Sony NW-A55 Walkman ile Anker Soundcore Life Q35 kablosuz kulaklık aldım.
Hem Walkman hem kulaklık, Sony'nin geliştirdiği bir Bluetooth codec'i olan LDAC destekliyor. LDAC sayesinde (kağıt üzerinde) 990 Kbit/s kablosuz veri aktarımı mümkün. Ancak bu değere en iyi şartlarda ulaşılabiliyor. Sinyal zayıflarsa veri aktarım hızı kademeli olarak 660/330 Kbit/s'ye düşüyor. Sony'nin destek verdiği Walkman cihazlarının yanı sıra Android 8.0 ve üzeri işletim sistemini kullanan cep telefonları da LDAC destekliyor. Bazı telefonlarda LDAC desteğini "geliştirici menüsü"nden aktif hale getirmek gerekebiliyor. Apple cihazlarda ise LDAC desteği yok.
Teoride 16-bit 44.1Khz bir FLAC dosyasının LDAC ile kayıpsız aktarılabilmesi lazım. Hatta Sony, 24-bit 96Khz bir Hi-Res müzik dosyasının da "neredeyse kayıpsız" bir biçimde aktarılabildiğini iddia ediyor.
Q35 kulaklığı Walkman'e hem LDAC hem de SBC ile bağladım ve açıkçası çok büyük bir fark duyumsayamadım. Ya 40+ olduğumuz için artık bizim kulak zarları kadayıf olmuş, ya da LDAC ile Sony yeni bir müşteri söğüşleme metodu geliştirmiş
LDAC haricinde kulaklık fiyatına göre kaliteli ve bol özellikli bir model. Şık bir taşıma çantası, kablolu kullanım için 3.5mm mikrofonlu kablo, uçak fişi için adaptör ve USB-C şarj kablosuyla birlikte geliyor.
Kulaklıkta aktif gürültü engelleme (ANC) özelliği var ancak ihtiyaç duymadığım için adam akıllı denemedim. Kullananlar bir Sony WH-1000 serisi kadar iyi olmasa da genel anlamda iş gördüğünü söylemiş. Ancak bu kulaklığın Sony'lerin üçte biri fiyatına satıldığını düşünürsek, bu kadar kusur kadı kızında da olur diyebiliriz.
İncelemelere göre pil ömrü çok çok iyi. Anker ANC ile 40 saat, ANC olmadan 60 saat pil ömrü belirtiyor ancak kulaklığı kullananlar bundan çok daha iyi değerler elde etmişler. Hızlı şarj özelliği de mevcut ve 5 dakikalık şarj ile kulaklığı 4 saat kullanabiliyorsunuz.
Kulaklığın varsayılan ses profili bass ağırlıklı. Telefona yüklenen Soundcore uygulaması ile farklı EQ profilleri seçebiliyorsunuz veya kendi EQ ayarlarınızı yapabiliyorsunuz. Ben "Bass Reducer" profilini kullanıyorum ve bu şekilde kulaklık çok daha dengeli ses veriyor.
Soundcore uygulamasıyla kulaklığın bazı özelliklerini kontrol edebiliyorsunuz. Örneğin, kulaklığı kafanızdan çıkardığınız zaman çalan müziği durdurma özelliği uygulamadan açılıp kapatılıyor. Kulaklığı kullanmadan önce, uygulama üzerinden firmware güncellemesi yapmakta fayda var; şu an için en güncel firmware v1.21.
Konfor meselesine gelince... Kulaklık pad'leri suni deri, 2 saatlik evde sürekli kullanım sonucunda hafif terlettiğini söylemeliyim. Sıcak yaz günlerinde, dışarıda kullanım için (hele bir de sportif aktivite esnasında) pek uygun olmayabilir. Bunun dışında kafaya uygulanan baskı ve ağırlık minimal düzeyde, o konuda rahatsızlık veren bir durum yaşamadım.
Son bir not: Anker'in sitesinde kulaklıktaki LDAC özelliği için "Sadece Android cihazlarda desteklenir" gibi bir ibare var. Bu biraz kafa karıştırıcı, zira bendeki NW-A55 Walkman gibi Android tabanlı olmayan ancak LDAC destekleyen cihazlarda LDAC kullanılmıyor gibi bir anlam da çıkabiliyor bu cümleden. Lakin kulaklık LDAC ile sorunsuz bir şekilde Walkman'e bağlanıyor.
Kulaklığı Hepsiburada'daki indirimden, 100 TL kredi kartı puanını da hesaba katarsak 1700 TL'ye aldım. Anker'in LDAC desteği olmayan bir önceki Q30 modeli de 1500 TL gibi bir fiyat etiketiyle satılıyor. LDAC sizin için önemli değilse, temelde Q35'le birebir aynı olan Q30 da tercih edilebilir. Bir üst segmente çıkmak içinse, Sony'nin WH-1000XM3 (veya XM4) gibi modellerine 3500-4500 TL gibi paralar ödemek gerekiyor. Bu açıdan Anker Q35, parasının hakkını veren bir ürün diyebilirim.