Ben yaklaşık 8 sene tüm oyunlarımı 120hz monitörde v-sync açık olarak oynadım. İki senedir de 144hz g-sync monitör sahibiyim. Dolayısıyla tecrübelerime dayanarak doğru bir kıyaslama yapabilirim sanırım. 120hz kullanırken oyunlarda 120fps ve üstünü tutturmaya çalışıyordum doğal olarak. V-sync açınca 120fps'nin altına düşmeyecek şekilde güçlü bir ekran kartına da sahipseniz g-sync ve freesync'in vaadettiği ekran yırtılma sorunlarından zaten kurtulursunuz. Ama bu noktada 120hz monitörse 120 fps, 144hz monitörse 144fps'nin üzerinde kalabilmek önemli. Anlık bile olsa fps bu değerlerin altına düşerse v-sync grafikleri 60/72 fps'ye kitleyeceği için hoş bir oyun deneyemi yaşamazsınız. Takılmalar(Stuttering) başlar, akıcılıkta gözünüzü hep rahatsız eden birşeyler olur. Peki bu durumda aşağıdaki soru sorulabilir?
120/144 fps altına düşülmediği durumlarda g-sync ya da freesync'in v-sync'ten farkı ne oluyor?
Fark tabiki gecikme. V-sync açınca 120/144 fps altına düşmeseniz bile bu sefer input lag hissetmeye başlarsınız. Gecikme değerleri iyi olan monitörlerde bu durum çok can sıkmayabilir ya da çoğu kullanıcı bu input lag gecikmesini hissetmeyebilir ama bu konuda başarısız bir ürün varsa elinizde oyun keyfinizin içine eden bir durum yaşarsınız. İşte özellikle g-sync bu olumsuz durumu da gidermeye yarıyor. Ancak benim yaklaşık 8 senedir kullandığım 120hz LG W2363D input lag konusunda oldukça iyi bir ürün olduğundan v-sync açsam da input lag hissettiren bir ürün olmadı. Böylece yıllarca yırtılma vs. görmeden akıcı bir şekilde kullandım. Böyle bir monitöre sahip olan kişi v-sync açınca yırtılmalardan kurtulurken gecikme de yaşamadığı için sırf bu nedenden dolayı g-sync ya da freesync bir monitöre upgrade yapmıyorsa mantıklı bulurum. Ama şunu da unutmamak gerekir ekran kartınız ne olursa olsun, fps'niz 200 lerde de gezse, bir yerde bir şekilde anlık da olsa ekrana 120 fps gönderemediği durumlar mutlaka olur. Bu da stutter demektir.
Bunun dışında daha önce de bir çok kez dile getirdiğim bir durumu yine dile getireyim. G-sync, free-sync monitörlerden bahsedilirken hep bir akıcılıktan söz edilir. Ancak akıcılık önemli olsa da önemli olan o akılıcıkta gözün ne kadar yorulduğu ya da o akıcılıkta ekranın ne kadar net olduğudur. Akıcılıktaki bu bahsettiğim netlik; monitör yüksek hz'lere çıkabiliyor ve ekran kartınız da yüksek fps'ler alabiliyorsa sağlanır. Çoğu forumda mesajlarda görüyorum; sanki g-sync ekrana sahip olunca her şartta süper bir akıcılık sağlanıyormuş gibi bir bakış açısı var. Öyle birşey yok. Çok net ifade edeyim gözleri yüksek hz ve yüksek fps'lerde oyun oynamaya alışmış bir kişiyi 100 fps'nin altı ister g-sync olsun, ister başka birşey asla tatmin etmez. O yüzden önemli olan akıcılığın netliğidir. Bunu da yüksek fps ve yüksek hz sağlar. Bu duruma da ayrıca dikkat etmekte fayda var. 80 fps'de g-syncle ile takılan kişi yırtılmalardan vs kurtulmuş olur ancak bu oynadığı oyunun güzel bir akıcılıkta olduğu anlamına gelmez. Tabi gözler 60hz monitöre alışıksa her şartta g-sync muhteşem bir deneyimmiş gibi olacaktır.
Sonuç olarak zaten 120/144hz monitöre sahip kullanıcı için g-sync, freesync illa geçilmesi gerekli acil bir upgrade nedeni olmayabilir. İleride 2k, 4k vs. yüksek çözünürlükte bir monitör için değişiklik mutlaka olacaktır, o zaman g-sync ya da freesyncli bir monitöre geçilmesi mantıklı olacaktır. Yeni bir monitör alınacaksa ya da terfi zorunlu olduysa tabiki G-sync, freesync'ten kaçmanın da hiç bir mantığı yok.
Unutmadan, yukarıda tüm yazdıklarım oyuncu profilindeki kullanıcılar için geçerlidir.