senede 1 götürmene bile gerek yok aslında. servislerin 1 sene konusundaki argümanları genelde yağın içine havadaki nem dolayısıyla su, ve pistonlardan yakıt gibi yabancı maddelerin karışması.
su karışıyor tamam da, siz gidip o yağın içine hortumla su basmadığınız sürece oraya karışan miktarın bir önemi yok ki. araba çalışıp, yağ tam sıcaklığına ulaştığında (100+ c) içindeki su uçup gidiyor zaten. aynı şey yakıt için de geçerli. yaşlılıktan ötürü araç kapalıyken damlatan enjektörleriniz yoksa zaten karışmaz, karışsa bile yine uçup gidecek yağ ısındığında.
159 özeline gelirsek; 30.000 km bana da şimdi düşününce çok geldi açıkçası. 15-20k gibi rakamlar gayet kabul edilebilir ama 30k ? enteresan, ilk defa duydum bu kadar yükseğini. araç kullanım klavuzundaki yağ spesifikasyonlarında heralde buna uygun uzun ömürlü yağ belirtmiştir diye düşünüyorum.
not: şimdi google'dan araştırdım gerçekten 30.000 km veya 24 ay yazıyor alfa 159 için, 2 sene yani. dediğime geliyor aslında. adamlar daha gerçekçi yaklaşmışlar olaya, müşteri yolma odaklı değil.
benim 540'ımdaki yağ göstergesi de kullanım stiline bağlı olarak değişse de ortalama 18-22k arasında değişim uyarısı veriyor. ben aldığımdan beri böyle değiştirdim bir sorun yaşamadım. yaşamam için bir sebep de yok zaten, güncel sentetik yağların ömrü çok uzun.
not 2: konu açılmışken şundan da bahsedeyim, yağların raf ömrü 5 sene diye bir şey yok, tamamen palavra. 10 sene sonra da kullansan tek farkeden şey içindeki katkı maddelerinin dibine çökmesi olacaktır. çalkalayıp koyduğunuzda aynı etkiyi alırsınız. youtube'da mythbuster benzeri bi kanalda bununla ilgili bi deney yapılmıştı, adam 80 senelik hiç açılmamış motor yağını açıp teste gönderiyordu ve sonuçlar gayet iyi geliyordu.