Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content on 13-05-2022 in Mesajlar

  1. 7 likes
    https://youtu.be/mmzn77xOCe0 ne zamandır doya doya ağlamıyordum, içimi boşalttım iyi oldu.
  2. 4 likes
    Ofiste röntgen pc için şu üçlüyü aldım. Bugün gelir gelmez sabırsızlıkla kurdum ve fiyatına göre gayet memnunum. Umarım sorunsuz kullanırız. Huawei Matestation S - 5900TL Kendi online mağazalarından uyguna aldığımı düşündüğüm bir cihaz oldu. Ryzen 4600G bizim işimizi gayet görecek. İkinci M2 ssd ve ikinci etherneti eklemeyi düşünüyorum sadece. Çok şık ve ufak bir cihaz. İçindeki m2 ssd WD. Ayrıca dahili wifi da bulunuyor. Acer SB241Y 23.8” 75Hz 1ms Freesync IPS Full HD - 1950TL Görüntü kalitesi gayet yeterli. İçinden HDMI kablo da çıktı uğraştırmadı. Fiyatına göre yine iyi bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Eksi yanı hoparlör yok ama bizim ihtiyacımız da yoktu. Logitech MK235 Kablosuz Klavye Mouse Seti - 298TL
  3. 3 likes
    Yeni başlık açmıyorsunuz, eskileri kullanıp duruyorsunuz diyen yönetime istinaden bu başlığı açtım. FSR 2.0 hali hazırda eli kulağında. techpowerup da güzel bir inceleme yapmış. https://www.techpowerup.com/review/amd-fidelity-fx-fsr-20/
  4. 3 likes
    yani aslında yine dediğime geleceğim ama şöyle açıklayayım; senede bir yağ değiştirilmesi önerilen kişiler arabasını hiç motor yağı tam sıcaklığa ulaşmadan kullanan kitle. evi ile işleri birbirine çok yakın, neredeyse hiç bir zaman tam sıcaklığa ulaşamıyor araç, bu yüzden de yağın içinde biriken yabancı maddeler temizlenemiyor. ama yani gidip bu yüzden yağ değiştirmeye de gerek yok ki, al arabayı 3 saatlik yola çık bütün yağ temizlensin, oldu bitti. ha bunu kesinlikle yapamam diyorsanız, o zaman yağınızı değiştirin. sert iklim, ortam şartları, toz miktarı vs. bunlar tamamen hikaye. arabanın yağı tamamen kapalı bir sistem içerisinde çalışıyor, ortam şartlarının hiç bir etkisi olamaz. ortam şartları sadece hava filtresini tıkayabilir o kadar.
  5. 3 likes
    senede 1 götürmene bile gerek yok aslında. servislerin 1 sene konusundaki argümanları genelde yağın içine havadaki nem dolayısıyla su, ve pistonlardan yakıt gibi yabancı maddelerin karışması. su karışıyor tamam da, siz gidip o yağın içine hortumla su basmadığınız sürece oraya karışan miktarın bir önemi yok ki. araba çalışıp, yağ tam sıcaklığına ulaştığında (100+ c) içindeki su uçup gidiyor zaten. aynı şey yakıt için de geçerli. yaşlılıktan ötürü araç kapalıyken damlatan enjektörleriniz yoksa zaten karışmaz, karışsa bile yine uçup gidecek yağ ısındığında. 159 özeline gelirsek; 30.000 km bana da şimdi düşününce çok geldi açıkçası. 15-20k gibi rakamlar gayet kabul edilebilir ama 30k ? enteresan, ilk defa duydum bu kadar yükseğini. araç kullanım klavuzundaki yağ spesifikasyonlarında heralde buna uygun uzun ömürlü yağ belirtmiştir diye düşünüyorum. not: şimdi google'dan araştırdım gerçekten 30.000 km veya 24 ay yazıyor alfa 159 için, 2 sene yani. dediğime geliyor aslında. adamlar daha gerçekçi yaklaşmışlar olaya, müşteri yolma odaklı değil. benim 540'ımdaki yağ göstergesi de kullanım stiline bağlı olarak değişse de ortalama 18-22k arasında değişim uyarısı veriyor. ben aldığımdan beri böyle değiştirdim bir sorun yaşamadım. yaşamam için bir sebep de yok zaten, güncel sentetik yağların ömrü çok uzun. not 2: konu açılmışken şundan da bahsedeyim, yağların raf ömrü 5 sene diye bir şey yok, tamamen palavra. 10 sene sonra da kullansan tek farkeden şey içindeki katkı maddelerinin dibine çökmesi olacaktır. çalkalayıp koyduğunuzda aynı etkiyi alırsınız. youtube'da mythbuster benzeri bi kanalda bununla ilgili bi deney yapılmıştı, adam 80 senelik hiç açılmamış motor yağını açıp teste gönderiyordu ve sonuçlar gayet iyi geliyordu.
  6. 2 likes
    Yapay zekanin A girdi/input gordugunde B cikti/output vermesini istiyoruz. A icin dusuk cozunurluklu cizim, B icin feci yuksek cozunurluklu cizim kullanarak egitiyoruz. “Bak bu A gordugunde bize bu B’yi vermeni istiyoruz” diyoruz. Yeterince veri ile egitildikten sonra o tirtik gordugu yeri daha yumusak istedigimizi, o bulanik gozuken levhada “stop” yazdigini biliyor. Daha once benzer goruntu gormus. Dusuk cozunurlukte tirtikli bulanik hizli cizilmis goruntuyu A olarak alip “aha ben bunu biliyorum, soyle bir sey istiyorlar” diye ekrana B goruntusunu veriyor. Bu yapay zeka islemi cok hizli yapabiliyor. Vakit alan egitim asamasi, onu da nvidia kendi veri merkezinde yapiyor. Islem hizli yapilabildigi icin, bu tarz yapay zeka islemlerini hizli yapmak uzere tasarlanmis birimlerle 1080p goruntuyu alip 2 milisaniyede 4K’da nasil gozukecegine dair en iyi tahminini bize vermesi performansi dusurmuyor. “Sen onu bastan 4K ciz” desen daha uzun suruyor, performans daha dusuk oluyor. Kullandiklari B verisi 4K degil, mesela 16K-64K gibi bir sey. O yuzden kartiniz 4K’da oyunu calistiracak hizda olsa ayni mantikla o veriyi alip daha da yuksek kaliteye tasiyacak. Ona da DLAA deniyor. Daha ayrintisi var ve ilk once boyle baslayip zamanla daha da gelisti ama mantigi bu. (Mesela onceki karede gordugu veriyi ve 3 boyutlu cismin yaptigi hareketin verisini de kullanarak yeni karede olmasi geteken detaylari daha iyi doldurmak)
  7. 1 like
    DLSS goruntu kalitesi daha iyi ama ben otekini begendim diyen icin FSR 2.0'nin nvidia kartlarinda yaklasik iki kat hizli calismasi da ilginc olmus. https://www.youtube.com/watch?v=y2RR2770H8E Yuksek seviye kart kullaniyorsaniz, DLSS de olsa, FSR da olsa nvidia'da daha hizli calisiyor (Yapay zeka kullanmamasina ragmen). Dusuk seviye kart kullaniyorsaniz DLSS daha hizli. (Dusuk kartlar bu teknikleri dusuk cozunurluklerde kullanabilmisler. Onlarda da DLSS daha hizli) Goruntu kalitesi karsilastirmasi icin ortada FSR 2.0 destekleyen tek bir oyun var, onda da FSR'da sharpening sonuna kadar acik, DLSS'de bu secenegi sunmamislar. O sizi yaniltmasin. Goruntunun fijirdamasi ve ghosting gibi konularda DLSS onde. Sonuc: Vaktiyle yazmistim: Nvidia'nin da, Intel'in de cozumleri heyecan verici cunku veri merkezlerinde machine learning'i hizlandirmak icin donanimlarinda yaptiklari her performans optimizasyonu arastirma gelistirmesi oyunlara da yansimis olacak. Saf islem gucune dayali tekniklere gore daha hizli calisiyorlar. Bir de anlasilan islemcinin farkli bolgelerinde olduklari icin bir orasi bir burasi guc cekerek calisan islemci ayni termal/guc limitler icinde daha etkin calisabiliyor. Intel'in sundugu cozum eski donanimda bu avantajlar olmadan calisabilir, kendi donaniminda yine bu ise ozel birimlerde calistigi icin daha iyi calisir. Yani teoride eski donanimda da calisacak olsa bile pratikte pek mumkun olmayabilir. Nvidia'nin cozumu bu sekilde yapay zekaya ozel donanimda calisiyor. Boylece daha hizli calisiyor, daha iyi goruntu kalitesi veriyor. FSR 2.0 gibi yapay zeka donanimi gerektirmeyen bir cozum de nvidia'nin donaniminda daha hizli calisiyor. Yani burada mutlak sekilde nvidia onde gozukuyor. Ben DLSS'in daha iyi gozuktugune katilmiyorum deseniz yine nvidia kart alip FSR2.0'i calistirmak daha iyi sonuc veriyor. Sharpening'in o kadar .okunu cikarmislar ki hareket eden telsizin arkasinda ghosting'in yaninda cimende sharpening'in de goruntuyu bozdugunu goruyorsunuz. "Renkli TV'se bizimki daha renkli" diye sonuna kadar acip Dallas dizisindeki JR'i kipkirmizi izlemek gibi, "netlikse bizimki daha net" diye sharpening'in tadini kaciracaklar anlasilan. Hareketli karakterlerde ghosting sonucu goruntu pixel pixel kiriliyor. Sikinti sadece sharpening degil yani. Tabi acele etmemek lazim. Ati Catalyst driver programini baslatip artik yazilim konusundaki eksiklerimizi de kapatacagiz diyeli sunun surasinda 20 yil oldu.
  8. 1 like
    benim aracta (dizel) avrupa ulkeleri icin 30.000 km'de bir; digerleri icin (bkz: turkiye) 15.000'de bir degistirilmesi yaziyor. yakit kalitesi ve ortam sartlari (toz mesela) ile alakali zaar 15.000'de bir iyidir.
  9. 1 like
  10. 1 like
    Elemanın biri şöyle bir post atmış. https://old.reddit.com/r/Amd/comments/uoftos/fsr_vs_dlss_ghosting_comparison_is_night_day/ Ben mi körüm yoksa arada fark yok gibi bir şey mi?
  11. 1 like
    Katılmıyorum. Bence güzel bir hiciv filmi olmuş. Derinlik falan aramaya gerek yok elbette ama izlemeye değmeyecek çöp denecek kıvamda da değil.