Cogu oyuncunun kullandigi cozunurluklerde 144 fps gibi performanslar veren mevcut kartlar uzerine yeni bir mimari gelecekse bunun hiz arttirmaktan cok gelecek nesil ozelliklere kopru olusturmak uzerine kurulu olmasi mantikli. Intel piyasaya girdiginde buyuk ihtimalle ray tracing'i on plana cikartacakti, 90'lardan beri Intel yuksek islemci gucuyle grafik piyasasina ray tracing getiren olma hayalini kovaliyor. nvidia RTX hamlesi ile (1) real time ray tracing'i piyasaya ilk sunan firma imajini elde etti, (2) Intel piyasaya gelene kadar mimari ve driver'larini optimize etmeye vakit bulmayi garantiledi, (3) oyun yapimcilarinin bu yeni teknolojiyi kullanan oyunlarini ilk nvidia kartlarinda hazirlamasini sagladi. Intel goz onune alindiginda nvidia dogru hamleyi yapti.
AMD belki ray tracing'e ozel donanim eklemek yerine shader unitelerinin sayisini arttirmayi tercih edecek, boylece belki mesela 4K'da daha iyi performans veren ama cip alani daha ufak olan bir mimari sunup bugun icin daha iyi bir cozum oldugunu iddia edecek, RT'yi de shader yoluyla kotarip "sartsa bizde de var" diyecek, teoride RT performansinda geride olsa da bu oyunlar henuz yaygin olmadigi icin kisa donem icin daha iyi bir secim oldugunu iddia edecek. Ama AMD kisa donemde driver'larini oturtmayi beceremiyor. Onlar duzgun calisan driver cikarana kadar nvidia driver'larini optimize edip performans farkini kapatabiliyor. Nvidia'nin mevcut mimarisi yeniden programlanmaya acik oldugu icin yeni optimizasyon yontemlerine de imkan verebilir. AMD ile rekabeti goz onune alindiginda, Nvidia zaten guclu oldugu driver optimizasyonu alaninda kendisine daha genis oyun sahasi saglayan bir mimariye yonelmekle guzel bir hamle yapti bence.
Yeni teknolojilerin hemen destek bulmamasi kotu tabi ama yeni degil. Bence en onemli olanlardan soz edersek DirectX6'da cift dokunun tek geciste islenmesi, DirectX7'de Hardware T&L, DirectX8'de programmable shader modeli, DirectX9'da HLSL ve FP shader'lar, DX12'da low-level programming destegi geldiginde ayni sey oldu. Sonucta butun bu teknolojiler kullanim buldu, buluyor, ray tracing icin de aynisi gecerli olacak. Bu teknolojileri (1) ilk piyasaya sunan olmanin getirdigi imaj, (2) donanimi ilk hazir olan sirket olup driver'lar uzerinde calismak, (3) oyun yapimcilarinin yeni teknoloji kullanan oyunlarini hazirladiklari "gelistiricinin tercihi" donanim olmanin getirdigi avantaj her zaman arti oldu.
Ayni cip alanina iki 1080Ti sigdirip bu nesli gecistirseler 4K'da daha yuksek hiz elde edebilirlerdi, pratikte baska cok artisi olmazdi. Onun yerine bir sonraki nesilde kullanilacak teknolojileri piyasaya ilk sunan olmayi tercih etmeleri, ozellikle Intel'in piyasaya girisine hazirlik yaptiklari dusunulurse makul. DLSS ile 4K kullanildiginda onceki nesille performans farki aciliyor, goruntu kalitesi de bazi acilardan daha yuksek. DLSS 2X kullanildiginda 64X supersampling ile karsilastirilabilir bir goruntu kalitesi elde edildigini iddia ediyorlar ki bu oldukca etkileyici. Ray tracing kullanildiginda isiklandirma ve yansima efektlerinde kalite artisi saglanabiliyor. Neticede sadece performans artisi sunan bir kartla piyasaya gelmek yerine istendiginde performans artisi, istendiginde kalite artisi saglayan ve bir sonraki nesle hazirlayan bir mimari ile gelmis olmalari her zamanki nvidia taktigi. Simdiye kadar ise yaradi, simdi ortada rakip olmayinca fiyat costugu icin milletin agzina sakiz oldular ama bugune kadar onlara basari getiren her zamanki yontemlerinden farkli bir sey yapmiyorlar. Yeni teknolojileri destekleyen oyun olmadan donanim kullanilmiyor, donanim olmadan yeni teknolojileri destekleyen oyun yapilmiyor. Adamlar hem performansi yeterince yukselten urun yapip satmayi, hem de boylece yeni nesil teknolojileri yeterince bilgisayara sokup oyun destegi saglamayi beceriyor, bir gunde olmuyor diye sizlanmamak lazim.
Gercekten endise edilmesi gereken bir sey varsa o da bu yeni teknolojilerin kontrollu ortamda, sabit demolarla, birkac oyunda duzgun calistigini gormenin "tamam olmus" demek icin yeterli olmamasi. AI isin icine girdigi icin pratikte sagda solda sacma sapan hatalar goruluyor olabilir. Gerci texture pop-in'ler ve LOD gecisleri arasinda geometri pop-in'ler vs ile oyuncular bu tarz sicramalara/kesintilere alistiklari icin bu da normal olarak degerlendirilebilir ama surekli olursa can sikar. Bu yeni teknolojilerin mevcut incelemeleri oldukca limitli, simdilik nvidia'nin sozune guvenmek zorunda kaliyoruz.
Fiyat artisi kotu tabi ama yeni degil. TNT'den bu yana her nesilde grafik kartlarinin fiyat artti. Bu nesilde nvidia kendi kendisiyle yarisiyor, bosuna eski kartlarin fiyatini dusurecegine yeni kartlarin fiyatini yuksek tutmasi normal. Piyasaya rakip bir kart geldiginde fiyatta ayarlama olacaktir. Bir sonraki kartlari da 4K'da 120hz kovalayanlara, 8K'da 60hz kovalayanlara, VR'da super yuksek cozunuklukler isteyenlere satilacaktir. Bu nesilde o performanslari verselerdi ve kartlar uygun fiyata piyasaya ciksaydi bir sonraki nesil kartlarin satislari limitlenmis olurdu. Kar amacli bir firma olarak nvidia'nin yaptigi her sey dogru. Teknolojinin gelismesini ite-kaka hizlandiran bir firma gozuyle bakarsak yine yaptiklari dogru. VR'da performans artisi %60 civarinda. Bu kartlarin mimarisi benim gibi teknolojide yeniliklerden mutlu olanlar icin dogru secimlerle dolu.
AMD'ye "su anda kullanilan teknolojilerde en iyi fiyat/performans oranini veren firma" imajini kovalamanin yolunu acmis oldular ama birinin driver konusundaki beceriksizligi, digerinin bu konudaki ozel becerisi bu riski goze almalarina izin vermis olmali. AMD eger hazirsa ataga gecmeli. Ama nvidia'nin orta ve alt seviyede fiyat dusurerek cevap verebilecegi hamleler disinda bir sey yapmalarini beklemiyorum. Ust seviyede nvidia'yi zorlamalari ve yeni driver optimizasyonlarina itmeleri vakit alabilir. Ama rekabeti kizistirsalar guzel olur.