Daha öncesinde satin aldigim Crucial X6 2TB external ssd den bir tane daha aldim ve sonunda aklıma uygun bir Steam Deck hafıza kapasite yönetimini hayata geçirebildim.
Bu ssd’ler oldukça ufak ve hafifler ayrıca 800 Mb/s hızlara ulaşabiliyorlar. Gerçi bu hıza USB 3.1 Gen2 ile çıkabiliyor olsalar da Steam Deck’in Gen1 olan 5Gbps veri yolu hızı da oldukça yeterli, 400-500 Mb/s hızlar mümkün yani. Bu en hızlı microsd karttan kabaca 3-4 kat daha hızlı demek, üstelik kapasite ölçeğinde de daha ucuza geliyor.
SSD’lerden birisine windows 11 pro ve steam dışı kütüphanelerimi (Xbox Game pass, Ubisoft Connect, Epic vs) kurdum. Bu kütüphaneler steam deck’de de bir şekilde çalışabiliyor olsalar da windows altındaki performansları ve uyum sorunları açısından daha stabil. O sebeple bu yöntemi tercih ettim.
Diğer SSD’de de SteamOS kütüphanesi var. Bu sayede tüm kütüphanemi yanımda taşıyabiliyorum.
SSD’ler cihaza sabit bir şekilde tutunabilsinler diye Steam Deck’e cırtcırtlı bant ile sabitlenebiliyorlar. Bu şekilde düşme, sallanma, çıkma derdi de olmuyor. Diskler direkt type c üzerinden bağlanılıp kullanılabiliyor olsalar da, bu şekilde kullanımda şarj portu da kalmayacağı için, zamanında Nintendo Switch için aldığım ufak ve hafif Type C Dock’u da bu ekipmanlara dahil ettim. Bu sayede cihaz 3 usb 3.0, 1 HDMI 2.0, 1 gigabit ethernet ve 1 PD 3.0 şarj girişine de kavuşmuş oldu. SSD’lerle benzer şekilde Steam Deck’in arka yüzeyine cırtcırtlı bantla sabitlenebiliyor. Konumlandırması sayesinde de hava kanallarını yada herhangi bir düğmeyi de kapatmamış oluyorlar.
Bu şekilde hem cihazın ağırlığı çok arttırmadan ve ergonomisini de bozmadan ciddi kapasiteler ve kullanım imkanları da sağlamış oldum. Windows modülünü takarsam Windows 11, Steam modülünü takarsam da SteamOS direkt elimin altında oluyor. Üstelik şarj portunu kapatma derdi de ortadan kalkmış oluyor.