da haklı çünkü işindeki tecrübesine göre büyük oranda panelde hasar çıkıyormuş. Bu yeni serilerin güç kartının ya da anakartının yanması hiç olası değilmiş...
abi dedim ben neden olduğunu biliyorum, power supply kartı değiştirelim bak çalışacak dedim. Yok dedi 2 buçuk senelik aletin güç kartı yanmaz dedi... gitti 12500 liraya yeni anakart sipariş etti. dedim boşuna uğraşıyorsun, iade edeceğiz onu. taktık anakartı benim televizyona açmıyor tabii ki.
çok iyi bir adam, arkadaş olduk bu süreçte, benim de teknik bilgimi falan fark etti birlikte geçirdiğimiz zaman içinde, birbirimize karşı bir saygı oluştu.
adamın iş yerindeki ofiste de aynı benim C1 77" OLED var. O kadar inanmıyor ki power supply olduğuna sorunun, sipariş etmiyor kartı. Gittik ofisindeki TV'yi indirdik. Onun güç kartını söktük. Getirdik evde benim TV'ye taktık. Televizyon açıldı
Bugün hemen güç kartını almış, sıfır kartı taktık, şükür sorunsuz açıldı televizyon.
En ucuz yetkili servis 12 bin, nakitte 11 olur demişti. Kartın fiyatını ana bayiiden 7000 olarak öğrenmiştim zaten, muhtemelen ona daha uyguna vermiş olabilirler... neyse işte benim Oled'in power supply'ına 7500 lira sıkışmış oldu böylece.
140 bin liraya C4 77" OLED masrafına hazırlıyordum bünyemi en kötü ihtimal olursa diye. Çünkü OLED gördükten sonra ıvır zıvır şeylere bakamazsın yani, e 77'den 65'e inmek de olmaz. çok üzücü olacaktı.
o yüzden 7500 liraya şükür dediritti açıkçası.
sorunun kaynağını da tespit ettim tabii ki ondan ısrar ettim sorun power supply diye...
TV'de açma kapama tuşu yok, sürekli olarak iyi olduğunu düşündüğüm HAMA marka bu prize bağlı.
https://www.akakce.com/akim-korumali-priz/en-ucuz-hama-hm-137311-anahtarli-6-li-2-m-fiyati,631894195.html
çok nadir olarak uzun süre kullanmayacaksam, prizin anahtarından kapıyordum ama genelde hep standby'da duruyor televizyon.
Bundan önceki panasonic plazma televizyonumda açma kapama düğmesi vardı, asla stanby'da bırakmazdım televizyonu.
Ama sorun ne stanby'da kalması, ne de akımla ilgili bir problem...
Power Supply'ı elime alma sebebim, o HAMA 6'lı prize televizyon dışında, PS5, Soundbar'ın adaptörü ve ve ve en kötüsü kablosuz subwoofer'ın da fişi bağlı.
Bu diğer cihazların yarattığı elektronik gürültü, subwoofer'ın aynı hat üstünden ani olarak çok elektrik çekmesi televizyonun power supply kartının bozulmasına yol açtı.
Ben bu konuya daha önceden çok önem verirdim ama artık yeni cihazlar daha dayanıklı diye TV'yi de aynı çoklu prize bağladım. hata ettim.
HAMA prizi de iyi bir şey sanırdım ama 375 joule gerçek anlamda çok limitli bir koruma. schneider APC akım korumalı prizler 800-1000-1800 joule gibi değerlere sahipler.
Ama joule'ün yüksek olmasının elektronik gürültüsüne bir etkisi yok. Böyle TV ve buzdolabı gibi aletler kesinlikle çoklu prizlere bağlanmamalı ve ayrı akım korumalı prize sahip olmalılar.
bu sebepten ötürü hem kendi evime, hem babamlara, hem de kardeşime, böyle çoklu 5'li 6'lı değil, ayrı ayrı tek tek takacağımız akım korumalı prizler aldım.
hepinize de tavsiye ederim. yeni TV'nin fiyatı kahretti.
Buzdolabını da, ev yeni binada zaten, kaçak akım rölesi ıvır zıvır her şey vardır diye akım koruma olmadan direkt prize bağlıyordum. Buzdolabı da iyi bir model... yenisinin fiyatına bakmak bile istemiyorum şuan, lütfen bozulmasın
300-500'den kaçınmayın kesinlikle, örnekte olduğu gibi parça değişim ve servis bedelleri çok yüksek, aletlerin yenisinin fiyatı çok çok yüksek.
Ve en önemlisi kıymetli elektronik cihazlarınızı aynı hat üstüne bağlamayın, hiç değilse TV, Buzdolabı ve PC'nin kendine ait bir prizi olsun.
zaten yapmazsınız ama bu alertlerle paralel, saç kurutma makinesi, UFO-Kumtel-İhlas tarzı ısıtıcılar, Airfryer, kahve makinesi gibi bir anda çok akım çeken aletler kesinlikle bağlamayın.
bu maceranın da böylece sonuna geldik. LG'ye çok küfür ettim ama açıkçası bende de hata var. Hiç değilse subwoofer'ı ayrı bir prize takmalıydım, akım korumalıda olsun diye düşünerek TV'nin bozulmasına sebep verdim.