Benim monitör de geldi. Dün akşam kutudan çıkardım, Xbox'a bağlayıp bir saat kadar kullandım. İlk izlenimlerim şöyle:
Panelde ölü piksel çıkmadı.
Işık sızması, bulutlanma gibi. sorunlar yok. "Panel uniformity" iyi seviyede. 32" MSI kavisli monitörde, kavisten kaynaklanan ve panelin dört köşesine yakın yerlerde ortaya çıkan bölgesel ışık sızmaları vardı. Bu monitörün paneli düz olduğu için böyle bir sorunu yok.
Monitörün kasası şık ama "premium" havası yok. Çerçeveler çok ince; "virtually borderless" denen ve çerçevelerin panele gömülü olduğu bir tasarım kullanılmış.
Standdan bahsetmeye gerek yok; monitörü ayakta tutmaya yarıyor sadece. Ergotron LX standa bağlayıp kullanacağım için benim açımdan bir sorun teşkil etmiyor ama monitörün kendi standını kullanmak isteyenler, üzerine biraz daha koyup ergonomik standa sahip 650 modelini tercih edebilirler.
Monitörün 1xDP ve 2XHDMI girişlerinin yerleri kolay ulaşılabilir şekilde kasanın arka sağ kısmına, size bakacak şekilde konulmuş. Bu girişlerin aşağı bakacak şekilde konulmasına gıcık oluyorum çünkü kablo söküp takmak ciddi eziyet haline geliyor. Monitörü 165Hz kullanmak istiyorsanız DP üzerinden bağlantı yapmalısınız. HDMI üzerinden ancak 144Hz tazeleme hızı destekleniyor.
Monitörün arkasında kulaklık çıkışı da var. Xbox'tan sesi HDMI üzerinden monitöre aktarıyorum, monitöre de kulaklığı bağlayıp ses alıyorum. Ancak kulaklığı ilk bağladığımda ses seviyesi çok düşüktü. OSD'de buna dair bir ayar sekmesi aradım, bulamadım. Meğerse ses seviyesi ayarını joystick'in ileri-geri yönlerine koymuşlar. Joystick'e bastığınızda OSD menüsüne giriyorsunuz, basmadan sağ-sol / ileri-geri yönlerine ise ses seviyesi ile parlaklık seviyesi ayarları atanmış. Benim gibi ses seviyesi ayarını bulamayıp delirecek olanlar için yazıyorum bu ayrıntıyı
Monitör 2K olmasına rağmen 4K sinyal kabul ediyor ve bunu kendi içinde 2K'ya ölçekliyor. Xbox'ta çıkış çözünürlüğünü 4K olarak seçebiliyorsunuz. Peki bir işe yarıyor mu? Xbox özelinde hayır. Bu "internal downscale" işleminin görüntü kalitesini olumlu etkilediğini söyleyemem. Ancak PS5 kullanıyorsanız, monitörü 1080p olarak kullanmak zorunda kalmıyorsunuz zira 1080P > 2K upscale işlemi görüntü kalitesinde bozulmaya yol açıyor. PS5 kullanıcıları için önemli bir nokta.
Monitörün OSD'sinde 4 farklı Gama seçeneği var. Bunu bana göre daha doğru siyah tonu üreten "Mode 3"e ayarladım. Ayrıca Samsung VA panele sahip tüm monitörlerde benzer isimlerle yer alan "Black Equaliser" ayarı var. Bunu da 20 seviyesine getirdim. Daha azı "black crush" olayına sebep oluyor, daha yükseğinde de siyah tonların koyuluğunu olumsuz yönde etkiliyor.
Panel yeterince parlak. Öyle ki normal aydınlatılmış odada parlaklık seviyesini 35'te kullanıyorum. Kontrast ayarını da 75'te bıraktım.
HDR desteğini yokmuş kabul edin, çünkü kullanılabilecek gibi değil. Birkaç incelemede belirtilmiş, HDR modunda renk gamutu iyi değil (sRGB %60 civarı). SDR modunda bu oran %95. Ekranda doğru renkleri görmek istiyorsanız monitörü SDR kullanacaksınız.Zaten HDR bir oyun açar açmaz farkediyorsunuz, renkler bir anda soluklaşmaya başlıyor. Doğru dürüst bir HDR deneyimi için bunun iki-üç seviye üstü monitörlere bakılmalı demek ki.
GTX 1070 grafik kartlı masaüstü sisteme bağladığımda G-SYNC desteği otomatikman aktif oldu. Sadece G-SYNC destekli bir monitör yerine, hem Freesync hem G-SYNC destekleyen böyle bir monitörü tercih etmek daha mantıklı; zira monitörün kullanım alanını genişletiyor ve NVIDIA kartlara mahkum kalmıyorsunuz. Benim gibi aynı monitöre hem NVIDIA grafik kartlı PC hem de Xbox konsol bağlayan biri iseniz, aynı anda hem G-SYNC hem Freesync desteği elde etmiş olmak avantajlı bir durum.
Sonuç olarak, iadeye göndereceğim 32" MSI monitörün üzerine çok fazla bir şey koymadı bu monitör diyebiliriz. Tek artısı, düz paneli sayesinde ışık sızması konusunda iyileşme sağlaması oldu. HDR desteğini yok kabul ediyorum ve kullanmayacağım. Cebimden para çıkmadan kavisli panelden düz panele geçiş yapmış oldum sadece.