TL;DR: 2020-2022’de 802.11ay kilit; ozellikle Sony’e dikkat.
Artik belli oldu, PS5’te Half-Life Alyx veya Robo Recall gibi saglam grafikli VR oyunlarini ve otesini catir catir calistiracak donanim mevcut.
802.11ay standardinda VR setini besleyecek dusuk latency ve genis veribandi mevcut.
PSVR’dan gelen bir kutuphane, kultur ve deneyim Sony’de mevcut.
Sony’nin Valve Index gibi parmak takibi yapabilen bir kumanda patenti de yayinlandi.
Quest gibi kendi mobil islemcisini ve pilini iceren stand-alone bir cihazin 802.11ay destegi olursa, PS5 ile ayni odadayken cok iyi grafiklerle, cantaya atip goturdugun yerde mobil oyun grafikleriyle ayni oyunu oynamak mumkun olacaktir.
Oculus da buraya dogru yuruyor. Oculus Link simdilik kablo gerektiriyor ama ileride 802.11ay destekli bir wireless kit cikacaktir.
Simdilik Valve’in tek eksigi bu tarz “cross-play”, Valve’in stratejisi sadece PC uzerine kurulu. Oyun VR odasinda oynaniyorsa en iyi deneyimi sunuyor ama “cantama atip arkadasa gotureyim” yok. Tabi oyle bir derdi olmayanlar icin onun da kablosuz baglanti eklentisinin cikmasi yeterli olacaktir.
Ikinci nesil VR cihazlari bu sekilde kablosuz olarak local PC/PS uzerinden yuksek kalitede calisacaktir. Buna eye tracking ve foveated rendering eklediklerinde sisteme yuk ciddi oranda dusecegi icin elde edilebilecek grafik kalitesi ve cozunurlukte de ciddi sicrama olacak.
Quest ve Half-Life Alyx ile su anda “uretebildigimiz hizda satiyoruz” seviyesindeler. PSVR teknoloji olarak rakiplerinin gerisindeydi ama 5 milyon satti. Bunlar daha baslangic. Bu nesilde “icerik yok, nasil oyun yapilacagini bilmiyoruz, hic kullanici yok” problemi yeni bitiyor. Ikinci nesilde guclu donanim ve 802.11ay ile kablosuz ama kaliteli grafiklere sahip VR baslayacak. Sonraki nesilde eye tracking ile grafik kalitesi sabit monitor seviyesini geride birakacak. Oculus prototipindeki gibi farkli derinlik seviyeleri de vermeyi basarmalari, full body tracking’i cozmeleri, kumandanin ters yonde feedback uygulayabilecegi teknolojiler, 5G uzerinden rendering falan derken daha 10-15 yil arge’si ve heyecani bitmez.
802.11ay ve PS5/PC ile kablosuz calisacak VR seti ust seviye VR’in kopmaya baslayacagi noktadir. Daha kucuk ekranlarla hafif tasarlanmis ve pil arkaya alinarak agirlik duzgun dagitilmis Quest tipi bir cihaz stand-alone VR’in kopmaya baslayacagi noktadir. Sony’nin 2021-2022’de tek cihazda bunlarin ikisini bir arada sunmasi bomba olur. Evinde zaten oyun PC’si olan ve en iyisini isteyen icin 2020-2021’de Valve Index icin wireless add-on gelsin yeter.
Su sagdaki gibi hafif ve ufak bir VR cihaz, Index’in konforlu tasarimi, yuksek tazeleme hizi ve near-ear speakerlariyla, agirligi duzgun dagitmak icin arka tarafinda pil ile, icinde gomulu 802.11ay destegi ile, yaninda LightHouse tracking ve Valve Index kumandalari ile geldiginde meraklisina “iste budur” dedirtecek ama bu yil sadece wireless add-on gelip bu tarz bir cihazin 2022’yi hedeflemesi muhtemel.
Valve’dan gelmez de Sony’den boyle bir cihaz gelirse PlayStation markasina saygim tavan yapacak. Valve’a gore avantaji tasinabilir cross-play olanagi olacak, Oculus’a gore avantaji PC’ye kiyasla ucuz ve pratik bir PS5’le yuksek kalite sunmasi olacak.